x

Indvielse: Aarhus’ nye park samler mennesker og regnvand

Pressemeddelelse 31. august 2021

Fredag den 3. september klippes det røde bånd for parken ved MarselisborgCentret og markerer åbningen af Aarhus’ nye grønne bypark. En oase, der både inviterer til fællesskab og aktiviteter for alle, og som kan opsamle de store regnmængder i området, der kommer som følge af klimaforandringer. Parken er resultatet af et samarbejde mellem MarselisborgCentret, Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Aarhus Vand samt Realdania og A.P. Møller Fonden.

Når parken ved MarselisborgCentret indvies den 3. september 2021, så er parken den første af sin slags og et bevis på, at innovativ byudvikling, rehabilitering og en helstøbt klimatilpasningsindsats kan rummes i én og samme løsning. Dét samtidig med at være et nyt, levende byrum, der styrker fællesskab og social inklusion for alle.

“Parken opfylder vores mangeårige drøm om at skabe et grønt og levende byrum, der kobler mennesker og sundhed med natur og holdbare klimaløsninger. Nu står vi med en park, der nærmest kan det hele til glæde for rigtig mange: Fra brugerne af de små byhaver, motionisterne på stierne, dem der nyder solen eller en god koncert på plænen, til de mange brugere af MarselisborgCentret, som nu kan anvende parkens faciliteter til udendørs rehabiliteringsaktiviteter," siger borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S). 

“Jeg er rigtig glad for, at vi sammen har skabt rammer, der indbyder til fællesskab og aktivitet. For os er det væsentligt at skabe rammer for bevægelse og møder på tværs af sociale, fysiske og psykiske forskelle. Jeg håber, at parken vil blive flittigt brugt af mange borgere med og uden tilhørsforhold til MarselisborgCentret,” siger Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland. 

“Gode byrum får større betydning i takt med, at vi bliver flere og flere i byerne. Parken ved MarselisborgCentret er et flot eksempel på, hvordan mange forskellige behov til et nyskabende byrum kan forenes på nye, spændende måder. Og samtidig opfylde en klimatilpasningsfunktion,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania. 

For A.P. Møller Fonden har det været afgørende, at de udendørs rammer har ambitioner, når det gælder rehabilitering af eksempelvis bevægelseshandicappede, samtidigt med at byrummet også indbyder til rekreation og mødet mellem mennesker.  

Kom med til Åben Park

Har du før prøvet kunsten at hjælpe et andet menneske med at spise en flødebolle – eller måske selv få hjælp? Du kan i løbet af dagen deltage i aktiviteter og oplæg, som udfolder parkens potentialer; lige fra guidet tur i parken i kørestol, møde en forsker, der arbejder med rehabilitering, deltage i naturtræning, høre om fælleshaverne og udfordringen at spise en flødebolle med hjælp fra en anden. 
 
Den officielle indvielse af parken ved MarselisborgCentret er fredag den 3. september kl. 13.00-14.30 med guidede ture, taler, sang og plænekoncert. Fra kl. 10.00-13.00 og 15.00-18.00 er der Åben Park med aktiviteter og oplæg, som udfolder parkens mange potentialer.

Parken er blevet til gennem projektet SPARK, som står for Sundhed, Park, Aktivitet, Rehabilitering og Klimatilpasning.
  
Projektet er et samarbejde mellem MarselisborgCentret, Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Aarhus Vand, A.P. Møller Fonden og Realdania. Projektet havde en samlet budgetramme på 45 mio. kroner.