x

Nyt stort oplevelsesunivers for børn i Stærekassen

Pressemeddelelse 18. januar 2021

Med et unikt børneunivers for scenekunst tager Det Kongelige Teater et kæmpe skridt mod at åbne endnu mere op for børn og børnefamilier. Med en støtte på 120 mio. kr. fra foreningen Realdania bliver der pustet nyt liv i Stærekassen.

Børn og familier i hele Danmark kan se frem til et væld af spændende aktiviteter, oplevelser og inspiration, når Det Kongelige Teater om få år åbner dørene til et nyt, stort oplevelsesunivers fyldt med muligheder for at prøve kræfter med scenekunst og klassisk musik. Det nye univers får til huse i det helt særlige teaterrum Stærekassen på Kongens Nytorv i København. 

Oplevelsesuniverset bliver en enestående destination for børn og familier, hvor børn gennem leg og læring bliver introduceret til klassiske kunstarter. Et sted, hvor besøgende får mulighed for oplevelser, der går bag kulisserne og giver et indblik i, hvordan forestillinger bliver til. Fra kostumer over sceneteknik til arbejdet med kroppen, instrumenter, sang og dans. 

Det Kongelige Teater, Realdania og Kulturministeriet ønsker at skabe et sted, hvor man som barn føler sig velkommen, får en umiddelbar lyst til at interagere med teaterets magi og får gode oplevelser med hjem.  Universet skal give viden, færdigheder og vække nye passioner for børn fra alle egne af landet. Det er en ambition, som kulturminister Joy Mogensen støtter op om, da regeringen ønsker, at Det Kongelige Teater skal skabe værdi for landets borgere uanset alder og baggrund.  

- Det er et utrolig spændende projekt, som vil introducere tusindvis af børn med forskellig baggrund til scenekunst og klassisk musik. Gennem samarbejder med skoler, musikskoler, kunstskoler og daginstitutioner vil børn - også dem, der kommer fra familier, hvor der ikke er klaver i hjemmet - blive inviteret indenfor i Det Kongelige Teaters univers og introduceret for et væld af kunstarter. Jeg håber, det bliver et oplevelsesunivers, der kan åbne børnenes øjne for en helt ny verden, både i Det Kongelige Teater og i alle de andre teatre i Danmark. Jeg glæder mig meget til at følge projektet, siger kulturminister Joy Mogensen. 

Oplevelsesuniverset puster nyt liv i Stærekassen, der - siden Skuespilhusets åbning i 2008 - kun i begrænset omfang har været tilgængeligt for offentligheden. Med sin særegne art deco-arkitektur udgør bygningen i sig selv en magisk, dramatisk og historieladet ramme for et teaterunivers for både børn og børnefamilier. Projektet i den historiske bygning realiseres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, mens Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet står for en nænsom ombygning af Stærekassen under hensyntagen til bygningens fredningsmæssige værdier.  

- Vores historiske bygninger betyder noget for vores identitet og forståelse af, hvem vi er. Hvis bygningerne mister deres oprindelige funktion og fortsat skal have betydning for fremtidige generationer, er det vigtigt, at de får nyt indhold og nye funktioner. Oplevelsesuniverset er et rigtig godt eksempel på, hvordan en helt særlig historisk bygning kan blive rammen for et fællesskab og samtidig kan bidrage til, at nye grupper af børn og familier får oplevelser med teatret, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Omdannelsen af Stærekassen er en helt essentiel faktor på vejen til at brede kendskabet til Det Kongelige Teater ud til en langt større og bredere del af befolkningen. Oplevelsesuniverset er en del af Det Kongelige Teaters ambitiøse børnestrategi, der skal sikre, at mange flere børn fra forskellige miljøer får adgang til at beskæftige sig med klassisk musik og scenekunst, og at der ikke skal være en modsætning mellem dannelse og underholdning eller mellem bredde og dybde. Idéen til oplevelsesuniverset for børn er udsprunget af Det Kongelige Teater, og med støtten fra Realdania og den politiske opbakning venter nu opgaven med at udvikle det konkrete oplevelsesunivers og en vifte af aktiviteter, som skal møde børn, familier, skoleklasser og turister. 

- Vi ved, at aktiv beskæftigelse med kunst og kreativitet kan give børn rigere liv. På Det Kongelige Teater har vi derfor sat os for i de kommende år at skabe flere oplevelser, der kan gøre flere forskellige børn nysgerrige på scenekunst og klassisk musik. Et ambitiøst univers, hvor man kan lege sig ind i kunstens verden, vil være en fantastisk destination for både familier og institutioner. Vi er dybt taknemmelige over, at Realdania vil hjælpe os med at realisere den vision, og vi håber at oplevelsesuniverset kan blive en gave til kommende generationer og til fødekæden i hele dansk kulturliv, siger teaterchef på Det Kongelige Teater, Kasper Holten.

Med oplevelsesuniverset trækker Det Kongelige Teater de mange bagvedliggende kunstneriske håndværk helt frem i front og inviterer indenfor på en helt ny måde. Stærekassens størrelse og rummelighed giver rig mulighed for at lave aktiviteter i selve scenerummet, hvor det er oplagt at byde andre børnekulturaktører indenfor, hvilket vil tilføre store variationsmuligheder i oplevelsen. 

Det Kongelige Teater forventer i fremtiden nye former for samarbejder med både fonde og sponsorer (danske såvel som internationale), som sammen med teatret kan sikre, at innovative og fantasifulde løsninger ud i oplevelsesdesign bliver en naturlig del af oplevelsesuniverset.

I forhold til den foreløbige tidsplan er det forhåbningen, at det nye oplevelsesunivers kan åbne i Det Kongelige Teaters 275 års jubilæumssæson i 2023/2024.