x

Vilde med Varmings farver
- koderne kommer her

Pressemeddelelse 15. februar 2023

Da Realdania By & Byg i begyndelsen februar slog dørene op til åbent hus i ingeniør Varmings eget hus fra 1952, kiggede flere end tusinde gæster forbi. Hundredvis af gæsterne stillede nysgerrige og begejstrerede spørgsmål til farverne i huset. Koderne kommer her.

Mens gæsterne på åbent-hus-dagen snoede sig rundt i Varmings eget hus, blev farverne beundret. De røde, blå og lilla farver i forskelligartede nuancer faldt i manges smag, og flere spurgte efter farvekoder. Lige nu er et hold af malere i gang med at genopfriske og retouchere farverne i Varmings eget hus, så farverkoderne er i frisk erindring.

Farverne blev i sin tid blandet på stedet, og derfor kendes de helt præcise koder ikke. Men da Realdania By & Byg købte huset i 2013, blev der foretaget en farvearkæologisk undersøgelse af både interiøret og eksteriøret i huset, og i den forbindelse fandt farvearkæologerne frem til følgende koder:

Skabsgangen

Skabsgangen

Skabslåger og skuffer er malet i seks forskellige farver:

  • Orange: NCS 38 S1070-Y60R
  • Rød: NCS 61 S 3560-Y90R
  • Mørkegrå: NCS 9 S 2502 eller NCS 9. S 3502-G (to nuance, der ligger meget tæt)
  • Mat blå: NCS 138 S. 3020-B eller NSC 144 S 4020-B (to nuancer, der ligger meget tæt)
  • Grå: NCS 6 S 1502 eller NCS 6 S 2502-Y (to nuancer, der ligger meget tæt)
  • Mørkeblå: NCS. 116. S 8010-R90B

 

En farvearkæologisk undersøgelse og en tegning

Den farvearkæologiske undersøgelse, som blev gennemført, da Realdania By & Byg købte huset for ti år siden, afslørede bl.a., at alle vægge oprindeligt har været malet i tonet hvid, på nær de to børneværelser, der var malet henholdsvis terrakottarød og mørk dueblå. Alle lofter var malet hvide.

Soveværelset

Soveværelset

Reolens bagstykke og bund: Mørkerød (NCS 61 S 3560-Y80R)

Huset blev skabt af den danske ingeniør Jørgen Varming i tæt samarbejde med arkitekterne Eva og Nils Koppel, og der findes kun én farvelagt tegning fra huset, nemlig Eva Koppels tegning af husets lange gang med den fint bemalede skabsvæg. Farvelægningen er udført med farveblyant, og af tegningen fremgår også Eva Koppels notater om navne på farverne

Pigeværelset

Pigeværelset

Væggene: Terrakottarød (NCS 53 S 3050-Y80R)

Da farverne på tegningen i sin tid blev sammenlignet med farveundersøgelsens resultater, var det dog tydeligt, at de planlagte farver afveg fra de farver, som rent faktisk blev anvendt. Men dette stemmer fint overens med de erindringer, som arkitekt Gert Edstrand har.

Drengeværelset

Drengeværelset

Væggene: Mat blå (NCS 138 S 3020-B eller NCS 137 S 3010-B (tilsat en anelse gul))

Arkitekt Edstrand var i sin tid ansat på Koppels tegnestue, og ifølge ham var det Eva Koppel selv, som foretog farvesætningen af de huse, som Koppel-parret tegnede – også Varmings eget hus.

Køkkenet

Køkkenet

Emhætten: Rød (NCS 94 S2070-R (tilsat lidt hvid))

Gert Edstrand husker, at Eva Koppel tog udgangspunkt i et farvekort, og på baggrund af de valgte farver blev der i samarbejde med den lokale malermester fra Gentofte taget beslutning om en eventuel justering af farven.

Døren

Døren

Den mørkeblå farve, som er anvendt mange steder både ude og inde, har koden: NCS 116 S 8010-R90B.

Den mørkeblå farve, som bl.a. er brugt på husets hoveddør, er særligt karakteristik for Koppel-parret og en farve, som de efter sigende skulle have yndet at bruge i deres byggerier. Da de mørkeblå flader i Varmings hus på et tidspunkt skulle genopfriskes med denne ”Koppelblå” farve, fik malerne lov til at tage NCS-nummeret fra Koppel-parrets hoveddør i deres eget hus ikke langt fra Varmings.


Hent inspiration i Arkitekternes egne huse

I Realdania By & Bygs portefølje af historiske huse findes 19 af arkitekternes egne huse, som er en perlerække af danske arkitekters egne modernistiske boliger fra 1900-tallet. Fælles for arkitekternes egne huse er, at der ikke har været en bygherre imellem arkitekten og huset. Det er huse, som arkitekterne udelukkende har tegnet til sig selv og deres familier, og derfor ligger der meget nyskabelse og vovemod og fremsynethed i disse boliger. Husene byder blandt andet på flotte farver, spændende designløsninger, smukt lysindfald og perfekt samspil med omgivelserne. 

Arkitekternes egne huse kan alle opleves gennem Realdania By & Byg Klubben.