x

Centralt men nedslidt mødested

Købmandsbutikken på Strynø er det første man ser, når man ankommer til Strynø By fra færgehavnen. Den ligger på Majtræspladsen og udgør det centrale, mødested for øens fastboende, fritidshusejere samt øens mange besøgende.  

Dog bærer købmandsbutikken præg af mange års brug og kræver på nuværende tidspunkt mere end almindeligt vedligehold. 

Ny købmandsbutik erstatter den gamle

Købmandsbutikken er en livsnerve på Strynø og understøtter på mange måder fællesskabet på øen. Derfor er en forening af lokale ildsjæle gået sammen om at bygge en ny og moderne købmandsbutik. Formålet er ikke kun at få en ny butik, men også at skabe et nyt centralt mødested. En butik der i sin konstruktion og efterfølgende drift er så bæredygtig som overhovedet mulig. Den filantropiske forening Realdania og A.P. Møller Fonden støtter projektet.

Fokus på bæredygtighed i et bevaringsværdigt kulturmiljø

Købmandsbutikken på Strynø bliver et nyt mødested i det bevaringsværdige kulturmiljø, som Strynø By er. Derfor er materialer, formsprog og størrelse på den nye bygning nænsomt tilpasset landsbyens særlige karakter. Beboerne på Strynø har i mange år arbejdet med social bæredygtighed og haft et stort fokus på klima- og miljømæssig bæredygtighed. Den nye købmandsbutik vil derfor leve op til den frivillige bæredygtighedsklasse. Det betyder, at der f.eks. bliver anvendt genbrugsteglsten muret op med kalkmørtel, så murstenene kan bruges igen om mange år.

Projektets evne til at kombinere det nye, det bæredygtige og det bevaringsværdige i ét og samme byggeri har til formål at inspirere andre frivillige kræfter og lokalsamfund på småøer, såvel som i bymiljøer på fastlandet, ved at vise at en bevaringsværdig lokalplan ikke er en hindring for et bæredygtigt byggeri.