x

Realdania By & Byg køber historisk industrianlæg i Aabenraa: velbevaret og i aktiv drift

Pressemeddelelse 23. august 2022

Med købet af industrianlægget ”Marcussens Gård” midt i Aabenraa vil Realdania By & Byg sikre og bevare et fredet anlæg, hvis charmerende blanding af velbevarede bygninger rummer en enestående fortælling om købstædernes udvikling i 1800-tallet, hvor mange industrianlæg blev anlagt midt i bykernerne. I næsten 200 år har ”Marcussens Gård” dannet ramme om Danmarks ældste orgelbyggeri, som stadig er i aktiv drift og forbliver i de historiske bygninger.

I en baggård midt på gågaden i sønderjyske Aabenraa gemmer sig en unik historie. Her bag den gamle port ligger Danmarks ældste orgelbyggeri: Marcussen & Søn. En 200 år gammel produktionsvirksomhed med en beliggenhed i et historisk og velbevaret industrianlæg, hvis ældste og fredede bygningsdele stammer fra begyndelsen af 1700-tallet.

Nu er hele ejendommen købt af Realdania By & Byg, som vil sikre og bevare det fint sammenhængende industrianlæg, som repræsenterer unik kulturarv, hvor flere fortællinger fletter sig sammen – ikke mindst fortællingen om industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet, hvor mange industrier etablerede sig i bykernerne i landets købstæder.

Historiske bymiljøer

I dag er de fleste af disse industrianlæg forsvundet, men i Aabenraa er orgelbyggervirksomheden forblevet i bykernen og har her skabt et historisk bymiljø. Det samme er tilfældet i for eksempel Præstø, hvor de tidligere støberihaller fra sidst i 1800-tallet er bevaret. Realdania By & Byg købte i 2020 de gamle støberihaller, som restaureres, så de kan få en ny anvendelse.

I ”Marcussens Gård” forbliver anvendelsen uforandret: Orgelbyggervirksomheden og dens ejere og medarbejdere fortsætter med både produktion og bolig i de historiske bygninger.

- Vi er meget glade for købet af industrianlægget ”Marcussens Gård”, som samlet set er særdeles velbevaret. I sin helhed udgør ejendommen en smuk og harmonisk komposition med ensartede materialer og farver og med en blanding af små og mellemstore bygninger, der lukker sig omkring det pigstensbelagte gårdrum. Også de senere, bagvedliggende fabrikstilbygninger, hvoraf flere er fra 1800-tallet, har kvaliteter, som kobler sig fint på ejendommens ældre bygningsdele, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, som ser frem til sammen med orgelbyggeriet at sikre en fortsat anvendelse og udvikling af de historiske bygninger.

Som en del af erhvervelsen og bevaringen af ejendommen igangsætter Realdania By & Byg i første omgang en grundlæggende registrering af de fine eksteriører og interiører, som især findes i ejendommens forhus, og på baggrund heraf igangsættes en restaurering.

Ejendommens autenticitet og sjæl

Det sønderjyske orgelbyggeri blev grundlagt i 1806 af orgelbygger Jürgen Marcussen på en lille landejendom i Sønderjylland. I 1830 flyttede virksomheden til Aabenraa i de nuværende bygninger, som sidenhen er blevet ombygget og udbygget ad flere omgange, men stadig med ejendommens autenticitet og sjæl bevaret.

Med Realdania By & Bygs overtagelse vil ejendommens fine arkitektoniske kvaliteter blive restaureret og genskabt, og det glæder orgelvirksomhedens direktør, Claudia Zachariassen, som er syvende generation af orgelbygger-familien Marcussen-Zachariassen.

- Orgelbyggeriet er gennem tiden nærmest vokset sammen med bygningerne. I næsten 200 år har virksomheden haft til huse i disse bygninger, og hver en etage og hvert et rum er indrettet med henblik på den proces, som sættes i gang, når der skal restaureres eller skabes et orgel. Samtidig er der i de enkelte bygninger bevaret et væld af arkitektoniske og håndværksmæssige detaljer, som vi har værnet om. Derfor er det meget glædeligt, at vi nu kan vide os sikre på, at der fremover bliver restaureret og passet godt på det hele, siger direktør Claudia Zachariassen, som sammen med orgelbygger og salgsdirektør Daniel Schmidt Christensen tegner direktionen i den sønderjyske virksomhed, som gennem årene har fremstillet flere end 1.100 orgler og i dag leverer orgler til hele verden.

Realdania By & Byg overtager ”Marcussens Gård” den 1. januar 2023, hvor den vil indgå i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. I samlingen vil ”Marcussens Gård” på fornem vis supplere porteføljen af unikke, mindre bynære industrianlæg med betydende kulturhistorisk og regional forankring.