x

Ny bog skal bringe historier om kvinder i dansk arkitektur frem i lyset

Nyhed 19. juni 2023

Gennem tiden har kvinder haft stor betydning for arkitekturen i Danmark - ikke mindst for hverdagsarkitekturen. En ny bog – støttet af blandt andre Realdania – fortæller nu de ufortalte historier om kvinderne i arkitekturen.

Den danske arkitekturhistorie er koncentreret om nogle få kendte, mandlige skikkelser, og særligt historierne om deres ikoniske bygningsværker er velbeskrevne. 

Fortællingerne om de kvindelige arkitekter fylder derimod ikke mange hyldemeter. Men det skal en ny bog bidrage til at lave om på. For det er netop de kvindelige arkitekters historier, som er omdrejningspunktet i ’Ufortalte historier – om kvinder, køn og arkitektur i Danmark’. 

Bogen er en del af et tre-årigt forskningsprojekt på Københavns Universitet om kvinder i dansk arkitektur. Formålet med projektet er at frembringe ny viden om dansk arkitektur ved at fokusere på kvinders bidrag til arkitektfaget. En ny viden, der skal bidrage til en mere fyldestgørende historie om dansk arkitektur og en udvidet forståelse af, hvad arkitektur er og har været gennem tiden.

Både bogen og hele forskningsprojektet er støttet af Realdania. 

Bogen har blandt andet fokus på de kvindelige arkitekters betydning for hverdagsarkitekturen i velfærdsstaten i det 20. århundrede. For eksempel får man historien om køkkenarkitekten Ulla Tafdrup, der fandt på at åbne køkkenet mod stuen og banede vejen for et rum, der siden da har fundet vej til hundredetusindevis af danske hjem – køkkenalrummet. Andre eksempler er Anne Marie Rubins arbejde med udbygningen af sommerhuse og landskabsarkitekt Agnete Muusfeldts fokus på grønne arealer ved offentlige bygninger som for eksempel Kildeskovshallen i Hellerup. 

Fortællingerne viser, hvordan kvinder på forskellige måder har haft stor betydning for arkitekturen i Danmark. Samtidig giver bogen et nyt indblik i de kreative samarbejder på tværs af køn og fagligheder, som har præget arkitektfaget. 

’Ufortalte historier – om kvinder, køn og arkitektur i Danmark’ er skrevet af Jannie Rosenberg Bendsen, Svava Riesto og Henriette Steiner. Den er udgivet af Strandberg Publishing og udkom den 18. juni 2023.

Realdania har finansieret forskningsprojektet, som bogen er et resultat af. Selve bogen er i øvrigt udgivet med støtte fra Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bergiafonden, Dreyers Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Ny Carlsbergfondet, Politiken-Fonden og Statens Kunstfond. 

Realdania har i øvrigt støttet podcast-serien ’De glemte arkitekter’, hvor de tre forfattere bag bogen fortæller om kvinder i dansk arkitektur. 

Læs mere og lyt med her

På hjemmesiden for forskningsprojektet kan man blandt andet finde en guidebog om kvinder i dansk arkitektur. 

Se mere på forskningsprojektets hjemmeside her