x

Udlejning af boligerne i seniorbofællesskabet Havtorn i Ringkøbing: Tætheden til naboerne har ikke afskrækket vestjyderne

Interview 31. august 2021

"I Havtorn er fællesskabet nok tættere, end vi er vant til i Vestjylland. Du kommer tættere på dine naboer, det er helt sikkert, men fællesskabet har ikke afskrækket nogen under fremvisningerne”. Sådan lyder det fra EDC-ejendomsmægler Finn Jacobsen, som har hjulpet med udlejningen af boligerne i seniorbofællesskabet Havtorn.

Natur, fritidsinteresser og fællesskab. Der er plads til at dyrke det hele i seniorbofællesskabet Havtorn, som Realdania By & Byg har opført i Naturbydelen lige ud til Ringkøbing Fjord.

Det nyopførte seniorbofællesskab er et eksempelbyggeri, hvor målet har været at afprøve nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer. Det samlede byggeri udgøres af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf de fleste kan lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.

Den 1. oktober flyttede de første beboere ind, og forud for de første indflytninger havde den lokale ejendomsmægler været i aktion. For EDC-ejendomsmægler og valuar Finn Jacobsen fra Ringkøbing har det været positivt at opleve, at kombinationen af vestjysk beliggenhed, fokus på fællesskab og tæthed til naboerne er blevet modtaget som et positivt mix.

Fremvisning med start på 2. sal

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. De fleste boligejere kender remsen bag det gode hussalg, og beliggenheden har samme betydning for seniorbofællesskabet Havtorn som de fleste andre boliger – også selvom boligerne her er lejemål. Når ejendomsmægler Finn Jacobsen fremviser lejlighederne i Havtorn, begynder han derfor altid i en af de store lejligheder på 2. sal.

- "Her får du overblikket med udsigt over fjorden og alle de naturområder, du kan bevæge dig rundt i. Der er ingen, der endnu har sagt, at de ikke synes, at beliggenheden er helt fantastisk," siger Finn Jacobsen.

Finn Jacobsen har været involveret i prisfastsættelser og salg af grunde i Naturbydelen i Ringkøbing, hvor Havtorn ligger placeret, siden begyndelsen i 2012. Siden da er fremvisningerne af Havtorns 14 lejligheder kommet til. Dette fik han ansvaret for i sommeren 2020, få måneder inden indvielsen af seniorbofællesskabet 1. oktober.

Boformen er ikke ukendt på Ringkøbing-egnen, men at den stadig er mere udbredt i de større byer andre steder i landet, er mægleren enig i.

- "I Havtorn er fællesskabet nok tættere, end vi er vant til i Vestjylland. Du kommer tættere på dine naboer, det er helt sikkert. Det vil tiltale nogle, mens andre vil tænke, at det ikke er noget for dem," siger Finn Jacobsen.

Finn Jacobsen, ejendomsmægler og valuar ved EDC Ringkøbing.

Kreditering: Mikkel Meister

Rammer kombinationen godt

Fællesskabet har dog ikke afskrækket nogen under fremvisningerne. Tværtimod. Fremvisningerne har Finn Jacobsen i gennemsnit haft et par stykker af om ugen siden juni 2020 - lidt hyppigere i begyndelsen.

- "Vi har haft mange lokale herude på fremvisning, men generelt kommer folk fra hele landet. Vi kan især se, at fællesskabet tiltaler mange enlige. De tænker, at det er spændende, fordi de savner den her mulighed for kontakt med andre," siger Finn Jacobsen.

Det er andre ting end de store linjer, der trækker ned. Og der er småting. De fleste nævner manglen på skabsplads i lejlighederne, fortæller Finn Jacobsen. Andre synes, at særligt de små lejligheder hælder lidt til den dyre side, hvis man ser bort fra de mange ekstra kvadratmeter, som fællesfaciliteterne giver beboerne.

Men det kommer ikke til at efterlade lejlighederne tomme, mener Finn Jacobsen. Lige nu er otte af de 14 lejligheder udlejet.

- "Resten skal nok blive lejet ud. Det er noget, der tiltaler rigtig mange mennesker. De er tiltrukket af fællesskabet, men har samtidig også muligheden for at kunne trække sig tilbage i egen lejlighed. Den kombination har man ramt utroligt godt herude," siger Finn Jacobsen.

Oplev fremtidens seniorbofællesskab

Interesserede fagfolk og aktører i markedet kan høre meget mere om Realdania By & Bygs erfaringer fra udviklingen af seniorbofællesskabet ved et erhvervsarrangement i Ringkøbing den 22. september kl. 13-16. 

Her vil der være indlæg fra Realdania By & Bygs projektleder Jørgen Søndermark, arkitekten bag byggeriet, Katrine H. Stæremose, AART architects, og ejendomsmægler Finn Jacobsen, EDC Ringkøbing. Bagefter kan man komme på rundvisning i Havtorn og møde én af beboerne. Efterfølgende er der mulighed for en rundtur i Naturbydelen. 

Man tilmelder sig arrangementet her

 

Om seniorbofællesskabet Havtorn
Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”. 10 af dem udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som er opført og ejet af Realdania By & Byg. 

Målet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre” er at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform. Samlet set skal indsatsen afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet og samtidig inspirere andre til at bygge flere boliger af denne type. Målet er i sidste ende at skabe større livskvalitet og bekæmpe ensomhed, som i dag påvirker 100.000 ældre.

Læs mere om seniorbofællesskabet Havtorn her.

Læs mere generelt om seniorbofællesskaber her.