Et stykke uberørt dansk kulturarv
Langt inde i Rold Skov syd for Aalborg står landets bedst bevarede civile koldkrigsbunker.
Regeringsanlægget Vestdanmark blev opført i al hemmelighed i årene 1963-1968. Bunkeren havde til formål at huse både regering og kongehus i tilfælde af en tredje verdenskrig, og den har stået klar til netop det i mere end fire årtier. I 2014 valgte Kulturstyrelsen at frede anlægget, som i dag står komplet med alt originalt interiør. Fredningen var det første skridt mod at åbne REGAN Vest for offentligheden.
Bunkeren er nemlig et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv, der rummer en historie om Den Kolde Krig, som aldrig er blevet formidlet.
Om anlægget
REGAN Vest er bygget ind i en kridtbakke og ligger på det dybeste sted ca. 60 meter under overfladen. Anlægget består af fire betonringe, der ligger oven på hinanden to og to, med alt hvad der skal bruges for at holde en hverdag kørende; køkken, depotrum, lægeklinik, maskinrum m.m.
Historien om Den Kolde Krig skal fortælles
Nordjyske Museer har siden 2013 arbejdet intenst på at åbne regeringsanlægget op for offentligheden - et projekt til i alt 74 mio. kr.. Vi har valgt at støtte arbejdet med åbningen af anlægget, da etableringen af museet: REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum vil skabe en stor oplevelsesværdi for børn og voksne, lokale og besøgende. Åbningen af anlægget giver desuden både historien og bygningsarven nyt liv.
Museet består af fem elementer
Museet består af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion.
Især over for kommende generationer er der brug for at fortælle, hvad det uhåndgribelige begreb Den Kolde Krig var. Den fortælling foregår i en ny udstillingsbygning, der udover publikumsfaciliteter og udstillinger rummer et læringscenter til de ældste skoleklasser.
Derudover udgør parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med familien, et fjerde element. Villaen er tilbageført til sådan, som den så ud i 1980'erne, og giver publikum en fornemmelse af hverdagen dengang. Det sidste og femte element er området over bunkeren. Her er det ikke kun muligt for at nyde naturen, som den er - men også få et virtuelt kig på, hvordan bunker og landskab ville se ud efter en atombombe.
Anlægget var i mange år en velbevaret hemmelighed og et lukket sted for offentligheden, som nu er åben for alle. Det er AART architects som sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras har realiseret velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum.
På rundvisning gennem anlægget
En 300 meter lange indgangstunnel fører ind til det sikrede anlæg. Der med sin autentiske indretning er en tidslomme, der fører den besøgende tilbage til 1960’ernes designklassikere og farver. Der er kun adgang med guidede ture med maks. 10 personer i en gruppe. Rundvisningen fører forbi alle anlæggets vigtigste rum og funktioner.
Det politiske arbejde er i centrum, når rundvisningen fører gennem forsvarsministeriets gang og ind til regeringens situationsrum. Her fortælles om de planer, man havde for at redde landet gennem en krig og om, hvorfor netop REGAN Vest blev valgt som demokratiets sidste bastion. Næste stop på turen er regentens rum og fortællingen om regentens rolle ved en indflytning.
Tilbage i centralgangen vises ringenes særlige atomsikrede konstruktion, inden der fortsættes ud bagerst i anlægget til luftindtaget og ventilationen. Her sættes der spot på REGAN Vests evne til at rense luften for krigsgasser og radioaktivitet.
Turens sidste del kredser om hverdagen og de dagligdags gøremål. Om soverummene, om køkken, mad og lagre og om muligheden for i dagligstuen at holde fri, se fjernsyn eller læse en bog. Turen slutter i cafeteriaet, hvor anlæggets beboere kunne nyde deres mad til synet af en smuk forårsskov og lyden af fuglefløjt – begge dele i form af vægtapeter og kassettebånd.
Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbnede for besøgende den 13. februar 2023.
Billetter købes online på www.nordjyskemuseer.dk