x

Ensomhed er et stigende problem blandt ældre. Men når ældre bor sammen med andre, stiger livskvaliteten, og man føler sig mindre ensom. Samtidig efterspørger en tredjedel af alle ældre muligheden for at bo i et seniorbofællesskab, men der er ikke nok boliger og ventelisterne er lange.

Det skal udviklingen af et eksperimenterende bud på fremtidens seniorbofællesskab i Ringkøbings nye naturbydel være med til ændre på.

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt ni seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet inden for initiativet ”Rum og fællesskaber for ældre”. Et initiativ, som skal afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet med henblik på at bekæmpe ensomhed blandt ældre og imødekomme en stigende efterspørgsel på seniorbofællesskaber. De otte øvrige seniorbofællesskaber udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som opføres af Realdania med Realdanias datterselskab Realdania By & Byg som bygherre.

Udviklingen af seniorbofællesskabet i Ringkøbing skal afprøve nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer:

  • Grundlæggende vender seniorbofællesskabet i Naturbydelen det klassiske bofællesskab med private boliger omkring et fælleshus i midten på hovedet. I stedet opføres tre bygninger i 2-3 etager, hvor 14 mindre, private lejeboliger, der passer til beboernes behov, blandes med attraktive fællesfaciliteter, bl.a. et fælleshus med 10 m til kip. Målet er at skabe bedre muligheder for udviklingen af fællesskaber i hverdagen fremfor mere lejlighedsvise ”festfællesskaber”. Og på den måde bidrage til, at alle beboerne, også de mindre udfarende, får glæde af fællesskabet i hverdagen.
  • Mellem og omkring de tre bygninger bliver naturen inddraget som omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen. I Naturbydelen er naturen udviklet før byggeriet af de første huse gik i gang og fungerer som en stor, fælles have. Alle, både i seniorbofællesskabet og resten af bydelen, får private terrasser/altaner og direkte adgang til naturen. Men i stedet for at passe hver sin lille have, kan man bruge det store naturområde med enge, søer, bærhaver og frugtlunde som et mødested, hvor man kan lave forskellige aktiviteter med sine bofæller og naboer på kryds og tværs af generationer.
  • Seniorbofællesskabet opføres indenfor et anlægsbudget, der også er muligt at realisere for private entreprenører og boligorganisationer, så det er muligt at lade sig inspirere af løsningerne i projekter andre steder i landet. Samtidig bliver de fleste af boligerne til at betale på en almindelig folkepension, så seniorbofællesskabet bliver tilgængeligt for mange forskellige typer lejere.

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing står klar til indflytning den 1. oktober 2020.

Se mere om boligerne, faciliteterne og udlejningsprocessen (pdf)

> Hent ansøgningsskema (word) - Alle over 50 år kan søge om en bolig. Det er uforpligtende at søge.

Realdania By & Byg udvikler også Naturbydelen i Ringkøbing i partnerskab med Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs mere:

Initiativet ”Rum og fællesskaber for ældre”

Naturbydelen i Ringkøbing

Realdania By & Bygs eksperimenterende byggerier

Arkitekt

I foråret 2018 udskrev Realdania og Realdania By & Byg en konkurrence om udviklingen af fremtidens seniorbofællesskab i Naturbydelen. 27 hold søgte om at være med, fire blev valgt ud og to gik videre til den afgørende fase. 

I efteråret 2018 blev holdet med det aarhusianske arkitektfirma AART architects i spidsen kåret som vinder af konkurrencen. Deres vinderforslag præsenterer et nyskabende bud på et seniorbofællesskab, hvor boliger i forskellige størrelser blandes med flere forskellige typer fællesrum i og mellem bebyggelserne, og hvor naturen samtidig bliver inddraget som et vigtigt omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen på tværs af boligerne.

Byggeriet opføres af totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro med Realdania By & Byg som bygherre.

Underrådgivere på byggeriet er Gemeinshaft, Gustin landskab og Tækker rådgivende ingeniør.

 

Byggeri

Byggeriet går i gang i september 2019 og seniorbofællesskabet ventes at stå klar til indflytning i slutningen af 2020.

Det kommende seniorbofællesskab i Naturbydelen kommer til at bestå af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf det største antal vil kunne lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.

Boligerne bliver i ét eller to plan i varierende størrelse fra 50 til 120 m2. Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken, og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen, men ingen private haver, som skal passes og plejes. 

Til gengæld er der masser af attraktive fællesarealer både inde og ude. I bygningerne er der i alt 250 m2 fælles faciliteter, som fx køkken, vaskeri, fællesrum, gæsteværelse, bibliotek og værksted. 

Mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountainbikes, grejskur med plads til kitedrager og kajakker, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur. 

 

Udlejning

De 14 lejeboliger i seniorbofællesskabet bliver udlejet af Realdania By & Byg. Flere af boligerne er allerede udlejet, men er du over 50 år og vil du gerne i betragtning til en bolig, kan du stadig nå at sende en ansøgning. Du skal sende din motiverede ansøgning til info@realdaniabyogbyg.dk (mrk. Senior ansøgning).

De første beboere flyttede ind den 1. oktober 2020, men du kan stadig nå at ansøge om en af de ledige boliger.

> HENT ANSØGNINGSSKEMA (word)

Du kan også læse mere om foreningsstrukturen, husleje, driftsomkostninger m.v. i dokumenterne nedenfor (pdf).

> Kort introduktion til dokumenterne
 
> Hovedlejekontrakt (udkast)

> Boliglejekontrakt (udkast)

> Vedtægter (udkast)

> Driftsbudget (udkast)

Fremvisning

Du kan booke en fremvisning i seniorbofællesskabet gennem EDC Ringkøbing.

Læs mere på edc.dk

Kontakt ejendomsmægler Finn Jakobsen, finn@edc.dk