x

Underværk: Kystterrasser er klar til indvielse i Lildstrand

Nyhed 20. juni 2022

Fastboende og fritidshusejerne i området omkring Lildstrand indvier i denne uge to nyetablerede kystterrasser. Kystterrasserne bliver nyt samlingssted i byen og giver beboere og besøgende mulighed for at opleve den barske kyst ved Vigsø Bugt, fiskernes landingsplads og solnedgangen fra nye vinkler.

For enden af Danmarks længste ubebyggede kyststrækning ligger den lille fiskerlandingsplads ved Lildstrand. Her har man drevet kystfiskeri siden 1883. Landingspladsen ligger omsluttet af fredet klithede og plantageskov, og nu er der kommet to kystterrasser, så alle kan opleve naturen, solnedgangen og livet omkring fiskerbådene fra første parket.

En del af en større plan

Kystterrasserne skaber sammenhæng mellem by og kyst og bliver nyt samlingssted for området. Projektet har en samlet anlægssum på 2,5 mio. kr., som bl.a. Indenrigs- og Boligministeriet, LAG Thy-Mors og Thisted har bidraget til. Derudover er projektet støttet af Realdanias ildsjælekampagne Underværker. Den filantropiske forening har givet 1 mio. kr. til at understøtte de lokale frivillige: 

”Når vi støtter kystterrasserne, er det fordi, de taler ind i vores mål om at skabe nye rammer for fællesskab på tværs af beboere og turister. Kystterrasserne skaber bedre sammenhæng mellem by og kyst, og de inviterer til ophold på stedet,” siger projektchef fra Realdania Laura Kirstine Bjerre Munch, der også fremhæver det store lokale engagement som baggrund for støtten.

Men der er større planer med området. Der er både et mål om at få en del Lildstrand anerkendt som Dark Sky Park, hvor nattemørkets betydning bliver certificeret. Og så ønsker man lokalt, at strækningen mellem Vigsø og Bulbjerg bliver optaget som en del af Nationalpark Thy. 

”Det er en milepæl, vi har nået i forhold til den langsigtede plan, vi har for at udvikle Lildstrand. Formålet er at bevare stedet som en attraktiv lokalitet, som folk får lyst til at flytte til, samtidig med vi understøtter den stille turisme, der er ret unik for Lildstrand,” siger Anne-Mette Kristensen, medlem af udviklingsgruppen i Lildstrand. 

Et lokalt ønske

Det er arkitekt Anne Vium Skaarup fra firmaet Skaarup Landskab i Aarhus, der har designet kystterrasserne:

”De lokale har ønsket at opnå bedre rammer for livet omkring landingspladsen. Det har derfor været ideen at skabe gode, enkle og rå opholdsmuligheder på kanten af arbejdsområdet, så pladsens autenticitet bevares. Nu hvor projektet står færdigt, kan man kan få et fantastisk kik op og ned langs kysten fra den ene terrasse, mens man fra den anden kan betragte havet, solnedgangen og fiskerbådene i hel eller delvis læ,” siger Anne Vium Skaarup, arkitekt fra Skaarup Landskab.

Projektet

Kystterrasserne er et led i en samlet udviklingsplan for Lildstrand, udarbejdet af faste beboere og fritidshusejere i fællesskab. Foreningen Lildstrand Landingsplads står bag idé, tilladelser, funding og projektgennemførelse. Alt arbejde er udført som frivilligt, ulønnet arbejde af bestyrelsen.