x

Isfjordscentret vinder Dansk Stålpris 2022

Pressemeddelelse 10. november 2022

Godt et år efter indvielsen af Isfjordscentret i den grønlandske by Ilulissat blev Realdania By & Byg sammen med arkitekter, ingeniør og stålentreprenøren i dag tildelt ”Dansk Stålpris 2022” for det spektakulære byggeri.

Sekretariatschef Jørn Nielsen fra Dansk Stålinstitut, overrakte i dag ”Årets Stålpris 2022” til bygherren Realdania By & Byg i fællesskab med hele holdet bag den imponerende konstruktion, som udgør rammerne for det 1.500 kvadratmeter store og smukt udformede Isfjordscenter: Arkitekt Dorte Mandrup, landskabsarkitekt Kristine Jensen, ingeniør ”Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S”, entreprenør ”KJ Greenland” og stålentreprenør ”Give Steel”.

Valget af Isfjordscentret til ”Dansk Stålpris” vækker glæde hos bygherren Realdania By & Byg:

- Med vores byggerier i Realdania By & Byg vil vi gerne vise nye veje. Det er i høj grad lykkedes med Isfjordscentret og en stålløsning, der er godt designet og flot udført. Stålkonstruktionens vredne geometri med dobbeltkrumme flader er på alle måder ekstraordinær. Det er arkitektur og ingeniørkunst i bedste forening, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen, som har stået i spidsen for opførelsen af Isfjordscentret.  

- Isfjordscentret er bygget under arktiske forhold, hvilket i sig selv er en stor udfordring i udførelsen på stedet. Det satte naturligt store krav til opfyldelse af tolerancer i stålentreprenørens tilvirkning af konstruktionens delelementer med mange forudgående beregninger og tests, så alt kom til at passe sammen omtrent på millimeter. Det er lykkedes i kraft af et godt holdarbejde mellem ingeniøren, stålentreprenøren, arkitekten, hovedentreprenøren og bygherren, siger Frants Frandsen.

Stål blev er anvendt i konstruktionen af flere årsager. Det viste sig i projekteringen, at bærende konstruktioner udført i træ blev alt for voldsomme i dimensionerne. Anvendelsen af stål i stedet for træ har sikret den lethed og elegance i arkitekturen, som var udtrykt i konkurrenceprojektet. Stålet har også en større holdbarhed og længere levetid end limtræ, som var alternativet i de bærende konstruktioner. I et arktisk klima bliver limtræets - og dermed konstruktionens - bæreevne gradvist svækket. Derfor er der anvendt stål, som sikrer mindre vedligehold og udskiftning af bygningsdele. Op mod 80 procent af det anvendte stål er genbrugsstål og kan genanvendes i fremtiden.

Form som en sneugle

Med sin form som en stor og smuk sneugle har bygningen i dag lagt sig godt til rette i Grønlands tredjestørste by, Ilulissat, og bredt sine store vinger ud, som fra vingespids til vingespids måler 95 meter. I dag ser det næsten ud som om, at sneuglen altid har ligget på dette sted tæt ved Isfjorden, hvor dens imponerende organiske facon med vredne former og dobbeltkrumme overflader legemliggøres af bygningens imponerende stålskelet. 

På gigantiske stålsøjler, nedstøbt i klipperne, svæver den store bygning frit over fjeldet, mens 53 individuelt udformede stålrammer, hver især med en vægt omkring 8.000 kilo, tegner den svungne vingeform. Herpå er monteret tag og facader med tonstunge panoramavinduer, som i dag giver de besøgende en imponerende udsigt ud over det omgivende landskab og Isfjorden, og på den måde udgør en væsentlig del af formidlingscentrets fortælling om områdets natur- og kulturhistorie med særligt fokus på klimaforandringer.Isjordscenteret blev opført i et partnerskab mellem Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre. I sommeren 2021, da centeret stod færdigt, blev ejerskabet overdraget som en foræring til Grønlands Selvstyre.