x

Nyt Rejsehold klar til at rykke ud og hjælpe kommuner i gang med at forbedre skolernes indeklima

Pressemeddelelse 18. august 2021

Rejseholdet er en ny indsats i Realdanias kampagne ’Skolernes Indeklima’ og et gratis tilbud til kommuner, der gerne vil have hjælp til at komme godt i gang med at forbedre indeklimaet for de lokale skoleelever.

Hvem ringer du til, når opgaven med at løfte skolernes indeklima bliver for stor og uigennemskuelig? 

Rejseholdet. 

Fra i dag kan landets kommuner tilkalde professionel assistance, hvis de mangler overblik over, hvor indeklimaet halter på lokale skoler, og hjælp til at komme godt fra start med at forbedre forholdene i klasselokalerne.  

Rejseholdet er et blandt flere nye indsatser i Realdanias kampagne ’Skolernes Indeklima’. En kampagne, der skal hjælpe flere kommuner i gang med at arbejde strategisk med indeklima, udbrede de mange gode erfaringer fra andre kommuner og indsamle ny viden om, hvordan brugen af klasselokaler kan forbedre indeklimaet. Alt sammen med det formål at sikre mere ren luft, mindre støj, bedre dagslys og ikke mindst trivsel for landets skoleelever og medarbejdere. 

Dårligt indeklima har store konsekvenser

I den filantropiske forening Realdania, der har forlænget indeklima-indsatsen med yderligere tre år og 20 mio. kroner, håber man, at mange kommuner vil tage imod det gratis tilbud om et besøg fra Rejseholdet: 
 
”Hovedpine, koncentrationsbesvær, utætte vinduer og dårligt lys og lyd er desværre hverdag for rigtig mange skoleelever landet over. Med store konsekvenser for deres indlæring og trivsel. Og selvom mange kommuner har fokus på udfordringerne med dårligt indeklima på skolerne, kan det være svært at identificere, præcis hvor man skal begynde, og hvor behovet er størst. Der kan Rejseholdet hjælpe med at skabe overblik, give konkrete anbefalinger til indsatser og forhåbentlig skubbe kommunen i den rigtige retning,” siger Anne Gade Iversen, projektleder i Realdania. 

Rejsehold trækker på erfaringer fra andre kommuner

Rejseholdet kommer med rygsækken fuld af viden og konkrete erfaringer.
Blandt andet fra de 12 kommuner, der allerede har været en del af Realdanias kampagne for skolernes indeklima, og som har brugt de seneste år på at udarbejde strategiske indeklimaplaner. 

Deres erfaringer er samlet i en ny håndbog, som trin for trin guider kommuner i, hvordan de kommer i gang med at arbejde strategisk med skolernes indeklima. En håndbog, som Rejseholdet tager under armen, når de skal ud og hjælpe flere kommuner i gang. 

Læs 'Indeklima i skoler - en håndbog til at arbejde strategisk med at forbedre skolernes indeklima'

Flere kommuner kan blive en del af Realdanias kampagne

Rejseholdet består af Smith Innovation, der faciliterer analyse- og innovationsforløb i byggebranchen. Smith Innovation er sekretariat for Realdanias kampagne ’Skolernes Indeklima’ og har fulgt og rådgivet de 12 kommuner, der allerede har arbejdet strategisk med indeklimaet sammen med Realdania.  

”Vi kan se, at de 12 kommuner, der har været en del af vores kampagne, i dag står meget stærkere, når det gælder indsatsen for et bedre indeklima i skolerne. Fordi de er gået strategisk til opgaven frem for at ty til hurtige og dyre lappeløsninger. I Realdania vil vi gerne have endnu flere kommuner med i det arbejde og åbner i starten af 2022 for en ny ansøgningsrunde, hvor kommuner kan søge midler til at udarbejde en strategi for skolernes indeklima. Her håber vi, at et besøg fra Rejseholdet både kan sætte en god retning for det videre arbejde med indeklima og måske også inspirere og motivere flere kommuner til at blive en del af vores kampagne i det nye år,” siger Anne Gade Iversen.

Workshops på tværs af forvaltninger

Helt konkret indebærer et besøg af Rejseholdet to halvdags-workshops for relevante medarbejdere i kommunen inden for både det pædagogiske og det tekniske område. Her skal der blandt andet arbejdes med fundamentet for kommunens egen strategi for indeklimaet, og så skal der kigges på hidtidige indsatser og udfordringer på tværs af forvaltninger. 

Herefter hjælper Rejseholdet med at konkretisere og identificere oplagte indsatser, og der udarbejdes køreplan for det videre arbejde i kommunen. Derudover kan Rejseholdet ved særlige behov indkalde eksterne specialister.

Læs mere om Rejseholdet, og hvordan man som kommune kan søge om et besøg, her