x

Gratis postkortbog om grænselandets arkitektur

Nyhed 10. juli 2020

I anledning af 100-året for genforeningen udgiver Realdania en postkortbog om arkitektur i den vestlige del af grænselandet. Bogen er gratis og kan fås forskellige steder i Sønderjylland og hos Realdania i København.

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark – og i grænselandet kan man opleve en særlig arkitektur med spor fra både dansk og tysk kultur. 

Fotofortællingen ’Grænselandets arkitektur’ samler historier og fotos af nogle af de mest betydningsfulde huse i den vestlige del af grænselandet med fokus på Tøndermarsken, Højer, Møgeltønder og Tønder. Læs f.eks. om de særlige gavlhuse i Tønder, om de tyske typehuse med trempelkonstruktion i Højer og længehuset i Møgeltønder, der inspirerede til ’Bedre Byggeskik’ i Danmark.

Flere facader og mure i Sønderjylland vidner om tysk indflydelse fra 1864 til 1920 – men arkitekturen er også præget af naturen, der er leveringsdygtig i byggematerialer fra marsken, og en blomstrende periode for handel og industri i 1600- og 1700-tallet. Datidens velstand kan blandt andet ses i gårde, pakhuse og borgerhuse, der imponerer både i størrelse og materialevalg.

Arkitekturen i den vestlige del af grænselandet har i perioder været studeret af både lokale og københavnske arkitekter, der har gjort flere bygninger til forbillede for hele Danmark. Ved genforeningen i 1920 delte Sønderjylland og det øvrige Danmark derfor arkitektoniske idealer.

Kulturarv skal bruges til hverdag, og håbet er, at flere vil bruge bogen som udgangspunkt for udflugter og yderligere udforskning af grænselandets arkitektur.

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem foreningen Realdania, Museum Sønderjylland og Tøndermarsk Initiativet. Den kan fås gratis hos Realdania, Jarmers Plads 2, 1572 København V samt hos Tønder Rådhus, Tønder Kunstmuseum, Bibliotekerne i Tønder Kommune, Digegrevens hus i Tønder, Tønder Turistinformation, Højer Mølle samt hos lokale kunsthåndværkere og Grøbleriet i Højer.

Du kan også hente bogen digitalt

Realdania arbejder generelt for at løfte området omkring Tøndermarsken gennem Tøndermarsk Initiativet, som er et samarbejde med Tønder Kommune, Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden. Partnerskabet arbejder blandt andet med at restaurere de historiske huse i Højer.