x

Ny app kan kortlægge skolens indeklima

Nyhed 25. maj 2022

Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har med støtte fra Realdania lanceret appen IK-tjek.
Den kan hjælpe danske skoler med at kortlægge indeklimaet og samtidig give råd og vejledning til, hvordan eventuelle udfordringer kan håndteres.

Selvom indeklimaproblematikken på skolerne er velkendt og dokumenteret, har mange skoler og kommuner svært ved at konstatere, i hvilke lokaler indeklimaet er udfordret, og hvad de kan gøre for at forbedre det. 

Det kan appen IK-tjek, som er udviklet med støtte fra Realdania, hjælpe med.

Med en tablet eller smartphone i hånden vil lærere og elever selv kunne kortlægge skolens indeklima på en dag eller to. IK-tjek kræver ingen forkundskaber at bruge, og kortlægningen kan evt. gennemføres som en del af et undervisningsforløb.

Efter kortlægningen udarbejder IK-tjek appen automatisk et overblik og en rapport samt skræddersyet vejledning og gode råd til indeklimaforbedringer på den pågældende skole.

Realdania: Overblikket er vigtigt

Gennem Realdanias arbejde med skolernes indeklima har den filantropiske forening forsøgt at udvide værktøjskassen med al den nyeste viden og med de mange indeklimaløsninger, der findes i dag.

"Men før kommunerne griber til løsninger, skal de først have et overblik og en plan. Ellers risikerer de, at løsningerne bliver lappeløsninger – og dyrere end nødvendigt. Her kan et værktøj som IK-tjek være med til at etablere det nødvendige overblik over indeklima-tilstanden på de lokale skoler. Et overblik, som kommunerne derefter kan handle ud fra,” siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania. 

IK-tjek er udarbejdet og valideret i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og DTU samt rådgivere fra Transition ApS og aereNmore (Saint-Gobain).