x

Ny købmandsbutik på Strynø vil samle lokale og turister

Nyhed 13. marts 2023

Købmandsbutikken på Strynø er andet og mere end rugbrød og leverpostej – den er hele øens samlingssted. Lokale ildsjæle bygger nu en ny bæredygtig købmandsbutik, som passer ind i det særlige kulturmiljø på den sydfynske ø.

Sammen med færgen, skolen og daginstitutionen er købmandsbutikken en livsnerve på Strynø og en forudsætning for lokalsamfundets overlevelse. En forening af lokale ildsjæle vil nu bygge en ny, bæredygtig købmandsbutik. Den filantropiske forening Realdania og A.P. Møller Fonden støtter projektet:

”Købmandsbutikken på Strynø bliver et nyt bæredygtigt mødested i et bevaringsværdigt kulturmiljø på en af Danmarks småøer. Det lyder umiddelbart som en kompliceret opgave, men hvis der er nogen, der kan løfte den, så er det Strynøs beboere. De har vist et kæmpe engagement i projektet”, siger Simon Harboe, projektchef i Realdania.

Beboerne på Strynø har i mange år arbejdet med social bæredygtighed, da der på den lille ø er et bosted for danske veteraner. Men folk på øen har også stort fokus på klima- og miljømæssig bæredygtighed. Den nye købmandsbutik lever op til den frivillige bæredygtighedsklasse og anvender f.eks. trævinduer med kittede sprosser og genbrugsteglsten muret op med kalkmørtel, så murstenene kan bruges endnu engang om mange år. 

Butikken ligger i et område, der er underlagt en restriktiv bevarende lokalplan.

”Vi håber, at projektet kan inspirere andre, som eksempel på at et nyt og bæredygtigt byggeri kan være med til at løfte et bevaringsværdigt kulturmiljø,” slutter Simon Harboe.

I efteråret starter nedrivningen af den gamle og meget faldefærdige butik fra 1960, og i 2024 åbner den nye købmandsbutik efter planen. Vaag Arkitekter er rådgivere på projektet.