I forbindelse med udvidelsen af kunstmuseet ARoS opstod der et behov for at gentænke byrummet omkring museet – herunder Musikhusparken, som er en af byens mest centrale parker, men som før udvidelsen primært blev benyttet om sommeren og kun i begrænset omfang indbød til ophold og aktiviteter.
Aarhus Bypark
I 2023 vandt Schønherr, HABITATS og Morten Stræde opgaven med at designe fremtidens Musikhuspark. Konkurrenceprogrammet tog afsæt i en omfattende borgerinddragelse, hvor flere tusinde aarhusianere bidrog med ønsker og ideer til fremtidens Musikhuspark. Under arbejdstitlen ’Aarhus Bypark’ udformede Schønherr, HABITATS og Morten Stræde et samlingspunkt for byen med en bærende vision om at skabe tættere sammenhæng mellem kunstmuseum, musikhus og byens rådhus.
Ambitionen bag udvidelsen var at skabe natur af høj kvalitet, med udgangspunkt i de landskaber, som kan findes i og omkring Aarhus – og samtidig skabe rammer for arrangementer og begivenheder hele året rundt, som f.eks. SPOT Festival, Aarhus Festuge og mere uformelle arrangementer og borgerdrevne aktiviteter.
Sammensmeltning af det kulturelle og naturbaserede
Selve udvidelsen af ARoS består af det storslået kunstværk The Dome, a Skyspace af James Turell, et nyt underjordisk udstillingsgalleri og et udendørs art square. Udvidelsen giver mulighed for at inddrage publikum på nye måder, både gennem ARoS og Musikhusparken. Parken er designet til at tilbyde et rum for fællesskab og kreativ udfoldelse med fokus på klima og biodiversitet.
I Musikhusparken er der skabt en særlig kombination af det kulturelle og det naturbaserede, således at det endelige resultat er blevet en unik destination, der viser vejen frem for andre fremtidige grønne byparker. Parken skal danne inspiration for andre byer i Danmark, men også urbane storbyer rundt om i verden som eksempel til efterfølgelse.