x

Arrangementer over hele landet samler folk om lokal bygningskultur

Pressemeddelelse 18. april 2023

Indsatsen ’Samlingskraft’ støtter lokale arrangementer, der fejrer og formidler bygningskultur og bæredygtighed. 36 arrangementer i foreninger over hele landet samler nu folk i nye aktiviteter. By og Land Danmark driver initiativet, som er støttet af foreningen Realdania.

Der er særlige steder og bygninger overalt i landet, og indsatsen ’Samlingskraft’ vil gerne bidrage til, at flere mennesker kender til dem og bruger dem i hverdagen. Initiativet støtter derfor nyskabende arrangementer drevet af frivillige, som sætter fokus på lokal bygnings- og landskabskultur, fremmer bæredygtige løsninger og skaber nye fællesskaber. 

’Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ har i denne første runde modtaget 104 ansøgninger, og hele 36 arrangementer får nu støtte. I de kommende måneder vil det derfor pible frem med arrangementer på unikke steder i hele landet. Aktiviteterne har mange former – fra skattejagt og bygge-workshop til byvandring og dialogmøde om energioptimering i landsbymiljøer.

I Jylland kan man f.eks. besøge den nedlagte togstation i Taulov, mellem Kolding og Fredericia, hvor lokale foreninger byder indenfor. Og på Dovergaard, én af Danmarks ældste bondegårde, vil ildsjæle fra Thy-egnen vække børns interesse for at (gen)bygge i træ. I Brabrand ved Aarhus kan man i den socioøkonomiske virksomhed ’Vaskeriet’ opleve et grønt åndehul til fællesskab og diversitet mellem husene i et udsat boligområde.

Sjælland kaster Hillerød Fodbold lys over det lokale stadions historie gennem fotoudstilling, skattejagt og guidede ture i området. Egegaarden i Espergærde fra 1700-tallet lyser med hvidmalede længer og stråtækte tagflader op i et traditionelt parcelhuskvarter – her inviterer lokale frivillige til workshop om biodiversitet. Og byggeforeninger i Valby inviterer naboer ind til fortællinger om, hvordan man kan renovere sit hus så bæredygtigt som muligt – uden at gå på kompromis med de kvaliteter, der gør huset særligt.

I Faaborg på Fyn er der bl.a. byvandring med fokus på fredede huse og gamle haver i samspil med moderne byhuse og fremtidens bæredygtige byggeri. Og på Ærø i det sydfynske øhav inviterer Netværk for Bindingsværk sammen med andre foreninger til workshops om bæredygtige byggematerialer.

Og dét er blot nogle af de mange arrangementer, som Samlingskraft støtter.

"Vi har fået rigtig mange gode ansøgninger. Jeg glæder mig til at se de lokale historier og til at se bygningskulturen blomstre i mødet med foreninger og mennesker med noget på hjerte – både når det gælder opbygning af fællesskab, formidling af særlige håndværkstraditioner og viden om bæredygtighed,” siger Iben Bækkelund Jagd, formand for By og Land Danmark.

Den filantropiske forening Realdania støtter Samlingskraft over de næste tre år.

”Alle arrangementer er udtænkt i samarbejde mellem mindst to frivillige foreninger eller lokale grupper i håb om at styrke lokale fællesskaber. Det er en glæde at se, hvordan de støttede arrangementer alle har tråde langt ud i mange dele af lokalsamfundet og på tværs af generationer og interesser. Jeg er sikker på, at arrangementerne vil bidrage til lokale fællesskaber over hele Danmark. Og at aktiviteterne vil gøre mange opmærksomme på de særlige steder, der findes i deres lokalområde, så de bruger dem mere," siger Vera Noldus, projektchef i den filantropiske forening Realdania.

Læs mere om indsatsen Samlingskraft

 
’SAMLINGSKRAFT – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter lokale kræfter, der vil sætte fokus på bygningskultur og bæredygtighed i deres nærområde. Næste ansøgningsperiode åbner i sommeren 2023. Hold dig opdateret via By og Land Danmarks sociale medier og nyhedsbrev og læs
mere på samlingskraft.dk.