x

Arkitekturen i seniorbofællesskabet Havtorn i Ringkøbing: ”Bygningerne er placeret med et skohorn”

Interview 31. august 2021

Hvordan skaber man et bofællesskab, som bringer beboerne helt tæt på den vilde vestjyske natur og samtidig beskytter dem, når vind og vejr raser? Sådan lød en af udfordringerne for arkitektfirmaet AART Architects, som står bag arkitekturen i seniorbofælleskabet Havtorn i Ringkøbing. For at løse dén udfordring måtte bygningerne placeres med et skohorn.

Natur, fritidsinteresser og fællesskab. Der er plads til at dyrke det hele i seniorbofællesskabet Havtorn, som Realdania By & Byg har opført i Naturbydelen lige ud til Ringkøbing Fjord.

Det nyopførte seniorbofællesskab er et eksempelbyggeri, hvor målet har været at afprøve nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer. Det samlede byggeri udgøres af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf de fleste kan lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.

Den 1. oktober flyttede de første beboere ind, og selvom Havtorn meget bevidst er placeret lige midt i den livgivende natur, så var det også netop naturen, der gav de største arkitektoniske udfordringer. På den ene side skulle der skabes nærhed til naturens mange glæder og på den anden side gives læ for dens mange luner. Dén opgave blev løst af arkitektfirmaet AART Architects.

Den nærværende vind

Da Kathrine H. Stærmose, arkitekt MAA og partner i AART architects, besøgte byggepladsen første gang, var det en smuk, solrig og næsten vindstille sommerdag, hvor skolebørn badede i den nærliggende sø. Men som det ses på træer og buske på egnen, der vejrbidte læner sig mod øst, er vestenvinden mere nådesløs på andre tider af året.

- "Det stod helt klart for os, at der skulle gøres noget for alle de andre dage, hvor det blæser. Vinden har derfor været helt nærværende fra begyndelsen, og det har haft stor betydning for placeringen af husene," siger Kathrine H. Stærmose.

Kathrine H. Stærmose, arkitekt MAA og partner i AART architects.

Kreditering: Mikkel Meister

Placeret med skohorn

Ifølge Kathrine H. Stærmose har den relativt kompakte størrelse af byggegrunden, der huser seniorbofællesskabet, lagt bånd på bygningernes placering fra begyndelsen. Bygningerne er "sat ind med et skohorn", som hun formulerer det.

Denne binding gjorde det endnu mere vanskeligt at placere Havtorns tre hovedbygninger på en måde, som kun skærmer beboerne for den mere lunefulde side af naturen.

AART Architects gennemførte en stribe sol- og vindstudier og var derefter igennem et hav af forskellige placeringer af bygningerne. Den endelige placering af bygningerne minder om en middelalderby, og der er bygget i op til tre etager for at give læ og udsigt på samme tid.

- "Vi har været igennem mange forskellige placeringsmuligheder og højder på bygningerne. Den højeste bygning har vi lagt i nordøst for at give læ og for ikke at skygge for resten af bygningerne, og de mindre, fælles bygninger som f.eks. skur og væksthus er placeret, så de også hjælper med at bryde vinden," siger arkitekten.

Naturen helt ind i husene

Samtidig tjener bygningernes placering endnu et formål - at skabe gode uderum der har den effekt at beboerne mødes og skaber relationer som f.eks. et aftensoldæk, der giver læ uden at lukke af for naturen omkring. Derfor er alle gangveje til bygningerne lagt tæt ind til dem for at frigøre plads til grønne, kileformede områder mellem hovedbygningerne.

- "Det har helt overordnet handlet om at placere bygningerne på en måde, så naturen kommer så tæt ind på husene som overhovedet muligt," siger Kathrine H. Stærmose.

Oplev fremtidens seniorbofællesskab

Interesserede fagfolk og aktører i markedet kan høre meget mere om Realdania By & Bygs erfaringer fra udviklingen af seniorbofællesskabet ved et erhvervsarrangement i Ringkøbing den 22. september kl. 13-16.

Her vil der være indlæg fra Realdania By & Bygs projektleder Jørgen Søndermark, arkitekten bag byggeriet, Katrine H. Stæremose, AART architects, og ejendomsmægler Finn Jacobsen, EDC Ringkøbing. Bagefter kan man komme på rundvisning i Havtorn og møde én af beboerne. Efterfølgende er der mulighed for en rundtur i Naturbydelen.

Man tilmelder sig arrangementet her

 

Om seniorbofællesskabet Havtorn
Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”. 10 af dem udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som er opført og ejet af Realdania By & Byg. 

Målet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre” er at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform. Samlet set skal indsatsen afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet og samtidig inspirere andre til at bygge flere boliger af denne type. Målet er i sidste ende at skabe større livskvalitet og bekæmpe ensomhed, som i dag påvirker 100.000 ældre.

Læs mere om seniorbofællesskabet Havtorn her.

Læs mere generelt om seniorbofællesskaber her.