x

So Danish! Permanent galleri på Dansk Arkitektur Center åbner

Pressemeddelelse 24. marts 2023

So Danish! er det første permanente galleri for dansk arkitektur i Dansk Arkitektur Center, der viser den danske arkitekturhistorie fra vikingetiden til i dag. Arkitektur har til alle tider spillet en central rolle for vores samfund, hverdag og livskvalitet – og den har betydning for vores dannelse, vores kulturforståelse og vores fælles fremtid. So Danish! samler fortællingen om dansk arkitektur ét sted. Udstillingen åbner den 24. marts 2023.

I udstillingen møder gæsterne arkitekter og arkitektur med noget på hjerte. Her kan de se både ikoniske mesterværker og mindre kendte bygninger, der har skabt det Danmark vi har i dag, komme tæt på formgivning og funktionalitet i særklasse, mærke arkitekturen på egen krop, og opleve arkitektur i alle skalatrin fra objekt, rum og bygning til byrum, infrastruktur og landskabs arkitektur. De kan også få indblik i, hvordan en ny generation af arkitekter er med til at udvikle og formgive fremtidens bæredygtige samfund.

Arkitekturhistorisk overblik 

13 nedslag i dansk arkitekturhistorie foldes ud som et wunderkammer mættet med fortællinger om den tidlige arkitektur, krigsarkitektur som vikingernes borge, vel-færdsarkitektur, byer for mennesker, radikal formgivning, cykelkultur, klima i centrum og meget mere.

Dansk arkitekturhistorie vises fra vikingetiden til i dag med fokus på den store samfundsfortælling, der knytter sig til arkitekturens betydning for vores fælles hverdag. Publikum får indblik i, hvordan nutidens arkitekter står på skuldrene af flere generationer af arkitekter og deres projekter. Samtidig kan man dykke ned i enkelte perioder, arkitekter og projekter. 

Radikal formgivning

 Arkitekter arbejder med at formgive vores verden. Men nogle ideer og streger er mere radikale end andre. Denne stærke tradition udspringer bl.a. fra en forståelse af arkitektur i Danmark som en kunstart, der skal bidrage til øget livskvalitet for de mange. Traditionen rækker tilbage til 1754, hvor det kongelige danske kunstakademi etableres med en dertilhørende arkitektuddannelse.

I udstillingen vises eksempler på dansk formgivning i absolut særklasse fra internationalt anerkendte stjernearkitekter. Her kan gæsterne opleve en installation, der viser Arne Jacobsens totale design til SAS Royal Hotel, blive klogere på Susanne Ussing og Carsten Hoffs byggeprincipper fra Thylejren. Eller gå på opdagelse i, hvordan Jørn Utzons berømte tag til operahuset i Sydney egentlig blev til. 

At sanse arkitektur

Gennem omsluttende filmoplevelser inviterer udstillingen indenfor i seks udvalgte bygningsværker baseret på dronefilmoptagelser, der går i kroppen fremfor hovedet, så gæsterne rent faktisk føler, at de pludselig står midt i Grundtvigskirken, svæver over Isfjordscentret i Grønland eller står i toppen af Skovtårnet. Igennem hele udstillingen giver audioguides mulighed for at lytte med på lydfortællinger om dansk arkitektur og de bygninger, der skaber rammerne for vores liv. 

Mod et nyt bæredygtigt samfund 

Udstillingen So Danish! undersøger, hvordan arkitekterne i dag arbejder med at bygge et samfund på klodens præmisser. Men bæredygtighed er også en kompleks størrelse. Der vises en række eksempler på, hvordan yngre og mere etablerede danske tegnestuer går til arbejdet med at skabe et nyt bæredygtigt og regenerativt samfund. Udstillingen undersøger nye materialer og æstetiske, funktionelle og kunstneriske tendenser. På den måde får gæsterne indblik i de nye generationers arbejde med at skabe fremtidens bygninger, byrum og boliger.

So Danish! åbner den 24. marts 2023 i Dansk Arkitektur Centers 280 m2 Guldgalleri. Udstillingen har været efterspurgt af danske men især også internationale gæster, og nu kan de få lov at dykke ned i den danske arkitekturhistorie. 

So Danish! er udviklet af Dansk Arkitektur Center 
Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania, A.P. Møller Fonden, Ny Carlsbergfondet og Dreyers Fond. Dansk Arkitektur Center ligger i København på adressen Bryghuspladsen 10.