x

Kom med på rundvisning:
"Vi er vilde med Willumsen"

Artikel 22. marts 2022

Kunstneren J. F. Willumsens verden var vild og vovet, og hans rosafarvede ateliervilla – som indgår i Realdania By & Bygs samling – er blot ét af mange værker, som Willumsen skabte i sin lange kunstnerkarriere. På lørdag den 26. marts inviterer Realdania By & Byg Klubben medlemmerne på rundvisning i J.F. Willumsens Museum i Frederikssund. Du kan stadig nå at melde dig til!

”Vi er vilde med Willumsen”. Sådan lyder det næsten hver gang, Realdania By & Byg Klubben inviterer klubmedlemmer indenfor i den rosafarvede ateliervilla, som kunstneren J.F. Willumsen tegnede som sit eget kunstnerhjem i 1906 i Hellerup.

I 2002 købte Realdania By & Byg den fredede villa med den fabulerende arkitektur, og siden har villaen indgået i Realdania By & Byg-samlingen af historiske huse og arkitektboliger, som Realdania By & Byg Klubben med jævne mellemrum åbner for klubbens medlemmer.

Willumsens verden var vild og vovet, og det rosafarvede kunstnerhjem var blot ét af mange værker, som den grænsesøgende kunstner skabte omkring 1900, hvor han var en af pionererne bag det moderne gennembrud i dansk billedkunst. Masser af hans kunst findes i dag på J.F. Willumsens Museum i Frederikssund, som på lørdag den 26. marts tager imod medlemmer af Realdania By & Byg Klubben til en rundvisning og et indblik i Willumsens verden.

Da museet åbnede i 1957, skænkede Willumsen hele sin samling af egne værker til museet og også sin kunstsamling, ”Gamle Samling”, og sit store arkiv med fotografier, bøger, breve, dagbøger, notater og optegnelser. En besøg på museet er derfor et besøg i en vidtfavnende kunstnerverden med næsten 5.000 værker af Willumsen selv og omkring 2.000 værker fra Gamle Samling.

En mester i mange kunstarter

Willumsen var først og fremmest maler, men han mestrede de fleste kunstarter, og i sit aktive kunstnerliv, der strakte sig over mere end 70 år, arbejdede han både som billedhugger, grafiker, keramiker, fotograf og arkitekt.

De arkitektoniske ambitioner kom ikke bare til udtryk i hans egen rosafarvede villa, men også i to andre bygninger: Endnu et hus til sig selv i Hellerup samt udstillingsbygningen for "Den Frie Udstilling", som i 1898 havde adresse i Aborreparken i København.

Hans produktion af værker var omfangsrig, og det samme var mængden af kunstarter. Fælles for det hele var, at hans værker delte vandene og satte sindene i kog hos omverdenen. Værkerne var ofte provokerende, grænseoverskridende, storladne, kraftfulde, særegne og farverige.

I 1891 skabte han ramaskrig i Danmark, da han som bidrag til en udstilling på Den Frie i København indleverede raderingen ”Frugtbarhed”, der forestillede hans gravide kone: et helt uhørt og upassende motiv på denne tid.

Den rosa villa

Også den rosafarvede villa, som Willumsen tegnede i 1906 som bolig og atelier til sig selv og sin hustru, billedhuggeren Edith Willumsen, var et opgør med tidens konventioner inden for kunst og arkitektur. Med et udseende à la fantasifuld middelalderborg og et indre som en labyrintisk spiral og med sin placering midt i det mondæne Hellerup er det ikke svært at forestille sig, at villaen har virket stærkt provokerende i begyndelsen af 1900-tallet.

Willumsen-parret boede i villaen frem til 1928, hvor de gik fra hinanden. Edith Willumsen blev boende i huset frem til sin død i 1963. Siden kom andre ejere til, men da Realdania By & Byg overtog villaen i 2002, var den oprindelige og meget fabulerende arkitektur glædeligvis bevaret stort set intakt

Ved overtagelsen blev der gennemført en gennemgribende restaurering, og nogle år efter, i 2011, fik villaens facader og tag nyt liv med en restaurering af de bevarede tagsten, istandsættelse af de to store ateliervinduer og kalkning af huset facader, så de igen har den oprindelige farve.