x

Niveauet er tårnhøjt: Nye digitale løsninger inden for bæredygtige byer udvikles i Danmark

Pressemeddelelse 14. juni 2021

10 lovende og innovative teknologivirksomheder fra hele verden er netop blevet udvalgt til den tredje og sidste runde af det danske accelerator-program Urbantech. Her skal de i samarbejde med tre danske virksomheder udvikle nye, digitale løsninger til fremtidens bæredygtige byer.

Hvordan kan ny teknologi være med til at skabe bedre og mere bæredygtige byer at bo i? Det spørgsmål skal 10 udvalgte iværksætter-virksomheder fra hele verden nu komme med deres svar på.

Efter en stor ansøgningsrunde er de netop blevet udvalgt til det danske accelerator-program Urbantech, hvor de sammen med tre store, danske virksomheder skal udvikle nye digitale løsninger, der kan skubbe byggeriet og byudviklingen i en mere effektiv og bæredygtig retning.

4 af de udvalgte startups til dette års Urbantech er danske, og ud af dem er Cogo og Woodsense gamle kendinge. De har begge været en del af den danske ’lillebror’ til Urbantech – nemlig Urbantech Mentoring. Her fik i alt 13 spirende danske virksomheder mentorstøtte til at udvikle deres digitale ideer og klargøre sig til ansøgningsrunden for det internationale hovedprogram Urbantech. 

”Både dansk og international byudvikling skriger efter innovative og bæredygtige løsninger, og mange kigger i retning af Danmark, fordi vi har et stærkt ry i forhold til bæredygtig byudvikling. Og det med god grund. Niveauet blandt de udvalgte i årets Urbantech er tårnhøjt – både blandt de internationale og de danske startups. I de tre år, vi har kørt Urbantech, er de danske ansøgere i bunken bare blevet bedre og bedre. Det tegner godt for branchen,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Grøn bytransport og nye tilgange til lyd

Det er tredje og sidste gang, at både danske og internationale startup-virksomheder kan blive en del af Urbantech-programmet. 

I 2021 skal der blandt andet arbejdes med grøn bytransport, nye tilgange til lyd i det byggede rum samt robotter og sensorer til byggeriet. Alt sammen teknologier med potentiale til at blive brugt i stort format og med betydelige bæredygtighedsgevinster for byer over hele verden.

”Urbantech bidrager til et stærkere dansk økosystem inden for grønne og smarte byløsninger. Det sker bl.a. gennem tiltrækning af masere af innovative produkter, kreative virksomheder og talent til Danmark. Som noget særligt er det værd at fremhæve, at det i 2021 udgaven af Urbantech er lykkedes hele fire danske start-ups at blive blandt de ti udvalgte til programmet trods skarp konkurrence fra mere end 140 andre virksomheder fordelt på 40 lande,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Urbantech er vigtigere end nogensinde før 

Bag Urbantech står de tre danske virksomheder COWI, VKR Holding/VELUX og EWII med støtte fra den filantropiske forening Realdania og Industriens Fond. Målgruppen for mentoring-programmet er intet mindre end verdens mest lovende, nystartede og innovative teknologivirksomheder, som gennem et skræddersyet og intenst accelerationsforløb i Urbantech får mulighed for at skalere og vækste deres løsninger i tæt samarbejde med de tre danske virksomheder bag.

Både for de deltagende startups, der får mulighed for at booste deres ideer, og for de tre danske virksomheder COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, er der store forretningsmæssige gevinster at hente i samarbejdet:

“Hvis vi skal skabe mere leveværdige og bæredygtige byer samt lykkes med den grønne omstilling, har vi brug for data og ny teknologi. Samtidig har corona vist os, at fremtiden er digital, og at vi kan ændre meget mere og hurtigere end forventet. Derfor er Urbantech vigtigere end nogensinde før: Det giver COWI en unik platform for at arbejde med – og lære af – nogle af verdens mest lovende tech-startups og sammen fremskynde udviklingen af nyskabende løsninger for byer, der er både kommercielt og miljømæssigt bæredygtige,” siger Lars-Peter Søbye, CEO i COWI.

”Vi ser igen i år frem til holdet af innovative virksomheder med ideer til bæredygtig udvikling af fremtidens byer. Vores erfaring fra de første år er, at denne form for samarbejde beriger begge parter, og arbejdet i Urbantech er desuden en vigtig inspiration for vores forretningsområder – herunder produktudviklingen i VELUX,” siger Mads Kann-Rasmussen, CEO i VKR Holding.

