x

Et stykke uberørt dansk kulturarv 

Langt inde i Rold Skov syd for Aalborg står landets bedst bevarede koldkrigsbunker. Regeringsanlægget Vestdanmark blev opført i al hemmelighed i årene 1963 - 1968. Bunkeren havde til formål at huse både regering, kongehus og forsvar i tilfælde af en tredje verdenskrig, og den har stået klar til netop det i mere end fire årtier. I 2014 valgte Kulturstyrelsen at frede anlægget, som i dag står komplet med alt originalt interiør. Fredningen var det første skridt mod at åbne REGAN Vest for offentligheden. Bunkeren er nemlig et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv, der rummer en historie om Den Kolde Krig, som aldrig er blevet formidlet. 

Om anlægget

REGAN Vest er bygget ind i en kridtbakke og ligger på det dybeste sted ca. 60 meter under overfladen. Anlægget består af fire betonringe, der ligger oven på hinanden to og to, med alt hvad der skal bruges for at holde en hverdag kørende; køkken, depotrum, lægeklinik, maskinrum m.m. 

Historien om Den Kolde Krig skal fortælles

Nordjyllands Historiske Museum har siden 2013 arbejdet intenst på at åbne regeringsanlægget op for offentligheden - et projekt til i alt 74 mio. kr.. Vi valgte at støtte arbejdet med åbningen af anlægget, da etableringen af museet: REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum vil skabe en stor oplevelsesværdi for børn og voksne, lokale og besøgende. Åbningen af anlægget giver desuden både historien og bygningsarven nyt liv.

Museet skal bestå af fem elementer

Museet vil komme til at bestå af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Især over for kommende generationer er der brug for at fortælle, hvad det uhåndgribelige begreb Den Kolde Krig var. Den fortælling kommer til at foregå i en ny udstillingsbygning, der udover publikumsfaciliteter og udstillinger skal rumme et læringscenter til de ældste skoleklasser. Derudover vil parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med familien, udgøre et fjerde element. Villaen skal tilbageføres til sådan, som den så ud i 1980'erne og skal give publikum en fornemmelse af hverdagen dengang. Det sidste og femte element er området over bunkeren. Her vil man ikke kun have mulighed for at nyde naturen, som den er - men også få et virtuelt kig på, hvordan bunker og landskab ville se ud efter en atombombe.

Anlægget var i mange år en velbevaret hemmelighed og et lukket sted for offentligheden, som nu endelig skal åbnes op. Det er AART architects som sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum. Det forventes, at de første gæster vil blive budt velkommen i efteråret 2021.