x

Efter syv år med byggeri:
En vigtig del af Odenses bymidte åbner igen

Nyhed 6. juli 2021

En vigtig milepæl i omdannelsen af Odense midtby fra trafikal hovedpulsåre til bæredygtig bymidte med boliger, erhverv, kulturinstitutioner og et underjordisk p-anlæg, bliver nu passeret med åbningen af Overgade og Vestergade.

Efter syv år med byggeri og mere end tre år med en spærret bymidte, åbner en central del af Odense endeligt igen. Og det bliver med en forbedret og omdannet bymidte, der i højere grad forener Odenses historiske kvarterer med resten af centrum. 

Siden 1960’erne har det firesporede trafikknudepunkt Thomas B. Thriges Gade skåret byen midt over og båret trafik gennem Odense centrum, hvor op mod 25.000 biler tidligere dagligt passerede. Nu er gaden væk, der er gjort plads til boliger, erhverv og kultur, og bilerne er parkeret i et p-anlæg under jorden. Fra den 6. juli er Overgade og Vestergade igen et sammenhængende handelsstrøg, og dermed passeres den sidste store milepæl frem mod afslutningen af det store byudviklingsprojekt.

Thomas B. Thriges Gade var i mange år et omdiskuteret element i planlægningen af Odenses by- og trafikstruktur. I 2010 besluttede Odense Kommune i partnerskab med den filantropiske forening Realdania igen at skabe en sammenhængende bymidte med projektet ”Fra Gade til By”.  Kommunen og Realdania støttede hver projektet med 255 mio. kr. med en vision om at lede fremtidens gennemkørende trafik udenom bymidten for at skabe mere plads til handel, bolig og kultur. 

Den officielle genåbning af forbindelsen ved Overgade Vestergade fejres den 6. juli 2021, hvor Sebastian Dorset er vært sammen med komikeren Simon Væver, og der er koncert med Andreas Odbjerg og Dopha. Det finder sted på den nye plads mellem Vestergade og Overgade i Odense centrum.