Ensomhed er et stigende problem blandt ældre. Men når ældre bor sammen med andre, stiger livskvaliteten, og man føler sig mindre ensom. Samtidig efterspørger en tredjedel af alle ældre muligheden for at bo i et seniorbofællesskab, men der er ikke nok boliger og ventelisterne er lange.
Det skulle det nyskabende seniorbofællesskab Havtorn i Ringkøbing være med til at ændre på.
Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet inden for initiativet ”Rum og fællesskaber for ældre”. Et initiativ, som skal afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet med henblik på at bekæmpe ensomhed blandt ældre og imødekomme en stigende efterspørgsel på seniorbofællesskaber. De 10 øvrige seniorbofællesskaber udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som er opført af Realdania med Realdanias datterselskab Realdania By & Byg som bygherre.
Seniorbofællesskabet i Ringkøbing afprøver nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer:
- Grundlæggende vender seniorbofællesskabet i Naturbydelen det klassiske bofællesskab med private boliger omkring et fælleshus i midten på hovedet. I stedet er der opført tre bygninger i 2-3 etager, hvor 14 mindre, private lejeboliger, der passer til beboernes behov, er blandet med attraktive fællesfaciliteter, bl.a. et fælleshus med 10 m til kip. Målet er at skabe bedre muligheder for udviklingen af fællesskaber i hverdagen fremfor mere lejlighedsvise ”festfællesskaber”. Og på den måde bidrage til, at alle beboerne, også de mindre udfarende, får glæde af fællesskabet i hverdagen.
- Mellem og omkring de tre bygninger er naturen inddraget som omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen. I Naturbydelen er naturen udviklet før byggeriet af de første huse gik i gang og fungerer som en stor, fælles have. Alle, både i seniorbofællesskabet og resten af bydelen, får private terrasser/altaner og direkte adgang til naturen. Men i stedet for at passe hver sin lille have, kan man bruge det store naturområde med enge, søer, bærhaver og frugtlunde som et mødested, hvor man kan lave forskellige aktiviteter med sine bofæller og naboer på kryds og tværs af generationer.
- Seniorbofællesskabet er opført indenfor et anlægsbudget, der også er muligt at realisere for private entreprenører og boligorganisationer, så det er muligt at lade sig inspirere af løsningerne i projekter andre steder i landet. Samtidig er de fleste af boligerne til at betale på en almindelig folkepension, så seniorbofællesskabet er tilgængeligt for mange forskellige typer lejere.
Seniorbofællesskabet i Ringkøbing stod klar til indflytning den 1. oktober 2020.
Omorganisering i 2024
I 2024 blev det efter en grundig evaluering af projektet, både ift. arkitektur, fællesskab og økonomi, og i samråd med lejerne besluttet at nedlægge den forening, som formelt udgjorde seniorbofællesskabet Havtorn. Det skyldtes, at lejerne selv ønskede frivillige og spontane fællesskaber i hverdagen fremfor et mere organiseret foreningsfællesskab. I dag er Havtorn organiseret som private lejeboliger med adgang til attraktive fællesfaciliteter, der styrker naboskabet mellem beboerne i hverdagen.
Realdania By & Byg udvikler også Naturbydelen i Ringkøbing i partnerskab med Ringkøbing-Skjern Kommune.
Læs mere:
Arkitekt
I foråret 2018 udskrev Realdania og Realdania By & Byg en konkurrence om udviklingen af fremtidens seniorbofællesskab i Naturbydelen. 27 hold søgte om at være med, fire blev valgt ud og to gik videre til den afgørende fase.
I efteråret 2018 blev holdet med det aarhusianske arkitektfirma AART architects i spidsen kåret som vinder af konkurrencen. Deres vinderforslag præsenterer et nyskabende bud på et seniorbofællesskab, hvor boliger i forskellige størrelser blandes med flere forskellige typer fællesrum i og mellem bebyggelserne, og hvor naturen samtidig bliver inddraget som et vigtigt omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen på tværs af boligerne.
Byggeriet stod færdig 1. oktober 2020 og er opført af totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro med Realdania By & Byg som bygherre.
Underrådgivere på byggeriet var Gemeinshaft, Gustin landskab og Tækker rådgivende ingeniør.
Byggeri
Byggeriet gik i gang i september 2019 og seniorbofællesskabet stod klar til indflytning den 1. oktober 2020.
Seniorbofællesskabet i Naturbydelen består af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf det største antal kan lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.
Boligerne er i ét eller to plan i varierende størrelse fra 50 til 120 m2. Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken, og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen, men ingen private haver, som skal passes og plejes.
Til gengæld er der masser af attraktive fællesarealer både inde og ude. I bygningerne er der i alt 250 m2 fælles faciliteter, som fx køkken, vaskeri, fællesrum, gæsteværelse, bibliotek og værksted.
Mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountainbikes, grejskur med plads til kitedrager og kajakker, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur.
Udlejning
De 14 lejeboliger Havtorn bliver udlejet af Realdania By & Byg gennem ejendomsmæglerfirmaet Lokation. Kontakt ejendomsmægler Mads Rauhe, mads@lokation.nu, 42 51 69 50.
Du kan også læse mere om foreningsstrukturen, husleje, driftsomkostninger m.v. i dokumenterne nedenfor (pdf).