x

Oplev Dyrehave Mølle i ord og billeder

Pressemeddelelse 31. maj 2021

I bog- og filmform sætter Realdania By & Byg fokus på historien, arkitekturen og restaureringen af Dyrehave Mølle i Nyborg. Møllen er ikke alene én af Danmarks højeste men også mest originale møller; her er fortællingen om en førindustriel livsnerve i det danske samfund bevaret gennem hele syv etager og 25 meter over jorden.

”Landets mest velbevarede og originale vindmølle”, således beskriver møllebygger Morten Petersen Dyrehave Mølle. Og han ved, hvad han taler om; med 15 års erfaring som møllebygger har han været højt til vejrs i rigtig mange danske vindmøller i sin tid i familievirksomheden, der har bygget og restaureret møller gennem de sidste 200 år.

 Gennem et år har Morten Petersen og hans medarbejdere som et led i Realdania By & Bygs restaurering af møllen, der er en af landets højeste med hele 25 meter fra sokkel til hatspids, nænsomt gennemgået tandhjul for tandhjul i den sindrige mekanik i træ, som udgør Dyrehave Mølles indre. Møllen er en såkaldt hollandsk gallerimølle, og dens indre er endnu inddelt i syv etager – eller lofter, som det hedder på en mølle – med kværne, stjernehjul og drivaksel.  

Fortællingen er bevaret

Dyrehave Mølle er opført i 1885 og har været i samme families eje i over 100 år. I 2018 erhvervede Realdania By & Byg hele ejendommen, Dyrehave Mølle, der endnu står som ét samlet kulturmiljø med mølle, magasin og møllerbolig. Ejendommen er et væsentligt arkitektonisk vidnesbyrd om udviklingen af Danmark fra landbrugssamfund til videnssamfund. Overalt på bygningerne findes små spor, der fortæller ikke blot om denne mølle eller mølleri men også om det liv og den dagligdag, som omgav møllen.

For Realdania By & Byg har netop den lange fortælling været omdrejningspunkt i den forvandling af ejendommen, som er sket gennem de sidste tre år. Forvandlingen har haft tre fokusområder: restaurering af den fredede mølle, omdannelse og renovering af stuehuset, magasinet og garagebygningen samt fastholdelse af den samlede fortælling om ejendommen. 

Stuehuset og garagebygningen er omdannet og nyindrettet til boliger, mens magasinet er indrettet med erhverv for øje. Dermed er der skabt et økonomisk bæredygtigt grundlag for møllens videre eksistens. Samtidig er anlægget bevaret i sin helhed. 

Bog og film

Realdania By & Byg har i forbindelse med afslutningen af restaureringen udgivet en bog om Dyrehave Mølle. Bogen går tæt på møllens og mølleriets historie, på arkitekturen, mekanikken og restaureringen. Bogen er fyldt med tegninger, historiske fotos og nyoptagelser. Den er skrevet af historiker Mette Ladegård Thøgersen, der gennem sit arbejde som leder af Nyborg Slot har den lokale historie tæt på kroppen. 


Du kan også følge med arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Anders Brüel rundt på ejendommen, når han fortæller om det tre år lange projekt med at skabe nyt liv på møllen. 
Se filmen her: Rundtur på Dyrehave Mølle

Kom indenfor

Har du selv lyst til at se, mærke og lugte Dyrehave Mølle, så åbner Realdania By & Byg Klubben dørene for alle interesserede, når Klubben løbende besøger alle Realdania By & Bygs ejendomme.