x

Flerfunktionel Torvehal indviet samtidig med Rys 150-års jubilæum

Pressemeddelelse 3. maj 2021

Ry er i feststemning. Byen kan nemlig fejre byens 150-års jubilæum som stationsby. Søndag den 2. maj var det præcis 150 år siden, at det allerførste tog kørte ind på den nyetablerede Ry Station. Dengang var der kun få huse i Ry. I dag tæller byen ca. 6.650 indbyggere og er i en rivende udvikling.

Det blev fejret med damptog i pendulfart til Laven, hjuldamperen Hjejlen, Ry-gin og musik i gaden. Samtidig blev en flerfunktionel tilbygning og afslutning af Ry Torvehal indviet. 

Resultatet er en lukket opvarmet udvidelse beregnet til et nyåbnet butiks- og cafékoncept, der også kan rumme forskellige former for kulturelle aktiviteter. For at skabe læ og ly til populær torvehandel året rundt er der i gavlenden etableret glas og fleksible døre. 

Stationstorvets eksisterende toiletbygning, der faciliterer den udvidede Torvehal, har efter aftale med DSB fået en tiltrængt opgradering. På torvet kommer der store parasoller og opholdsfaciliteter.

Formanden for Ry City Lone Nielsen siger:

”Vi er bare så stolte over, at Ry Torvehal og den nye butik nu endelig står færdig til jubilæet. Det har været en lang proces med et frugtbart borgerdrevet samarbejde med Skanderborg Kommune og Ry Kvickly om etablering af Stationstorvet og første etape af Torvehallen i 2017. Nu står vi ved målstregen til indvielsen af Torvehallens anden etape. Takket være støtte fra Realdania og en stribe private donationer kan vi nu sætte kronen på værket. En flot udbygning med plads til mangfoldighed og byens nye thesalon ’Chola - te con te’. Torvehallen tilfører mere handel og mere liv i Ry midtby.” 

Borgmester for Skanderborg Kommune Frands Fisher siger:

”Jeg er imponeret over de mange frivillige kræfter, der har fået skabt Torvehallen i kombination med værdifuld ekstern finansiering. Det er et projekt, der er skabt af fællesskab. Stationstorvet og Torvehallen er et fantastisk mødested for handel, kultur, byliv og motionister, som bevæger sig i den omkringliggende natur. På den måde er projektet også med til at skabe fællesskab.”

Programchef i den filantropiske forening Realdania Stine Lea Jacobi siger:

"Jeg glæder mig til, at Torvehallen for alvor sætter blus under fællesskabet og forretningslivet i Ry. Når corona forhåbentlig snart er fortid, har vi nemlig mere end nogensinde brug for gode steder at mødes til hverdag. Ry har med den nye torvehal fået en både-og-løsning, der kan mærkes i bylivet: et socialt samlingssted og samtidig et vigtigt omdrejningspunkt for handel og kulturelle aktiviteter.” 

 
Hovedrådgiver: Danø Arkitektur
Hovedentreprise: Tømrerfirmaet Ejner Olesen’s eftf.
Underentreprise: Murerfirmaet Fabricius Haunstrup, Ry El-Forretning, Henning Mortensen og Ry Malerfirma.
Den filantropiske forening Realdania støtter den flerfunktionelle torvehal med 2,5 million kroner. Hertil kommer en række lokale donationer og tilskud fra Fællesskabspuljen og Bodil Pedersen Fonden.
Anlægssum for Torvehallens 2. etape: 3,3 million kroner.