x

Realdania By & Byg har overtaget nøglerne til Støberihallerne i Præstø

Pressemeddelelse 18. februar 2021

Forandringens vinde blæser næsten ubemærket over Støberihallerne i Præstø – men også kun næsten. De første tegn på den transformation, der både skal bevare og give nyt liv til de gamle haller, er så småt blevet synlige. Den 1. februar overtog Realdania By & Byg nøglerne til ejendommen, dermed er arbejdet gået i gang med at finde bygningernes fortid og forme deres fremtid.

Da Støberihallerne i Præstø blev opført i 1887, blev de placeret ved åen på byens bagside. De røde haller med shedtag, værkførerbolig og magasin blev opført i tidens stil og var både i funktion og arkitektur et udtryk for industrialiseringens indtog i hverdagen. I dag ligger de gamle bygninger som en fredelig oase midt i byen som et levn fra en svunden tid. 

Lige før jul i 2020 kunne Realdania By & Byg offentliggøre købet af Støberihallerne i Præstø. Støberihallerne indgår i Realdania By & Bygs samling af fredede og bevaringsværdige ejendomme, som et eksempel på et sammenhængende bynært industrianlæg fra sidst i 1800-tallet, der fortæller historien om forandringen af Danmark fra bonde- til industrikultur.

Industrivirksomheden er for længst væk, og ejendommen er i kraftigt forfald, men historien lever videre. Og netop stedets historie og arkitektur bliver udgangspunkt for et helt nyt kapitel for de historicistiske bygninger og for Præstø. Først venter dog en omfattende restaurering og efterfølgende nyindretning. 

Bliv klogere på projektet Støberihallerne i Præstø

Registrering og restaurering

Selvom hverken håndværkere, værktøj eller stillads er at se nogen steder i de gamle haller, så er der fuld damp på det maskineri, som blev sat i gang med Realdania By & Bygs overtagelse af Støberihallerne den 1. februar 2021. 

Når alt tilsyneladende ånder fred og ro, så skyldes det, at det endnu ikke er fremtiden, som er i fokus – men fortiden! For den transformation af bygningerne, som forventes afsluttet i 2023, tager nemlig sit udgangspunkt i de fysiske spor, den historie og den atmosfære, som arkitekter i disse uger er travlt optaget af at registrere. Med alle sanser, kamera og skitseblok erfarer arkitekterne hvert et rum, hver en stolpe og hvert et farvelag. Når bygningernes historie er helt inde under huden, så begynder fremtiden og mulighederne at tegne sig. 

-Transformationen af Støberihallerne i Præstø handler ikke blot om restaurering, den handler om at nytænke brugen af bygningerne uden at tilsidesætte væsentlige arkitektoniske værdier, fjerne de stedbundne potentialer, som har gjort ejendommen til en værdsat Præstø-lokation, samt undgå at eliminere den patina, som rummer så meget liv. Samtidig skal bygningerne have en funktion i en moderne hverdag, og dette helt særlige samspil er noget af en balanceakt, siger arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel.

Som projektleder har Anders Brüel mange års erfaring med restaurering og nyindretning af historiske ejendomme som fx det klassicistiske Hindsgavl Slot på Fyn, det beskedne husmandssted Stines Hus på Lolland og den statelige Søetatens Pigeskole midt i København, som Realdania By & Byg også ejer. 

Se alle Realdania By & Byg ejendomme her

Det første kig indenfor

”Der er noget næsten magisk over at komme til et sted som Støberihallerne i Præstø, mens det hele stadig står så råt. Der ligger mange historier gemt i væggene. Det er fascinerende at følge processen bag en restaurering og se ideerne komme til virkelighed. At finde gode løsninger på uforudsete problemer og gøre nye opdagelser undervejs, når en håndværker pludselig møder noget uventet, og teamet samles for at finde en ny vej” fortæller Anders Brüel.

Støberihallernes uforfinede og ruinøse karakter giver dem et eventyrligt præg, første gang man stikker hovedet indenfor. Samtidig så rummer både den gamle støberihal med shedtag, værkførerboligen, magasinet med det præfabrikerede betondæk og ikke mindst den lille have mod åen hver sin fortælling om både arkitektur, byggeri og industri. 

Er man interesseret i at opleve bygningerne, kan man se med, når Realdania By & Byg Klubben torsdag den 25. februar på en live online rundvisning tager Klubbens medlemmer indenfor og i selskab med projektleder Anders Brüel ser bygningerne for første gang. Turen bliver dog langt fra eneste besøg på ejendommen. Under hele projektforløbet kan klubbens medlemmer både på rundvisninger samt i ord og billeder følge arbejdet med at restaurere Støberihallerne.  

Efteråret byder på forandring

Gennem foråret og sommeren vil arkitekterne i samråd med Realdania By & Byg arbejde på en programskitse, der skal kortlægge og udrede restaureringen bid for bid. Og i takt med efterårets storme vil de vinde, som bærer forandringen med sig, blive synlige for enhver, når håndværkerne tager fat. 
Parallelt med Realdania By & Bygs arbejde, er Vordingborg Kommune, som bliver ejendommens kommende lejer, i gang med at afklare, hvordan bygningernes kvadratmeter skal disponeres og fordeles mellem de kommende brugere.