x

REGAN Vest åbner i 2023: Rundvisninger kan bookes fra 1. november

Nyhed 27. oktober 2022

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest åbner for offentligheden i uge 7 næste år. Allerede fra 1. november bliver det muligt at booke billetter til rundvisninger online på Nordjyske Museers hjemmeside.

Der er længe blevet arbejdet bag kulissen med at gøre den tidligere tophemmelige koldkrigsbunker i Rold Skov tilgængelig for offentligheden. Arbejdet med etablering af museet har været vanskeliggjort af COVID-19, materialemangel og stigende priser, men nu er det ganske vist – Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner for offentligheden mandag 13. februar 2023.

En oplevelse af de helt store

Det nye museums hovedattraktionen er naturligvis den atomsikre bunker, der blev opført i al hemmelighed i midten af 1960’erne. Bunkeren, der ikke er et militært anlæg, blev bygget med det formål at huse regeringen, embedsmænd og regent i tilfælde af en atomkrig. 

Bunkeren står uberørt og fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt – lige fra Arne Jacobsen-stole og lamper over sengetøj fra Nordisk Fjer til kommunikationsudstyr, Nato-stempler og papirklips.

Museet består dog af flere delelementer. Indgangen til bunkeren ligger skjult bag en helt almindelig murstensvilla. Her boede maskinmesteren med sin familie. Han havde opsyn med det hemmelige bunkeranlæg. Villaen er i dag indrettet, som den kunne have set ud i 1980, og publikum kan via digitale skærme møde den familie, som bor i huset.

Foruden selve bunkeren og maskinmesterboligen kan besøgende også glæde sig til en udstilling i en nyopført velkomst- og formidlingsbygning. Her udstilles blandt andet – som noget ganske særligt – genstande fra atombombningen af Hiroshima i 1945. Udstillingen fortæller om dagliglivet under den kolde krig, frygten for atomkrig samt de forberedelser, som samfundet gjorde, hvis krigen brød ud.

Endelig er der etableret vandrestier i området over bunkeren, hvor man kan få en fornemmelse for anlæggets størrelse ved at gå en tur i terrænet.

Billetter sættes til salg 1. november kl. 10.

Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner næste år i uge 7, og fra tirsdag 1. november kl. 10 bliver det muligt at købe billetter til det nye museum. 

I første omgang sætter Nordjyske Museer billetter i salg til to forskellige typer af rundvisninger. En almindelig guidet rundvisning, der koster 260 kr. samt en særrundvisning til 510 kr., som afsluttes med smørrebrød i bunkerens kantine.

Pga. den enorme forhåndsinteresse og de begrænsede muligheder bunkeranlægget har i forhold til at lukke mange folk ind på samme tid, er det kun muligt at besøge bunkeren på rundvisninger.

Billetter kan kun købes online på www.nordjyskemuseer.dk
Det er ikke muligt at købe billet ved ankomst til museet.

I første omgang sættes billetter i salg til perioden frem til og med påsken 2023. Billetter til næste sommer sættes i salg senere og annonceres gennem museets nyhedsbrev og på nordjyskemuseer.dk.

Fakta om projektet

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.) og Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).