x

Opgraderet sportshal skal være nyt lokalt landsbymødested

Pressemeddelelse 2. februar 2022

En traditionel idrætshal i Tirstrup på Djursland bliver omdannet til et levende mødested med fokus på verdensmål og bevægelse. Landsbyklyngen Østdjurs har netop fået støtte af Lokale og Anlægsfonden og Realdania til projektet.

Et godt mødested kan gøre det naturligt at samles på tværs af landsbyer, alder og interesser, både planlagt og tilfældigt. I landsbyklyngen Østdjurs vil beboerne have en traditionel idrætshal til at summe af liv som lokalsamfundets samlingssted – et mødested hvor børn og voksne kan mødes til både sportsaktiviteter, håndværk og socialt samvær. Tirstrup-hallen er placeret centralt i landsbyklyngen og har potentiale til at blive hele lokalområdets hjertekammer. 

Jeg er sikker på, at vores nye mødested vil øge sammenholdet og give endnu bedre livskvalitet til alle beboere i området

Jørgen Brøgger Formand for projektets styregruppe

”Mange i lokalsamfundet har bidraget med en helt enestående frivillig indsats, og utallige timer er brugt på at definere, hvad det nye mødested skal kunne, og hvordan det bliver attraktivt for alle de mange interessenter i området. Fællesindsatsen er med til at sikre, at vi får et mødested for hele området og ikke bare Tirstrup. Jeg er sikker på, at vores nye mødested vil øge sammenholdet og give endnu bedre livskvalitet til alle beboere i området”, siger Jørgen Brøgger, som repræsenter landsbyklyngen Østdjurs og er formand for projektets styregruppe.

Arkitekter fra Keingart Space Activators har udarbejdet projektet, der vil omdanne den lukkede hal til et åbent, sammenhængende og indbydende mødested. Landsbyklyngen Østdjurs har stort fokus på FN’s verdensmål og vil som en del af ombygningen f.eks. skabe øget tilgængelighed, sørge for vild beplantning og inspirere til en hverdag med mere motion – desuden er der i byggeprocessen fokus på energioptimering og bæredygtige materialer.

Bygger videre på det gode

Et stærkt samarbejde mellem landsbyer, der ligger geografisk tæt på hinanden, kan være med til at udvikle både den enkelte landsby og hele området. Lokale og Anlægsfonden og Realdania støtter derfor mødestedet Østdjurs med 4,3 millioner kroner. Projektet er desuden på nuværende tidspunkt støttet af Syddjurs Kommune med 2,35 mio. kr., der også ser store muligheder i projektet. 

Jeg håber, at projektet kan danne model for andre lignende projekter i kommunen.

Heine Skovbak Iversen Formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget

”Tanken om at omdanne idrætshallen i Tirstrup til et levende mødested med mange formål er inspirerende. Jeg håber, at projektet kan danne model for andre lignende projekter i kommunen. Stor ros til alle de lokale, der aktivt har deltaget, og også en stor tak til Realdania og Lokale og Anlægsfonden for støtten”, siger formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Heine Skovbak Iversen.

”Der ligger mange traditionelle idrætshaller rundt om i Danmark – og det er en rigtig god idé, når landsbyklyngen Østdjurs bygger videre på det gode de allerede har – masser af sammenhold og en lukket, lidt halvtræt bygning med potentiale til at blive et rigtig godt og centralt mødested. Samarbejde mellem landsbyer kan styrke udvikling og sammenhold i den enkelte landsby, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere,” siger projektchef i den filantropiske forening Realdania Simon Harboe. 

”Projektet er et eksempel på bæredygtigt byggeri i bred forstand, som kan rumme alle borgere i lokalsamfundet. Vi løfter tilgængeligheden og det universelle design, så det bliver en socialt bæredygtig facilitet. Bygningen har været ringe udnyttet indtil nu, og de fysiske forandringer vil skabe rammer for et rigt aktivitetsliv, der kan foregå side om side. Det stiller krav til landsbyklyngen om at nytænke den daglige organisering af stedet, og de er godt på vej,” siger udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden Jens Øyås Møller.