x

Åbning af House of Creative Denmark i BLOX

Pressemeddelelse 13. januar 2023

Et nyt besøgscenter til de kreative erhverv under navnet House of Creative Denmark skal tiltrække udenlandske investeringer og understøtte eksporten gennem solid branding af Danmark som internationalt kreativt foregangsland. Centret åbner den 16. januar 2023.

Dansk arkitektur, mode, design, film, musik mv. får nu et fælles showroom, hvor besøgende fra hele verden fysisk og virtuelt kan opleve de danske, kreative brancher helt tæt på. 

Besøgscentret, som fysisk ligger i BLOX i indre København, er etableret med støtte fra Industriens Fond og den filantropiske forening Realdania. Driften forestås af Creative Denmark, som arbejder med international promovering af dansk kreativitet som et eksportparameter, og som står bag initiativet med at etablere besøgscentret. Udover at være en fysisk platform er House of Creative Denmark også et virtuelt rum, hvor potentielle delegationer og samarbejdspartnere fra hele verden kan se danske løsninger, deltage i talks og workshops samt få værdifuld indsigt i bredden af danske løsninger på netop deres udfordringer.

”Der er stor efterspørgsel efter det særlige, som danske virksomheder kan med kreativitet. Det er både efter kreative produkter som mode, design, arkitektur og gaming, og efter viden om, hvordan man arbejder med design og kreativitet som forretningsstrategi og som afsæt for produktudvikling i andre industrier. Besøgscentret i BLOX bliver udlandets naturlige indgang til danske kreative spidskompetencer, og vi glæder os til at lancere det fysiske rum og den virtuelle platform, hvor virksomhederne hver for sig og sammen kan stå stærkere med afsæt i en samlende fortælling om dansk kreativitet,” udtaler Creative Denmarks direktør, Majken Kalhave. 

En samlende platform

Startskuddet for House of Creative Denmark lyder den 16. januar 2023, hvor Creative Denmark afholder den officielle indvielse af besøgscentret. Herefter vil både den fysiske og virtuelle platform være åben for internationale delegationer samt kreative virksomheder, der vil kunne booke besøgscentret til blandt andet egne events, workshops, møder og udstillinger.

En myriade af kreative virksomheder har i dag til huse i BLOX, og House of Creative Denmark bliver en ny platform for de kreative brancher, hvor et stærkt B2B fokus står forrest og hvor store, danske internationalt kendte mærker såvel som mindre eksportparate virksomheder kan stå stærkt på en state-of-the art platform.

Centret bliver det første af sin art i Danmark for de kreative erhverv og vil samle aktører på tværs af adskillige brancher som arkitektur, mode og design, film, tv og animation, musik og lyd samt digitale spil og XR (virtual og augmented reality), som på trods af corona samlet set eksporterede for ca. 130 mia. kr. i 2021. 

Økonomi i kreativitet

Besøgscentret, som skal bidrage til vækst i de kreative erhverv samt facilitere videndeling og match-making med internationale aktører, har modtaget en bevilling på i alt 9 mio. kr. 

”Der sker vildt meget inden for de kreative erhverv. Idérigdommen er stor, og kreative virksomheder overalt i Danmark udbyder unikke produkter og løsninger af høj kvalitet. Deri ligger der et stort eksportpotentiale, og det skal det nye besøgscenter være med til at indfri. Vi har gode erfaringer med besøgscentre inden for cleantech, sundhed og digitalt iværksætteri, og de erfaringer skal nu bruges til at internationalisere de kreative erhverv og fremvise virksomhedernes produkter for et globalt publikum,” siger administrerende direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.Sidste år omsatte de omtalte kreative erhverv for 276 mia. kr. plus formodede afledte effekter i andre erhverv på 134 mia. kr. Dertil har de over en periode på 11 år oplevet en eksportvækst på 91 pct.  

Bredt fagligt og politisk samarbejde

Som showroom for dansk, kreativ ekspertise bliver besøgscentret et unikt værditilbud til den brede vifte af virksomheder og organisationer, der i stigende grad fylder i den samlede danske eksport. 

”House of Creative Denmark er skabt med en ambition om at være en kobling mellem et virtuelt og et fysisk sted. Det er på alle måder oplagt, at House of Creative Denmark er placeret i BLOX – et kraftcenter med lange arme ind i de kreative miljøer inden for bl.a. arkitektur, design og byggeri. Vi ser derfor frem til at se realiseringen af et unikt rum, som kan vise omverden det bedste, Danmark er kendt for inden for de kreative erhverv”, udtaler Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania. 

Besøgscentret er en strategisk prioritering fra partnerkredsen bag Creative Denmark, herunder tre ministerier, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Realdania, og nyder støtte fra en bred kreds af de kreative erhverv, som bidrager til Creative Denmarks advisory board. Dertil har Dansk Design Center og BLOXHUB allerede engageret sig i samarbejdet om det kommende besøgscenter. 

Designbureauet YOKE, der er kendt for deres interaktive koncepter for udstillings- og oplevelsesdesign, har vundet opgaven med at designe Creative Denmarks besøgscenter i såvel fysisk form som online. 

Om Creative Denmark

Creative Denmark er en offentlig-privat, not for profit-organisation med politisk mandat til at markedsføre og profilere danske kreative kompetencer og styrkepositioner internationalt. Det sker blandt andet ved at understøtte og afvikle internationale events og besøgsdelegationer på politisk og kommercielt niveau i samarbejde en bred vifte af samfundsaktører, herunder de stiftende partnere: Erhvervsministeriet, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet samt Dansk Industri, Dansk Erhverv og Realdania.

Om Industriens Fond

Industriens Fond er en filantropisk fond, der arbejder tæt sammen med en bred vifte af aktører om større samfundsmæssige forandringer, der tilfører værdi til den enkelte virksomhed og det samlede erhvervsliv. Industriens Fond fokuserer på, at ny viden stilles til rådighed for alle, for kun ad den vej kan et stærkt erhvervsliv fremmes i en global og stigende specialiseret konkurrence. Industriens Fonds ambition er at bidrage til at spille alle aktører gode og dermed forløse den synergi, der opstår, når alle orienterer sig strategisk i samme retning. 

Om BLOX

BLOX er et nationalt og internationalt samlingspunkt, som engagerer mennesker i arkitektur, design og bæredygtig byudvikling gennem udstillinger, events, forretningsudvikling og nye partnerskaber. BLOX ligger på havnefronten i Københavns indre by og er finansieret af den filantropiske forening Realdania. Bygningen er et ikonisk, gennemsigtigt og inspirerende hus med kig til alle verdenshjørner, op mod den ældste del af byen, ned mod vandet og ud i havneløbet.