x

Nu åbner Odsherred Teaters nye teatersal

Pressemeddelelse 15. september 2021


Et moderne teaterhus og en spritny sal åbner lørdag 25. september kl. 15, når den officielle indvielse af Odsherred Teaters nye teatersal i Nykøbing Sj. finder sted. Odsherred Teater giver nyt liv til hele lokalområdet, og den nye sal er realiseret i samarbejde med Odsherred Kommune, fonde og foreninger.

Odsherred Teaters nye teatersal er klar til at blive indtaget af skuespillere, instruktører og publikummer. Indvielsen er sidste led i en større transformation. Teatret er flyttet ind på hovedgaden i Nykøbing Sj og er blevet renoveret – samtidig er der opført en tilbygning i form af en ny og fleksibel såkaldt blackbox-teatersal.  
Borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov glæder sig til nye store kulturelle oplevelser i Odsherred Teater:

”Odsherred Teater har igennem alle årene haft en enorm kulturel betydning for egnen. Vi har som område en rig kunsthistorie, og vores blomstrende kulturliv er noget af det, der virkelig løfter Odsherred og adskiller os fra andre. Det er ganske unikt, at vi har en så velfungerende og nytænkende kulturinstitution som Odsherred Teater liggende i kommunen, og jeg glæder mig meget til nye spændende oplevelser i den nye flotte teatersal.”

Et stort benarbejde

Teatersals-projektet har i hele processen krævet både stædighed og et stort benarbejde. Teaterleder Simon Vagn Jensen og borgmester Thomas Adelskov mødtes i 2014 – her fremlagde Simon Vagn Jensen første gang sine tanker om en ny teatersal i den gamle Irmaforretning midt på gågaden i Nykøbing Sj. 

”Det er ikke hver dag at et tidligere supermarked i en lille provinskommune ombygges til et forrygende teaterhus. Faktisk næsten aldrig. Og det er heller ikke alle byggerier der får markant betydning for en masse mennesker, men det gør det her. 
Både for dem, der bor og arbejder i Odsherred, men også for dem der holder af at gæste området, år efter år. Kulturen har en helt afgørende rolle i styrkelsen af livskvalitet og attraktion i Odsherred. Det her nye teater gør en forskel. Godt gået Odsherred,” siger teaterleder Simon Vagn Jensen.

Formand for bygningsfonden Odsherred Teaters bestyrelse Lars Nybjerg siger:

”Tilblivelsen af Odsherreds nye teater er ikke alene et fantastisk byggeri, men også et aktiv for hele Odsherred. Teateret vil i årene fremover vise sig som en af de afgørende faktorer for den allerede igangværende positive udvikling Odsherred er inde i. I en tid, hvor der i hele landet er fokus på at gentænke provinsens fremtidig bymidte, er Odsherreds nye teater med sin placering, et nytænkende og forbilledlige projekt.”

Teatret flyttede fra beliggenheden i Annebergparken syd for Nykøbing Sj. i sommeren 2016 og etablerede sig herefter i de udtjente butikslokaler på Algade 36, som Odsherred Kommune havde købt til formålet. Efter en renovering af den forreste del af bygningen til en lille teaterscene, teatercafé, kontor og køkken blev der etableret en bygningsfond, hvis formål var at bygge og drive den nye teaterbygning.

Den nye teatersal er blandt andet støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. I februar 2020 blev det første spadestik taget. 

For de tre bidragydere er byggeriet et vigtigt skridt i udviklingen af især kulturens vilkår i området:

For A.P. Møller Fonden har det været væsentligt, at den nye teaterbygning bidrager til et styrket kulturliv i hele Odsherred. Teatret har fået nye muligheder for at vise, hvad det kan, og der vil være endnu mere at komme efter i Nykøbing for borgerne såvel som deres mange gæster.      

Også Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania, ser frem til åbningen: 

”Kulturliv kan være en motor i byudvikling. Odsherred Teater er en succesfuld, lokal kulturinstitution, som med sin centrale placering og nye teatersal er et godt eksempel på, hvordan man som kommune og kulturinstitution kan tænke kultur ind i udviklingen af byer. Vi håber, at hele Odsherred får glæde af de nye rammer for områdets besøgende.” 

Fondsdirektør Christine Wiberg-Lyng fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond siger:

”Med opgradering af Odsherred Teater sikres den fortsatte udvikling af scenekunsten i området. Den nye og fleksible teatersal er indrettet, så den kan tilpasses forskellige typer af forestillinger og arrangementer, og vi håber, at der venter mange gode oplevelser forude for det kunstneriske hold og teaterets gæster.”

Er du journalist og vil deltage i indvielsen - skriv til ot@odsherredteater.dk eller ring til PR-ansvarlig Joan Stræde på 24 65 33 63. Talere til indvielsen er: borgmester Thomas Adelskov, Odsherred Kommune. Niels Friis, A.P. Møller Fonden. Nina Kovsted Helk, Foreningen Realdania. Line Lange, Christensen og Co Arkitekter, formand for bygningsfonden Lars Nybjerg samt teaterleder Simon Vagn Jensen.

Et ca. 1.000 m2 stort moderne scenekunsthus indeholdende en 300 m2 blackbox teatersal med plads til 230 publikummer, værksted, garderober, mødelokale, kontorer og lounge. 

Huset er tegnet af Christensen og Co Arkitekter (CCO)
Underrådgivere: Bygning: Primus Arkitekter Aps. Landskab: Sted Aps. Konstruktion og installation: Oluf Jørgensen A/S. Akustik: SWECO.
 
Entreprenør: Elindco A/S. Rådgiver: Rambøll. 

Projektet har fået støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal 10 millioner kroner, den filantropiske forening Realdania 10 millioner kroner, Odsherred Kommune 10 millioner kroner, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond 5 millioner kr. 
Det er desuden støttet af: Poul Johansen Fonden, Brand af 1848, Knud Højgaards Fond, LAG-midlerne, Nykøbing Håndværkerforening, Sparekassen Sjælland Fonden, Superbrugsen/Nykøbing Sj, Broderlogen 87.