x

Danskerne er ved at få krammet på indbrudstyvene

Pressemeddelelse 19. april 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmark Statistik viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.281 indbrud i private hjem. Det er 12 procent. lavere end samme periode sidste år. Bo trygt glæder sig over den positive udvikling, men opfordrer samtidig til, at man inden de kommende ferieperioder, der traditionelt medfører flere indbrud, får indbrudssikret vinduer og døre i sit hjem og aftaler feriehjælp med naboerne.

Foråret er kommet til Danmark, og mange har allerede været i haven. Med forårets komme er Danmarks Statistiks tal for anmeldte forbrydelser i årets første kvartal også kommet. De viser, at der i årets første tre måneder blev anmeldt 3.281 indbrud i private hjem. Det er 12 procent lavere end sidste år, hvor der blev anmeldt 3.729 indbrud i samme periode.

”Det er meget glædeligt, at antallet af indbrud i årets første måneder er færre end sidste år og i det hele taget færre end længe. Vi tror på, at det er resultatet af en fokuseret og bred forebyggelsesindsats fra både kommuner, politi, en lang række aktører og ikke mindst borgerne. Når det er sagt, ligger indbrudsniveauet i Danmark stadig højt, og vi ved, det skaber utryghed. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter den gode og fælles indsats,” siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Gør det svært for tyven at komme ind i – og ud af – din bolig

Med forårets komme og de lysere tider kaster mange husejere sig over forskellige hus- og haveprojekter. I den forbindelse anbefaler Bo trygt at indtænke lidt lavpraktisk indbrudsforebyggelse. En ny måling foretaget for Bo trygt viser, at kun 30 procent af husejerne har sikret deres vinduer med ekstra beslag, og kun 34 procent har en rigtig lås på deres terrasse- eller kælderdør. Kun 12 procent har sikret både vinduer og terrassedør.

”Langt de fleste indbrud sker gennem et vindue – ofte ved at vinduet brydes op med et koben eller andet værktøj. Men vi kan se i tallene, at rigtig mange ikke har sikret deres hus tilstrækkeligt mod indbrud. Der er derfor et stort potentiale for bedre sikring af vores hjem. Og det handler ikke kun om at gøre det svært for tyvene at komme ind ved f.eks. at brække et vindue op. Det skal også være vanskeligt for dem at komme ud igen med de stjålne genstande, så terrassedøren skal helst ikke kunne åbnes alene med en vrider”, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Det behøver hverken at være besværligt eller dyrt at sikre sit hus bedre mod indbrud: ”Du kan godt vælge den store pakke og få professionel hjælp, men du kan også selv gå ned i det lokale byggemarked. Mange byggemarkeder har et godt udvalg af sikringsprodukter og kan også rådgive omkring indbrudssikring. Med få tiltag som et par ekstra beslag på de mest udsatte vinduer og en lås på de døre, hvor der i dag kun er en vrider, kan du gøre husets svage punkter væsentligt stærkere”, siger Britt Wendelboe.

Aftal feriehjælp med naboerne

Bo trygt opfordrer derudover til at tale ferieplaner med naboen. Ifølge Bo trygts nye måling laver færre aftaler med naboerne om at holde øje med hinandens boliger, og det er uheldigt:

”Nabohjælp er et af de mest effektive midler mod indbrud. Så skal du f.eks. i sommerhus i pinsen eller Kr. Himmelfartsferien, så fortæl dine naboer det, så de kan holde lidt ekstra øje med dit hjem og måske flytte lidt rundt på havemøblerne, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv og tilstedeværelse. Uforudsigelighed og risikoen for at blive set er det værste, en indbrudstyv ved”, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Man kan eventuelt bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med betroede naboer, så man sikrer sig, at der bliver holdt øje med huset.

Fakta fra Bo trygt Måling 2023

 • 41 procent af danske husejere over 25 år har oplevet at få indbrud eller indbrudsforsøg i deres nuværende eller tidligere bolig
 • I 66 procent af indbrudstilfældene kommer tyven ind gennem et vindue og i 23 procent gennem en terrasse/altandør
 • Kun 30 procent af danske husejere har ekstra sikringsbeslag på vinduerne
 • 65 procent har terrasse-/kælderdør, som alene åbner med vrider
 • Kun 34 procent har en rigtig lås på deres terrasse-/kælderdør
 • Kun 12 procent har både sikret deres vinduer med beslag og sørget for, at terrassedøren ikke har indvendig vrider
 • Fire ud af 10 (39 procent) føler, at de selv i høj eller meget høj grad kan mindske risikoen for indbrud i egen bolig
 • 60 procent laver aftaler med naboen om at kigge efter huset, når de er på ferie. Det er færre end i 2020, hvor 67 procent lavede naboaftaler
 • 2 ud af 3 tyve angiver, at de er blevet afbrudt af en nabo under et indbrud

Bo trygts guide til forårsklargøring af huset

 • Sæt sikringsbeslag på vinduerne – særligt de mest udsatte, hvor tyven kan komme ind i huset uden at blive set, f.eks. på bagsiden af huset, på kælder- og stueplansniveau eller bag høje buske eller træer
 • Er du i gang med at bygge hus eller få skiftet vinduer, så brug lejligheden til at få installeret vinduer, som er indbrudssikrede (link til mere)
 • Sæt hængelås på skuret – særligt hvis du har haveredskaber stående, værktøj eller måske en stige. Så får tyven sværere ved at få fat i redskaberne til at bryde ind med
 • Har du en terrasse-/kælderdør, som alene åbner med vrider, så sæt en rigtig lås på, f.eks. en kodelås eller en lås med nøgle
 • Find flere gode råd om, hvordan du kan indbrudssikre dit hjem, på www.bolius.dk/indbrud-i-boligen 

Indbrud i private hjem i 1. kvartal i 2019-2023

 

1. kvartal 2019

1. kvartal 2020

1. kvartal 2021

1. kvartal 2022

1. kvartal 2023

Antal indbrud på landsplan

6.542

5.496

3.294

3.729

3.281

Kilde: Danmarks Statistik