x

For få husejere har lys, der forebygger indbrud

Pressemeddelelse 25. november 2020

Selvom udendørs sensorstyret lys er et effektivt redskab mod indbrud, har kun fire ud af ti husejere installeret det. Bo trygt lancerer nu en kampagne for at få flere til at tænde lys i mørket.

Indbrudstyvene foretrækker at arbejde i de mørke måneder, hvor de kan gemme sig tæt på huset uden at blive set. Derfor anbefaler Bo trygt og Nabohjælp, at man sætter sensorstyret lys op på sit hus, så tyven nemmere bliver opdaget.

"Vi anbefaler sensorstyret udendørs lys, fordi det kan afskrække tyven og fremme det gode samarbejde mellem naboer. Når lyset pludselig tænder, bliver tyven synlig for opmærksomme naboer. Tyven ønsker ikke at blive set og vil dermed med stor sandsynlighed skynde sig væk," siger Britt Wendelboe, som er programchef i Bo trygt; en indsats skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
 
Over halvdelen af indbruddene i private hjem sker i de mørke måneder, selvom folk oftest rejser væk i sommermånederne. Så der er gode grunde til at sætte lys op, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Lasse Staun. 

Ifølge analytikeren er udendørs lys en nem, effektiv og billig måde at forebygge indbrud på.  

"En undersøgelse viser, at skal man kun gøre én ting for at indbrudssikre sit hus, så er det mest effektivt at installere udendørslys med sensor. Udendørs sensorstyret lys er altså et godt, nemt og effektivt supplement til andre forebyggelsestiltag. For at opnå den bedste effekt kræver det, at man har opmærksomme naboer, som reagerer, når lyset pludselig tænder på den anden side af vejen eller hækken. Derfor virker sensorstyret lys bedst i kombination med aktiv Nabohjælp," siger Lasse Nikolaj Staun og anbefaler, at man henter Nabohjælps app, så man kan samarbejde med nabolaget om at forebygge indbrud. 

En ny måling, som Bo trygt har foretaget blandt 2.500 husejere viser, at indbrudsforebyggelsen kan blive langt bedre, da kun 43 procent af danske husejere anvender udendørs lys.

Bo trygt lancerer derfor kampagnen ’Den Bedste Gave’, som skal gøre husejere opmærksomme på, at udendørs sensorstyret lys har en indbrudsforebyggende effekt. Kampagnen hedder ’Den Bedste Gave’, fordi gaven – sensorstyret lys – passer på alle de andre gaver og alt det, man har i sit hjem. 

"I den mørke tid, hvor vi alle trænger til lidt ekstra omsorg, opfordrer vi danskerne til at give sig selv og naboen ’Den Bedste Gave’. Vi skruer op for lyset i mørket med en konkurrence, hvor man kan vinde sensorstyrede lamper. Vi håber, at det udover at forebygge indbrud også kan øge trygheden og gavne det gode naboskab," siger Britt Wendelboe. 

Deltag i konkurrencen på Bo trygts Facebookside. Her kan du deltage i lodtrækningen om to sensorstyrede lamper til dig og en nabo. 

De 5 vigtigste råd mod indbrud

1. Bliv nabohjælper
2. Tænd lys ude, og trim hækken
3. Gør det svært at bryde ind
4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Læs mere på Bo trygts hjemmeside

Nabohjælps app 

Flere end 193.000 danskere bruger Nabohjælps app mod indbrud.  
I appen kan du: 
Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere 
Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag  
Arrangere feriehjælp   
Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget. 

Appen kan downloades i App Store eller i Google Play