x

Bofællesskaber hæver livskvaliteten 

Ensomhed er et stigende problem blandt ældre. Men når ældre bor sammen med andre, stiger livskvaliteten, og man føler sig mindre ensom. Det viser undersøgelser fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Udviklingen af et nyt bud på et seniorbofællesskab skal afprøve nye løsninger til inspiration for udviklingen af seniorbofællesskaber landet over. Seniorbofællesskabet bliver opført i Ringkøbings nye naturbydel og vil efter planen stå klar til indflytning i 2020. Seniorbofællesskabet udvikles og opføres af Realdania By & Byg og er en del af vores indsats for at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber.

Naturen som fælles have

Færre kvadratmeter, mindre havearbejde og nærhed til naboer står øverst på mange seniorers ønskeseddel, når de er på jagt efter deres næste bolig. Derfor er ambitionen for udviklingen af seniorbofællesskabet i Naturbydelen i Ringkøbing, at den private bolig skal smelte sammen med fællesarealer, naturen og resten af bydelen for at skabe de bedste rammer for at tage del i fællesskabet. 

I hele Naturbydelen, der ligger direkte ned til Ringkøbing Fjord, bliver der bygget tættere end i traditionelle parcelhuskvarterer. Der bliver private uderum som f.eks. terrasser eller altaner, men ingen private haver. Naturen fungerer som en stor, fælles have. Og netop den fælles natur, der er udviklet før byggeriet af de første huse gik i gang, er en særlig kvalitet ved Naturbydelen, der gør den til et interessant sted at udvikle et nyt bud på fremtidens seniorbofællesskab. I stedet for at luge og slå græs i hver sin lille have, kan man bruge det store naturområde med enge, søer, bærhaver og frugtlunde som et mødested, hvor man kan lave forskellige aktiviteter med sine bofæller og naboer på kryds og tværs af generationer.

Følg med i projektet og tilmeld dig nyheder på Naturbydelens hjemmeside

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Konkurrence

I starten af 2018 sætter vi gang i en konkurrence, som skal finde den tegnestue, som skal tegne det nye seniorbofællesskab. Målet er, at det både skal være en integreret del af Naturbydelen og rumme inspirerende løsninger, der kan anvendes over hele landet. I udviklingen vil der blive taget højde for en række analyser og dialog med seniorer, der har svaret på, hvad de drømmer om i deres næste bolig.

Ét af arkitektforslagene bliver efterfølgende bearbejdet til det endelige projekt, som vores datterselskab Realdania By & Byg opfører. Seniorbofællesskabet, der vil rumme 16 private boliger, ventes at stå klar til indflytning i 2020.

Baggrund

Baggrund og samarbejdspartnere

Vi har afsat 52 mio. kr. til initiativet ’Rum og fællesskaber for ældre’ fra 2016 til 2019. Initiativet skal gennem bofællesskaber for seniorer bekæmpe ensomhed i denne gruppe. Indsatsen omfatter ud over byggeriet i Naturbydelen også partnerskaber med PKA, PFA og PensionDanmark samt den almene boligsektor. Derudover er der igangsat en oplysningskampagne, der bl.a. opfordrer til i god tid at tage beslutning om boligform i seniortilværelsen.
Realdania By & Byg er et datterselskab til Realdania, der fører vores mission og strategier om livskvalitet i det byggede miljø ud i livet gennem ejerskab af bygninger og af arealer til byudvikling. Ejerskabet giver mulighed for at gennemføre nybyggeri og følge byggeeksperimenter i fuld skala - og at udvikle og realisere visionerne for fremtidens byliv i arealudviklingsselskaber. Derudover opbygger Realdania By & Byg en samling af unikke historiske ejendomme, hvor interesserede kan komme tæt på restaurering og vedligehold af de historiske bygninger.

Realdania By & Byg udvikler Naturbydelen i Ringkøbing i partnerskab med Ringkøbing-Skjern Kommune.

Relaterede projekter

Projekt

{[{ item.title }]}

{[{ item.body }]}

Projekt

{[{ current.title }]}

{[{ current.body }]}

{[{ currentIndex }]} / {[{ items.length }]}