x

Inspiration til indeklimarenovering af familieboligen

Pressemeddelelse 24. marts 2023

Tænk sundheden med, når boligen renoveres. Det er budskabet i en ny digital publikation fra Realdania By & Byg A/S. Selskabet deler ud af erfaringerne fra renovering af tre enfamiliehuse med fuld fokus på indeklima - til inspiration for professionelle, som rådgiver boligejere.

I 2018-2022 gennemførte Realdania By & Byg A/S projektet ”Sunde Boliger Renovering”, hvor tre helt almindelige enfamiliehuse i Randers blev renoveret med fuld fokus på at løfte indeklimaet til gavn for beboernes sundhed. Nu har selskabet samlet erfaringerne i en digital publikation, som er målrettet byggefirmaer og tegnestuer, som rådgiver boligejere.

- Projektet Sunde Boliger Renovering har vist, at det er muligt at bringe ældre huse på omgangshøjde med nybyggeri, når det handler om indeklima. Det er vigtigt for sundheden, og det giver samtidig husene et længere liv. Dermed er indeklimarenovering også med til at reducere behovet for nybyggeri, siger adm. direktør i Realdania By & Byg A/S, Peter Cederfeld.

Tætte boliger sætter indeklimaet under pres

En række førende indeklimaeksperter har medvirket i projektet ”Sunde Boliger Renovering” og i den nye publikation får man nogle af forskernes vinkel på boligens indeklima. Professor Torbens Sigsgaard og lektor Grethe Elholm fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet peger blandt andet på, at det stærke fokus på energiforbrug får os til at isolere husene bedre, og at den tæthed, som det medfører, stiller endnu højere krav til ventilation for at fastholde det gode indeklima.

Mens man som husejer kan gøre meget selv gennem gode vaner, kan de rette renoveringstiltag også gøre en stor forskel. For eksempel er erfaringen, at et mekanisk ventilationsanlæg særligt kan gøre gavn, hvis beboerne har svært ved at overholde standardrådet om at lufte ud tre gange om dagen året rundt.

Potentiale for byggebranchen

- Meget tyder på, at der er et kæmpestort behov for seriøs vejledning og gode råd om, hvordan man på ofte ret enkel vis kan forbedre sundheden i en bolig af lidt ældre dato. Hvis de rådgivere, håndværkere, ejendomsmæglere og andre gode folk, som den enkelte husejer møder, er klædt ordentligt på til denne opgave, er der ikke blot et sundhedsperspektiv for de små familier derude – men også et interessant potentiale for ombygningsopgaver med masser af mening i, siger projektchef Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg A/S.

Jørgen Søndermark forventer ikke, at mange husejere vil gøre projektet Sunde Boliger Renovering efter og kaste 500.000 kr. i at løfte indeklimaet, men hvis man alligevel har tænkt sig at energirenovere boligen eller bare gøre den mere lækker gennem en ombygning, kan der være god grund til at overveje, hvad man kan gøre for sundheden ved samme lejlighed.

- Det er jo en slags livsstilsbeslutning. Vi opholder os indenfor op mod 90 % af tiden, så boligen har enorm indflydelse på både børns og voksnes generelle sundhed. Derfor vil mange husejere måske se det som en oplagt beslutning at sikre et sundt indeklima for hele familien, siger Jørgen Søndermark.

Systematiske målinger

I den nye publikation kan man læse om, hvordan Realdania By & Byg A/S gennem systematiske indeklimamålinger og involvering af førende indeklimaeksperter har prioriteret og gennemført renoveringer i de tre huse og derigennem givet indeklimaet et stor løft. Her har forskellige renoveringstiltag løst problemer med blandt andet radon, fugt og skimmel, stegepartikler fra madlavning, CO2-afgasning fra mennesker og dårligt dagslys.

Den nye publikation udgives kun digitalt og er derfor designet til at blive læst på PC eller iPad, samtidig med at den er velegnet til at printe ud i A4-format. ”Sunde Boliger Renovering” kan downloades på www.realdaniabyogbygklubben.dk/indeklima.

Her kan man også tilmelde sig et erhvervsarrangement om emnet. Det finder sted i København onsdag den 3. maj 2023, og man også kan deltage online.