x

Ny Musikhuspark skal inspirere nye parker i hele landet

Pressemeddelelse 29. juni 2021

En ny Musikhuspark skal give svar på, hvordan fremtidens byrum og parker kan udformes, så de både giver større livskvalitet for brugerne og samtidig understøtter bynatur og biodiversitet i byer. Foreningen Realdania har netop besluttet at støtte omdannelsen af Musikhusparken med hele 16 millioner kroner.

Musikhusparken skal være et indbydende, grønt samlingssted, hvor aarhusianerne mødes om kultur og natur. Den omdannede park, der skal danne ramme om biodiversitet og livskvalitet, skal fungere som inspiration for fremtidige parker og byrum. Den ambitiøse vision for omdannelse af parken har netop fået en stor økonomisk håndsrækning på 16 millioner kroner fra Realdania. 

“I dag er Musikhusparken porten til et af byens kulturelle hjertekamre, men fremover skal det også være et grønt og frodigt frirum, hvor man kan slå sig ned, nyde bynaturen og hygge sig med venner og familie. Jeg er sikker på, det bliver et meget attraktivt og populært område på lige fod med Rådhusparken – ikke mindst om sommeren. Med en flot donation på hele 16 mio. kr. fra Realdania opnår vi en rigtig høj kvalitet i projektet, så der er noget at glæde sig til,” siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Musikhusparken bliver i dag oftest brugt om sommeren, og den indbyder ikke i så høj grad til, at man tager ophold eller bruger parken til aktiviteter. Omdannelsen af parken til en attraktiv grøn bypark med kultur og biodiversitet skal ske i forbindelse med udbygningen af ARoS med projektet The Next Level. Det indebærer bl.a. et nyt underjordisk galleri og et kæmpeværk af den amerikanske kunstner James Turrel. 

”Den nye Musikhuspark bliver et attraktivt mødested for kultur, natur og fællesskab til glæde for aarhusianerne og byens gæster. Parken kommer til at vise vejen for, hvordan man kan lave grønne og bæredygtige byparker til inspiration for andre byer i hele verden. Vi har under coronaen set, hvor vigtigt det er for os, at vi har adgang til natur og kultur, og det behov kommer parken til at udfylde på nye og spændende måder,” siger rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad. 

Musikhusparken ligger centralt placeret mellem nogle af Aarhus’ største kulturaktører som ARoS, Musikhuset, Brobjergskolen, Ridehuset, Musikskolen m.fl. Parken skal være et grønt frirum i byen med fokus på klimatiltag og biodiversitet. Samtidig skal der være plads til kulturevents som SPOT Festival og Aarhus Festuge samt mere uformelle arrangementer og borgerdrevne aktiviteter.  

Programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen siger:

”Musikhusparken er sammen med Rådhusparken det mest centralt beliggende grønne åndehul i Aarhus, som forbinder og skaber byrum mellem de store kulturinstitutioner, Hovedbanegården, Indre by og nye udviklingsområder i Aarhus og derfor af stor betydning for Aarhus by. Musikhusparken er samtidig en interessant og svær opgave og kan blive et fint eksempel på, hvordan grønne arealer i tætte byområder både kan blive ramme for kultur og aktivitet for byens borgere og besøgende, og samtidig bidrage til løsninger for vigtige bymæssige udfordringer med klima, biodiversitet og andre bæredygtige sammenhænge.”

I forundersøgelsen til Musikhusparken har mange forskellige aktører været inddraget, og der bliver senere afholdt et borgermøde om den næste proces. Der skal bl.a. udskrives en arkitektkonkurrence for projektet.  

Efter planen skal Musikhusparken indvies samtidig med Musikhusets Next Level Projekt i efteråret 2025.