x

Nu kan landets byggecentre få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed

Nyhed 10. august 2022

Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre gerne lave om på. Derfor inviterer de nu landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige ideer og aktiviteter, som kan motivere flere gør-det-selv-folk til at vælge bæredygtigt.

Hvordan får man danskerne til at vælge mere bæredygtigt, når de renoverer, bygger om eller bygger nyt?  
 
Det spørgsmål vil Videncentret Bolius, den filantropiske forening Realdania og brancheforeningen Danske Byggecentre gerne finde nye svar på. Derfor uddeler de sammen en pulje på 1 million kroner, som nu kan søges af de danske byggecentre. 

”Vi vil gerne invitere landets byggemarkeder og byggecentre – store som små – til at udvikle og teste nye måder at formidle viden om bæredygtige materialevalg - og forhåbentlig gøre danskerne i bedre stand til at træffe mere bæredygtige valg. Det kan være fysiske arrangementer, digitale kampagner eller andre indsatser, som kan understøtte en god dialog med kunderne og give dem mere viden om bæredygtighed,” siger Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius. 

Få danskere har viden om bæredygtige byggematerialer

Det er nemlig i høj grad i landets byggecentre, danskerne søger råd og vejledning, når huset skal have ny terrasse, når der skal vælges isolering og materialer til den nye tilbygning, eller når den gamle køkkenbordplade skal udskiftes.  

Til gengæld er det de færreste gør-det-selv-folk, der tænker over bæredygtighed, når de handler i det lokale byggecenter. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Videncentret Bolius og Realdania.

Her svarer tre ud af fire danskere, at de i mindre grad eller slet ikke har viden om bæredygtige byggematerialer. Og hele 63 procent af de adspurgte har det stort set ikke i tankerne, når de står i byggemarkedet og skal købe ind til et bygge- eller renoveringsprojekt i deres bolig. 

”Mens interessen for bæredygtige byggematerialer er vokset blandt de professionelle bygherrer og rådgivere, er den ikke rigtig nået ud i de danske hjem. Derfor er bæredygtighed desværre heller ikke i højsædet, når danskerne køber ind til egne byggeprojekter. Det vil vi gerne være med til at ændre – sammen med landets mange byggecentre,” siger Palle Thomsen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.

Stort klimapotentiale i at gøre danskerne mere bevidste

Videncentret Bolius og den filantropiske forening Realdania lancerede i 2021 indsatsen Bo Bæredygtigt, der skal gøre danskerne klogere på, hvad det vil sige at bo bæredygtigt, og inspirere dem til en mere bæredygtig hverdag i og omkring deres bolig. Bo Bæredygtigt er en del af Realdanias samlede indsats for bæredygtighed.

”Vores ambition er at skabe nye rutiner blandt danskerne, så det at bo bæredygtigt automatisk tænkes ind, når vores boliger bygges og bruges. Her hører renoverings- og byggeprojekter til de mere klimabelastende aktiviteter i vores hjem. Derfor ligger der også et stort potentiale i at gøre danskerne mere bevidste om, at de rent faktisk har mulighed for at træffe mere bæredygtige valg, når der skal indkøbes byggematerialer. Vi glæder os rigtig meget til at se, hvilke gode formidlings-ideer, der ligger i landets byggecentre og til at hjælpe dem i gang med den nye pulje,” siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.