“Relevante og ambitiøse! Bedre kan jeg ikke beskrive det, jeg har oplevet med de mange startups, der har været med i Urbantech-programmet. Hvert eneste år, og igen i år, er jeg blevet overvældet af den gnist og det engagement, der bliver lagt for dagen. Jeg bliver inspireret af at møde startups, som jeg egentlig ikke troede oplagte for os, og så opdage en ny verden sammen med dem – en verden som får mig til at se nye muligheder i min egen virksomhed,” siger Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i EWII.

Mød de 10 udvalgte startup-virksomheder i Urbantech 2021

Urbantech Pilot Partners: COWI

Cogo er en app, der samler alle dele-scootere, cykler, biler og knallerter, så længe de er med elektrisk motor. Cogo inkluderer over 150 forskellige operatører i 400 byer verden over, hvilket gør det lettere at bevæge sig rundt på den grønne måde ved at give et komplet overblik med prissammenligning. Den langsigtede vision er at lette deltagelsen i delt on-demand mobilitet for at reducere kulstofemissionerne i vores byer og dermed bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Urbantech Pilot Partners: VKR / VELUX

DeNoize kan reducere udendørs støj med op til 90%. Det gør de ved at kombinere mange års erfaring med banebrydende teknologi. Med andre ord, det er verdens første smarte glassystem, der omdanner en hvilken som helst glasfacade til et støjreducerende system.
Urbantech Pilot Partners: EWII

Eliq er en SaaS-platform, der giver forsyningsselskaber mulighed for at opbygge stærkere relationer med deres privatkunder. De har udviklet features, hvor brugeren blandt andet kan kontrollere sit energiforbrug samt købe og få adgang til nye tjenester. Forsyningsselskaber får derigennem et stærkere forhold til deres kunder, hvilket øger kundeloyaliteten og driver et optag af nye energiteknologier.
Urbantech Pilot Partners: COWI, EWII, VKR / VELUX 

Excess Materials Exchange er en B2B SaaS-platform. Platformen frigør potentialet i verdens overflødige (og brugte) materialer og produkter ved at matche med et nyt værdifuldt anvendelsesformål. Platformen kvantificerer de påkrævede økonomiske, miljømæssige og sociale data samt viser investeringsafkastet af genbrug, for at organisationer kan træffe datadrevne beslutninger. Excess Materials Exchange udnytter teknologier som AI, blockchain og machine learning til at skalere cirkulære løsninger og understøtte overgangen til en cirkulær økonomi.
 
Urbantech Pilot Partner: EWII

FlexShape tilbyder smarte energi-applikationer og værktøjer, der kan hjælpe energisamfund, store og små, med at udnytte den tilgængelige energi-fleksibilitet (i tid, mængde og energitype) til at afbalancere grøn energiproduktion med forbrug, spare CO2 og energiomkostninger samt forstærke elnettet.
 
Urbantech Pilot Partners: VKR / VELUX

Kobots udvikler samarbejdende, mobile, stemmekontrollerede robotter, der hjælper og støtter medarbejdere i byggebranchen. Kobots ønsker at være en del af en positiv forandring gennem udviklingen af intelligente værktøjer til håndværkere, der kan give et bedre arbejdsmiljø, færre fysiske handicap og færre arbejdsrelaterede sygdomme.
 
Urbantech Pilot Partners: VKR / VELUX

Miru producerer elektrokroniske vinduer – såkaldt smart glas – til bolig- og erhvervsejendomsmarkedet. Smart glas muliggør en justerbar farvetone mellem klare og mørke tilstande med et tryk på én knap, hvilket gør det muligt for brugerne at kontrollere vinduets farvetone. Miru har til hensigt at tilbyde det første konkurrencedygtige elektrokroniske vindue.
 
Urbantech Pilot Partner: COWI

Parametric Solutions leverer teknologidrevne og intelligente løsninger til de tidlige stadier i bygningers designproces. Parametric tilbyder en cloudbaseret platform, der hjælper ejendomsudviklere og arkitekter med at træffe datadrevne beslutninger og skabe bedre bymiljøer. I stedet for at designe en mulighed manuelt, genereres automatisk et væld af alternativer. Dermed kan man allerede i planlægningsfasen skabe en bedre visualisering af konsekvenserne ved forskellige designbeslutninger.
 
Urbantech Pilot Partner: COWI

Treble udvikler et nyt cloudbaseret softwareprodukt til håndtering af lyd og akustik i det byggede miljø. Softwaren bygger på en simuleringsmotor, der modellerer rummets akustik. Ud over forbedret nøjagtighed tilbyder værktøjet et meget effektivt workflow ved at integrere 3D-modelling software. Trebles virtuelle akustikfunktion kombinerer realistisk simuleret lyd med interaktive 3D-modeller.
 
Urbantech Pilot Partner: COWI

Woodsense har udviklet en IoT-løsning til overvågning af tømmerstrukturer for at forbedre kvalitetssikring og opdage evt. fugt- og andre skader i det øjeblik, de opstår.