x

Rønne og Viking Atletik har fået et nyt fitnesscenter med plads til alle

Pressemeddelelse 18. august 2021

Et nyt fitnesscenter i Rønne er indrettet til foreningsidræt og folk med bevægelseshandicap. Det nye hus bliver indviet den 18. august og vil styrke de sociale fællesskaber omkring Bornholms største idrætsforening.

Viking Atletik er Bornholms største idrætsforening. Trods det faktum har foreningens fitnesstilbud i mange år været begrænset og udbudt i snævre og forældede lokaler. Det er fortid nu. Den 3. juli slog foreningen dørene op til en spritny bygning i Rønne på 460 m2. Den er indrettet til foreningsfitness og folk med bevægelseshandicap, og i dag, den 18. august, bliver bygningen officielt indviet af H.K.H Prinsesse Benedikte.

I den nye bygning er der tænkt i såkaldt universelt design. Det gør det muligt for f.eks. kørestolsbrugere at komme til maskinerne, og folk med bevægelseshandikap kommer derfor først i køen til medlemsskabet i det nye foreningsfitnesscenter. Bygningen har fået støtte fra blandt andet kampagnen ’Fitness for alle’, der skaber nytænkende tiltag, som gør fitness tilgængelig for mennesker med bevægelseshandicap. Partnerskabet bag Fitness for Alle er Bevica Fonden, den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Danske Handicaporganisationer, DIF, DGI, Parasport Danmark og Bevæg dig for livet – Fitness.  

Vores nye hus kommer til at danne ramme om en mangfoldighed af idrætstilbud og socialt samvær, hvilket jeg ser som idrættens vigtigste element.

Claus Clausen formand for foreningen Viking Atletik

”Med Fitness For Alle-projektet styrker vi vores idrætstilbud og vores sociale fællesskab, samtidig med at vi inkluderer nye målgrupper. Vi glæder os især over, at vi nu har fået bedre mulighed for at tiltrække mennesker med bevægelseshandicap og andre typer af funktionsnedsættelser. Vores nye hus kommer til at danne ramme om en mangfoldighed af idrætstilbud og socialt samvær, hvilket jeg ser som idrættens vigtigste element,” fortæller Claus Clausen, formand for foreningen Viking Atletik. 

Den nye bygning indeholder blandt andet en holdsal og langt bedre mulighed for funktionel træning. Og som noget nyt er der også anlagt en café, der giver en ny og rig mulighed for inklusion og samvær mellem de forskellige brugergrupper i Viking Atletik. Bygningen og tilbuddet er allerede en eftertragtet succes.

”Det har været en lang kamp at rejse bygningen. Konkurser, corona og gravhøje har spændt ben undervejs. Så meget desto større er glæden over, at vores nye fitnesstilbud er blevet meget positivt modtaget af vores medlemmer – faktisk så positivt, at det er lige ved at være en udfordring. Vores lokaler er næsten fuldt booket og grænsen på 1.500 brugere tæt på nået. Det vidner jo om, hvor vigtigt og eftertragtet det er med gode træningsmuligheder og god plads til alle,” fastslår Claus Clausen, formand for foreningen Viking Atletik. 

Projektet i Rønne er det sidste af tre projekter, som bliver gennemført som led i ’Fitness for alle’. De to andre ligger i henholdsvis Gladsaxe og Gårslev. Dermed kan partnerskabet bag kampagnen nu begynde at indsamle erfaringer med de nye rammers betydning for folk med og uden bevægelseshandicap.

”Der er brug for, at langt flere fitnesscentre giver alle mulighed for aktive fællesskaber – også folk der for eksempel sidder i kørestol. Derfor har vi i partnerskabet ønsket at støtte forsøgsprojekter og foregangseksempler med kampagnen Fitness for alle. Viking Atletik sætter et flot punktum for vores tre pilotprojekter. Tilbage står nu at få indsamlet alle de mange erfaringer fra projekterne og bringe dem videre til foreninger og faciliteter,” siger Charlotte Bach Thomassen, landsformand for DGI, på vegne af partnerskabet bag Fitness for alle.

De tre pilotprojekter, herunder projektet i Rønne, bliver fulgt og evalueret af BARK rådgivning, der er sekretariat for kampagnen, samt af en forskningsindsats drevet af Center for tilpasset idræt og bevægelse ved Syddansk Universitet. Forskningsindsatsen skal dokumentere effekten af de nye tiltag og er finansieret af Tryg Fonden.

Om Fitness for alle

  • ’Fitness for alle’ er en kampagne, der skal skabe innovative og nytænkende tiltag, som gør fitness tilgængelig for mennesker med bevægelseshandicap. Gennem forsøgsprojekter, forskning, læring, inspiration og formidling skal kampagnen skabe øget interesse for og ny viden om, hvordan man kan nedbryde både fysiske og sociale barrierer, så der skabes lige muligheder for fitness for alle. Målet er øget sundhed og velvære for alle – til gavn for den enkelte og til gavn for samfundet.
  • Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Bevica Fonden, Danske Handicaporganisationer, DIF, DGI, Parasport Danmark og Bevæg dig for livet – Fitness udgør tilsammen partnerskabet bag kampagnen. 
  • Parterne har samlet afsat op til 7,8 mio. kr. i anlægsstøtte til de tre projekter. Dertil kommer sparring, uddannelse og inspiration i et udviklingsforløb for de udvalgte projekter, samt et forskningsprojekt, som skal måle på effekten af de nye tiltag. 
  • Sideløbende med projekternes realisering gennemfører Center for tilpasset idræt og bevægelse, SDU, en forskningsindsats, der skal dokumentere effekten af de nye tiltag. Forskningsindsatsen finansieres af Tryg Fonden. Kampagnens samlede budget er på 12,7 mio. kr.
  • BARK Rådgivning er sekretariat for partnerskabet og står for den daglige udvikling og gennemførelse af kampagnen.