x

Ny undersøgelse af indbrud: Sådan holder du tyven ude

Pressemeddelelse 21. december 2022

Indbrudstyve kommer for nemt ind ad vinduer og terrasse- og altandøre. I lejligheder kommer de endda ofte ind gennem åbne vinduer og ulåste døre, og risikoen for indbrud er især høj, hvis der har været indbrudsforsøg i nabolaget. Det viser en ny, omfattende undersøgelse af 3.000 indbrud og indbrudsforsøg i huse og lejligheder, og den nye viden kalder på handling: Danskerne kan gøre langt mere for at forebygge indbrud f.eks. ved at sikre vinduerne, låse døren og advare naboerne ved indbrudsforsøg, fastslår eksperter.

Den nye undersøgelse er foretaget af Center for Kriminalitetsanalyse for Bo trygt, hvor TrygFonden, den filantropiske forening Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd arbejder sammen om at mindske antallet af indbrud.

"Undersøgelsen giver ny, detaljeret viden om, hvordan indbrudstyve kommer ind i huse og lejligheder, og den nye viden kalder på handling. Indbrudstyvene har i dag for let spil, og vi har nu fået mere viden om, hvordan vi bedst forebygger indbrud", siger Britt Wendelboe, der er programchef i Bo trygt.

Den nye undersøgelse viser, at tyve i 66 procent af indbrudstilfældene trænger ind gennem et vindue, mens 23 procent af indbruddene sker via terrasse- og altandøren. 

"For at undgå at tyven kommer på besøg, er det en god idé at sikre vinduerne og ikke mindst terrasse- og altandøren. Du kan f.eks. sætte en god lås på terrasse- og altandøren og en vindueslås på dine mest udsatte vinduer", siger Lasse Nikolaj Staun, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Indbrudstyvene går direkte ind i lejligheder

Undersøgelsen giver helt ny og detaljeret viden om, hvordan tyve kommer ind i lejligheder. Og tallene er overraskende. Tyvene går ofte lige ind i boligen, fordi døre og vinduer er ulåste eller åbne. "I mere end hvert fjerde tilfælde vader indbrudstyvene lige ind uden at bryde døre, vinduer og låse op. Det er bemærkelsesværdigt, at så mange glemmer at låse døren og lukke vinduerne, fordi det gør risikoen for indbrud klart større. Undersøgelsen peger på, at beboere i lejligheder bør være mere opmærksomme på at låse døren eller lukke vinduet, når de forlader boligen", siger analytiker Lasse Nikolaj Staun.

Del viden i nabolaget – for tyvene kommer igen

Forskning har vist, at når der er sket et indbrud, øges risikoen for flere indbrud, men den nye undersøgelse dokumenterer som noget nyt, at risikoen for indbrudsforsøg i nabolaget er særlig høj efter indbrudsforsøg. I 8 procent af tilfældene bliver der begået indbrud på samme vej inden for et døgn.

"Hvis man ser et mærke fra et koben, en skruetrækker eller hvis ens bolig har andre tegn på indbrudsforsøg, er det vigtigt at dele den viden med resten af nabolaget. Det er vigtigt at fortælle naboerne om både indbrud og indbrudsforsøg", siger analytiker Lasse Nikolaj Staun.

Undersøgelsens resultater får Bo trygt til at opfordre til øget samarbejde om indbrudsforebyggelse. I 12 kommuner rundt om i landet er der allerede et tæt samarbejde mellem borgere, politi og kommuner, siger Bo Britt Wendelboe fra Bo trygt:

"I nogle af de mest indbrudsplagede områder i Danmark ser vi en helt ny og effektiv måde at samarbejde på i kampen mod indbrud. Her går politi, nabohjælpere og kommuner sammen. Den slags skal vi mere af, og den nye undersøgelse understreger behovet for at dele viden; ikke mindst når der sker indbrudsforsøg i et område."

Man kan f.eks. bruge Nabohjælps app til at informere naboerne hurtigt og effektivt. Dermed ved naboerne, at de skal holde ekstra øje med hinandens hjem, fordi der er risiko for, at tyvene kommer tilbage.

"Opmærksomme beboere gør en stor forskel i forhold til indbrudsforebyggelse. Det, der skræmmer tyven allermest, er nemlig at blive set. Det er vigtigt at være synlig i nabolaget og hilse på dem, man møder – også dem, man ikke kender", siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen ’Analyse af indbrudsforsøg i privat beboelse’ fra oktober 2022 er baseret på politiets data for 76.885 indbrud og indbrudsforsøg i perioden 2018-2021, hvoraf 3.074 er analyseret i dybden. 

Center for Kriminalitetsanalyse har foretaget analysen for Det Kriminalpræventive Råd, og undersøgelsen er finansieret af Bo trygt, som TrygFonden, den filantropiske forening Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Gode råd til at indbrudssikre dit hus

· Sæt en god lås på terrasse- og altandøren
· Sæt vindueslås på dine mest udsatte vinduer
· Tjek efter om du har låst døre og vinduer, når du tager væk hjemmefra
· Sæt sensorstyret lys op
· Bliv nabohjælper og hent Nabohjælps app på Google Play eller i App Store. 
. Aftal feriehjælp i appen

Læs flere råd på Bo trygts hjemmeside