x

Maltfabrikken i Ebeltoft åbner som lokalt og internationalt center for kultur, kunst og kreative erhverv

Pressemeddelelse 19. juni 2020

Efter mere end 10 års udviklingsarbejde og en samlet investering på 165 mio. kroner, står den gamle maltfabrik i hjertet af Ebeltoft forvandlet og klar til sin officielle åbning. Fredag den 26. juni indvies Maltfabrikken under deltagelse af kulturminister Joy Mogensen og repræsentanter fra de største fonde og foreninger bag projektet.

Historien om Maltfabrikkens forvandling er lige så speciel som fabrikkens markante bygninger. En gruppe af lokale borgere kastede i 00’erne deres kærlighed på det nedrivningstruede industrianlæg og satte sig for at redde det. De første midler kom ind via private bidragydere og salg af folkeaktier, og undervejs i det lange forløb opstod samarbejde på samarbejde: Realdania og A.P. Møllerfonden støttede op som de første af flere store fonde, Syddjurs Kommune købte sig ind i projektet med en ambitiøs plan om at fusionere bibliotek, museum og byhistorisk arkiv, og en aftale med Statens Kunstfond sikrede, at Maltfabrikken blev hjemsted for Danmarks nye internationale artist residency.

Fællesskabende fusionsfabrik

Maltfabrikken er et multifunktionelt mødested, hvor kunst, kultur og erhverv skal kunne indgå i nye frugtbare forbindelser og fællesskabende projekter. Her kan lokale og internationale dyrke fællesskabet, hvad enten det foregår omkring stedets mange aktiviteter, eller i spisehuset over en øl fra Maltfabrikkens eget mikrobryggeri. At der er brug for initiativer som dette, er Maltfabrikkens direktør Kristian Krog slet ikke i tvivl om:

”Vi er her af en grund. Vi har skabt et fællesskab i byens gamle fabrik, og helt aktuelt har corona-krisen gjort det tydeligt, i hvor høj grad vi higer efter at være sammen på kryds og tværs – unge og gamle, erhvervsfolk og kulturproducenter. På Maltfabrikken kan vi skabe kulturelle fusioner og gøre det sammen. Det er vigtigere end nogensinde. Som samfund har vi brug for at blive endnu mere opfindsomme og endnu bedre til at se muligheder frem for begrænsninger”.

Økonomisk opbakning fra mange sider

De 165 mio. kroner det har kostet at gennemrenovere og videreudvikle Maltfabrikken kommer, foruden Syddjurs Kommunens 35 mio. kr. store investering, fra mange bidragydere – fra private donationer og salg af folkeaktier, til en række fonde med Realdania og A.P. Møller Fonden i spidsen med hhv. 44 og 29 mio. kroner.

”Jeg er taknemmelig og meget glad for, at fonde og private mennesker har troet på og støttet vores ideer om at renovere, bygge og udvikle den gamle, frønnede fabrik. De majestætiske, røde bygninger er forvandlet til en levende erhvervs- og kulturfabrik for mennesker i alle aldre”, udtaler Dagmar Brendstrup, formand for Fonden Den Ny Maltfabrik.

”Det er med stor glæde og høje forventninger, at A.P. Møller Fonden har støttet Maltfabrikken” udtaler fondens direktør Henrik Tvarnø. ”Ebeltoft og Syddjursland får et enestående sted – den gamle fabrik har så mange muligheder, og kommer i sin ny skikkelse til at blive et af de kulturelle omdrejningspunkter ikke bare på Djursland men i hele det østlige Jylland. Maltfabrikken samler forbløffende mange aktiviteter - udstillingsmuligheder, butikker, koncertsted, kreativt værksted, bibliotek, kreative arbejdsfællesskaber, turistinformation, artist in residence-boliger, kulinariske oplevelser, topmoderne folkebibliotek, mikrobryggeri og ikke mindst et fristed for ungdommen! Det er godt tænkt og det bliver spændende at følge” udtaler Henrik Tvarnø.

Realdania har været Maltfabrikkens nære samarbejdspartner i forløbet omkring den arkitektkonkurrence, som i et stærkt internationalt felt kårede Praksis Arkitekter og Kristine Jensens Tegnestue som vindere - og dermed ansvarlige for nyskabelsen af Maltfabrikken.

Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk siger: ”Maltfabrikken er et enestående eksempel på, hvordan vi kan genanvende gamle industribygninger og -anlæg til nye funktioner. Funktioner, som understøtter lokale fællesskaber, og som tiltrækker aktivitet og liv. Det er blevet et virkelig flot resultat, som bevarer stedets ånd – samtidig med, at der nu er kommet helt nyt indhold i de røde bygninger. Stort tillykke til Ebeltoft med dette nye, fantastiske mødested i byen.”

En kulturgave til hele Østjylland

”Med Maltfabrikken får Syddjurs Kommune et kulturelt kraftcenter af den slags, som på én gang beriger sit lokalområde og knytter forbindelser til hele Østjylland, ja til langt ud over landets grænser. Formidlingsenheden BMA, den nytænkte fusion af bibliotek, museum og arkiv, viser en helt ny vej for formidling af historie og kultur. Maltfabrikken er skabt af samarbejde og fællesskab – mellem kultur- og erhvervsliv, mellem privat og offentligt og mellem alle de mange borgere, organisationer og bidragydere, der har gjort det hele muligt” siger borgmester Ole Bollesen. 

Maltfabrikkens åbning markeres fra kl. 13 til ca. 13.45 med officielle taler i Maltfabrikkens gård. Af covid-19 hensyn er deltagerantallet begrænset idet alle deltagere skal kunne sidde ned under arrangementet. Fra kl. 15-23, samt lørdag kl. 10-23 er hele Maltfabrikken åben for alle, og der vil være aktiviteter og rullende program.

Den oprindelige maltfabrik blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861 og siden videreført som S.B. Lundbergs Maltfabrik af flere generationer af Lundberg-familien. Fra 1986 – 1998 var Maltfabrikken ejet af revisor Bent Fredberg. Helt frem til lukningen i 1998 blev der produceret malt på fabrikken.

Bag designet af den gentænkte Maltfabrik står Praksis Arkitekter
(bygninger) og Kristine Jensens tegnestue (landskab), som sammen
vandt Maltfabrikkens arkitektkonkurrence i et stærkt felt af
internationale bidrag.

Maltfabrikken anno 2020 huser:
• M8 - arbejdsfællesskab
• BMA - fusioneret bibliotek/museum/arkiv
• LUNDBERGS SPISEHUS
• BREWPUB/MIKROBRYGGERI med eget malteri
• KULTURLOFT - spillested og moderne forsamlingshus
• CHAMPAGNE PONY CLUB - designshop
• Malt AIR - internationalt artist residency
• VÆRKSTEDSLAUGET - træ- og metalværksted
• SPIREN - madværksted
• RAMPEN - ungdomskulturhus
• Møde-, fest- og konferencefaciliteter

Læs mere om Maltfabrikken:

Maltfabrikken
Læs om MALT AIR:

MALT AIR