x

Ny udstilling på Louisiana: Arkitekturens Værksteder – Cave_bureau

Nyhed 30. juni 2023

Den sjette og sidste udstilling i serien Arkitekturens Værksteder på Louisiana præsenterer den kenyanske tegnestue Cave_bureau. Arkitekterne Kabage Karanja og Stella Mutegi, Cave_bureau arbejder med ’omvendt futurisme’: kun ved at kende fortiden, kan de skabe bæredygtige løsninger for fremtiden. Udstillingen er støttet af Realdania.

I de hidtidige præsentationer af Arkitekturens Værksteder har publikum kunnet følge tegnestuer og arkitekter bag kulisserne i processen forud for bygningen.

Denne gang er vi med helt fra definitionen af de værdier, som Cave_bureau lægger til grund for deres arbejde. Vi bliver taget med til de landskaber, der dannede rammen om menneskehedens oprindelse for millioner af år siden. Og senere andre begivenheder, der blandt andre har brolagt vejen for nutiden: den antropocæne tid.

Cave_buereau er grundlagt af arkitekterne Kabage Karanja og Stella Mutegi i 2014.

Udstillingen tager afsæt i millioner af år gamle vulkanske grotter omkring Nairobi. Grotterne rummer vigtige vidnesbyrd om Kenyas historie: De første hominider levede her, og slavegjorte og frihedskæmpere under kolonialismen har passeret igennem grotterne. 

I dag er området omkring grotterne kilde til geotermisk energi, som er en vigtig medspiller i den grønne omstilling. Udvindingen af grøn energi har dog store konsekvenser for både natur, dyr og mennesker. De oprindelige folk, bl.a. masaierne i Kenya, ser deres hjem og sameksistens med naturen blive ødelagt. Den grønne revolution legitimeres af sin positive globale fortælling. Det gør kampen for oprindelige folks kultur vanskelig. Selvom disse grupper måske er dem, der lever mest bæredygtigt og med mindst CO2 forbrug.

I samarbejde med oprindelige folk, antropologer og geologer forsøger Cave_bureau gennem film og arkitektoniske projekter at vise den ulighed, som går hånd i hånd med den grønne energiomstilling – og også at formulere et fundament for deres praksis som unge afrikanske arkitekter for derigennem at undgå at gentage historiens undertrykkelse af afrikanske folk, når fremtidens byer og samfund bygges. 

Det er et bærende element i Cave_bureaus praksis at arbejde 1:1 med grotternes arkitektur, der bidrager til både at forstå og frigøre de traumatiske elementer af historien, som er bundet til grotterne, og at forstå komplekse geologiske processer, der har skabt naturens egen arkitektur.  

Udstillingen på Louisiana består af tre dele:

The Door of No Return

Indgangen er en fortolkning af porten, som de vestafrikanske slaver passerede før afgang med skib. Porten kaldes The Door of No Return. 

Det Antropocæne Museum 

Udstillingens første rum viser en række projekter under titlen Det Antropocæne Museum og refererer til grundlaget for Cave_bureaus aktivistiske arkitektur. Her vises analytiske kortlægninger, interviews, installationer, diskussioner og samtaler, samlet i korte film og objekter af betydning for Kenyas kultur- og naturhistorie.

I det første rum vises også en installation, der forholder sig til de geologiske begivenheder, der har formet de vulkanske grotter. Der vises også modeller, der indskriver grotterne i arkitekturhistorien. Viden om geologi former stadig vores verden og arkitektur, og ifølge Cave_bureau er det dette fundament, som fremtidens arkitektur skal hvile på. 

Ko-korridor

Udstillingens tredje del, viser projekter, som er direkte afledt af grotternes arkitektur. Ko-korridor er en retablering af masaiernes oprindelige græsningsruter gennem Nairobi. Cave_bureau 3D scanner grotterne og bruger de komplekse rum som forlæg for ny, stedsspecifik arkitektur. 

Læs om Cave_bureau på Louisianas hjemmeside