x

Nyt besøgscenter ved isfjorden i Grønland gør klar til åbning

Pressemeddelelse 21. april 2021

I den grønlandske by Ilulissat er et hold af håndværkere ved at lægge sidste hånd på det unikke byggeri, som skal blive det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter. Isfjordscentret slår dørene op for de første gæster den 2. juli 2021. Centret skal formidle viden om is, kultur og klimaforandringer og herigennem styrke turismeudviklingen i området.

Efter flere års intenst byggearbejde gør det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat isfjordscenter nu klar til at åbne dørene den 2. juli for de første besøgende. Det nye besøgs- og formidlingscenter ligger ved den grønlandske by Ilulissat og har været undervejs siden 2015, hvor Grønlands Selvstyre, Avannaata Kommunia og den filantropiske forening Realdania indgik et partnerskab om at etablere en attrak¬tion i verdensklasse på kanten af den smukke og UNESCO-beskyttede isfjord Kangia. 

Det hårde arktiske klima gør enhver byggeproces kompleks, hvilket også har været tilfældet i forbindelse med isfjordscentret for både rådgivere, entreprenører, håndværkere og bygherren Realdania By & Byg. Alligevel er det lykkes at opføre et enestående isfjordscenter indenfor den planlagte tidsramme og budget.

Det nye isfjordscenter er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Dorte Mandrup efter en international arkitektkonkurrence. Snart står centret klar til sommerens gæster. Men først skal det indrettes med en 400 m2 permanent udstilling inkl. kunstinstallation og biograf og dertil butik og café. Centrets permanente udstilling, som er designet af JAC Studios, skal fortælle historien om is og områdets unikke natur- og kulturhistorie samt om de klimaforandringer, der sætter deres tydelige præg på området og isfjorden. Isfjordscentrets totale areal er på knap 1.500 m2, heraf er 900 m2 opvarmet.

Udstillingen og formidlingen inde i isfjordscentret bliver finansieret af Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Bloomberg Philanthropies og OAK Foundation. En del af Nordea-fondens støtte er øremærket til en fysisk og online skoletjeneste tilknyttet centret for skoler og skolebørn fra hele verden. 

Formidling af Grønlands unikke natur- og kulturhistorie er en del af Grønlands turismestrategi, og det nye Ilulissat Isfjordscenter er dermed et vigtigt skridt i at føre strategien ud i livet. Ilulissat er i forvejen Grønlands største turistmål, som på et normalt år har op imod 30.000 besøgende. 

Adm. direktør i Visit Greenland Hjörtur Smárason siger:

"Grønland satser på udvikling af bæredygtig turisme i verdensklasse, hvor samspillet mellem turisme og den sårbare, unikke natur er i balance. Ilulissat Isfjordscenter er en vigtig brik i den udvikling og kommer til at øge forståelsen for den storslåede natur. Ikke kun for dem, der besøger centret, men også for skolebørn i Grønland, Danmark og resten af verden, som kan tilgå stedets digitale univers. Der er få steder i verden, hvor man lige så stærkt kan se og opleve, hvordan kloden er ét system i konstant ændring. Åbningen den 2. juli viser, hvordan turismestrategien nu begynder at flytte sig fra tegnebrættet og ud i virkeligheden."

Arbejdet med Ilulissat Isfjordscenter lægger sig i kølvandet på en lang række projekter, som Realdania har støttet, og som har fokus på at udvikle steder, der har noget helt særligt at byde på. Centret skal formidle de helt unikke omgivelser og være med til at understøtte den positive udvikling lokalt og i hele Grønland.

Jesper Nygård Adm. direktør i Realdania

Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård siger:

"Arbejdet med Ilulissat Isfjordscenter lægger sig i kølvandet på en lang række projekter, som Realdania har støttet, og som har fokus på at udvikle steder, der har noget helt særligt at byde på. Centret skal formidle de helt unikke omgivelser og være med til at understøtte den positive udvikling lokalt og i hele Grønland. Det kommer til at byde på formidling og oplevelser – til både lokalsamfundet og de turister, der på den anden side af Covid-19 igen vender tilbage til Ilulissat. Nu skal de sidste detaljer på plads, og så står et smukt center i enestående omgivelser klar til at tage imod gæsterne.” 

Kommunaldirektør i Avannaata Kommunia Nick Nielsen siger:

"Det er med stor tilfredshed, at vi ser, at det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter snart er klar til at byde de første besøgende velkommen. Centret skal sætte rammen for vores lokale fortælling, og det skal være et samlingspunkt for både lokalbefolkning og besøgende. Det kommer til at understøtte en positiv udvikling i lokalsamfundet ved at skabe arbejdspladser og gøre Ilulissat til en endnu større attraktion, end byen allerede er i dag."