x

Naturens Parti: Ny udstilling i Dansk Arkitektur Center

Nyhed 15. marts 2022

Nu åbner udstillingen Naturens Parti i Dansk Arkitektur Centers sal. Her kan du tage med på en rejse ud i et bæredygtigt fremtidsunivers, hvor mennesket og naturen lever i symbiotisk balance. Open Platform Arkitekter står bag værkerne, som kan opleves frem til den 1. september 2022.

Udstillingen består af fire, store kollager og fire lydværker med indtalte fortællinger og musik af lydkunstner Villads Klint. I starten af udstillingen spørger en af arkitekterne, hvordan vi kan løse verdens problemer uden vold. Svaret får han af en hologramversion af den amerikanske arkitekt og futurist Richard Buckminster Fuller (1895-1983), som forklarer, at vi må sammenkoble hele verden gennem et globalt energinet.

Samlet set spørger udstillingen, hvad det egentlig kræver, for at vi mennesker kan løse klimakrisen. Og med værkerne viser arkitekterne, hvordan mennesker og natur kan møde udfordringerne i fællesskab. Udover et verdensomspændende netværk, der sikrer fair fordeling af verdens ressourcer på naturens præmisser, hersker en overordnet verdenslov, der garanterer naturen mindst 92.5% af klodens landoverflade.

For os er arkitektur, politik og kunst en hellig treenighed, som man ikke kan skille ad. Og når vi løser arkitektopgaver til hverdag, er det lige så vigtigt, at vi tænker i helheder.

Niels Lund Petersen Partner i Open Platform

”Der er selvfølgelig den her dobbelt betydning i titlen Naturens Parti. Er vi på naturens side eller er det et politisk parti? Men for os er arkitektur, politik og kunst en hellig treenighed, som man ikke kan skille ad. Og når vi løser arkitektopgaver til hverdag, er det lige så vigtigt, at vi tænker i helheder. Det adskiller arkitektur fra byggeri,” udtaler Niels Lund Petersen, partner i Open Platform.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond, HAY, CLT Danmark og Foreningen Realdania.

Naturens Parti - en kærlighedserklæring til Jorden

Naturens Parti er én stor kærlighedserklæring til Jorden. Som den lille dreng i H.C. Andersen-eventyret ’Kejserens Nye Klæder’ er værkerne en kommentar til og en blotlæggelse af dagens arkitektur og udvikling. De store mainstreamvisioner om at flytte til andre planeter handler i arkitekternes øjne mere om at flygte fra problemerne.

”Verdens politiske grænser har meget lidt til fælles med Jordens naturlige økosystemer. Fuller beskrev verdens nationalstater som ”blodpropper”, der forhindrer cirkulation og genanvendelse - et aspekt, der på det sidste er blevet skræmmende aktuelt,” siger arkitekt og partner Skafte Aymo-Boot.

Undervejs er det blevet lysende klart, at hvis vi skal afværge en klimakatastrofe, skal vi ikke kun ændre menneskets syn på naturen, men snarere menneskets syn på sig selv.

Jennifer Dahm Petersen Partner i Open Platform

En anden af Open Platforms partnere Jennifer Dahm Petersen tilføjer: ”Da vi startede projektet, var det for at påvirke beskuerens natursyn. Men undervejs er det blevet lysende klart, at hvis vi skal afværge en klimakatastrofe, skal vi ikke kun ændre menneskets syn på naturen, men snarere menneskets syn på sig selv”.

Alle aldre kan besøge udstillingen

Udstillingen indbyder besøgende i alle aldre til at gå på opdagelse i de dragende billeder. Se om du kan finde dyrene, der gemmer sig i naturkollagen, eller spotte solsystemets planeter i den fem meter lange rumkollage. For de største er der podcasteventyr på engelsk og ambientmusik.

Udstillingen løber fra d. 10. marts - 1. september 2022 i Salen på Dansk Arkitektur Center, der ligger i København. 

Se mere om udstillingen her

Om Open Platform  

Open Platform er en dansk arkitektpraksis med base i København. De udvikler bygninger, rum og idéer, som udspringer af krydsfeltet mellem arkitektur, politik og kunst.