En levende park i hjertet af Aarhus
Musikhusparken er forvandlet fra et nedslidt grønt område til en levende og åben park, der forbinder nogle af Aarhus’ mest markante kulturinstitutioner. Her er skabt nye rammer for byliv og fællesskab – til glæde for både aarhusianere og besøgende. Med den nye sommerscene, åbne græsarealer, et frodigt landskab og tæt samspil med byens kulturinstitutioner som blandt andet Musikhuset, ARoS, Aarhus Musikskole, Aarhus Symfoniorkester, Børnekulturhuset og Dokk1, skal parken være et åndehul med plads til alt fra koncerter og dans til afslapning og refleksion.
Den nye Musikhuspark er resultatet af en historisk bred borgerinddragelse, hvor mere end 10.000 aarhusianere har bidraget med idéer og ønsker. Via spørgeskemaer, interviews og åbne telefonbokse i parken har borgere sat deres præg på design og indhold – og skabt et rum, som er forankret i byens behov og drømme.
Samspil mellem byrum, kunst og grønne oplevelser
Et særligt træk ved Musikhusparken er koblingen mellem det grønne og det kulturelle. Parken spiller sammen med ARoS’ nye tilbygning, der omfatter et underjordisk udstillingsrum, et udendørs art square og inden længe også det internationale kunstværk The Dome, a Skyspace af James Turrell, der bliver en ny attraktion i international klasse. Det giver mulighed for nye måder at møde kunsten og byen på – også udenfor museumsbygningen.
Projektet viser, hvordan byens grønne strukturer spiller en vigtig rolle i de tætte store byer, og hvordan landskabet kan binde byen sammen og skabe gode rammer for rekreation og fællesskaber for byens mange forskellige borgere og besøgende for børn og børnefamilier, til unge og ældre. Den nye park er skabt med et særligt fokus på at anvende genanvendte belægninger og andre fysiske elementer fra den tidligere park og fokus på en beplantning, som understøtter biodiversitet.
Arkitektonisk helhed og lokalt samarbejde
Musikhusparken er tegnet af tegnestuen Schønherr i samarbejde med Habitats, Artelia og kunstner Morten Stræde. Parkens udformning skaber både visuel og fysisk sammenhæng mellem Musikhuset, ARoS og det omkringliggende byrum.
Projektet er et eksempel på, hvordan et grønt byrum kan løftes gennem tværfagligt samarbejde og klare arkitektoniske greb med fokus på helheder, bykvalitet og mulighed for fællesskaber.