x

TV-serie gør dig klogere på restaurering af bevaringsværdige huse

Pressemeddelelse 29. september 2023

Er komøg et bæredygtigt vægmateriale? Hvordan er indeklimaet i bindingsværkshuse? Og hvordan restaureres en gammel herskabslejlighed med al sin originalitet samtidig med, at den lever op til nutidens bygningsreglement for isolering og energiforbrug? Al det og mere til forsøger arkitekt Ane Cortzen og journalist Morten Brink Iwersen at svare på i en ny tv-serie på DR 2.
Realdania har støttet tilblivelsen af serien.

I serien med navnet ’Huse med Hemmeligheder’ tager Ane Cortzen og journalist Morten Brink Iwersen på besøg hos en række danske boligejere med bevaringsværdige huse/lejligheder, der skal istandsættes. Makkerparret dykker ned i husenes hemmeligheder, giver gode råd til restaureringen og bevaringen af de enestående boliger og afslører dele af Danmarkshistorien. Serien viser, hvordan man med interesse for bygningsarv, bæredygtighed og krav om moderne standarder kan føre huset ind i nutiden med respekt for fortiden.

På besøg i seks unikke huse med hemmeligheder

I ’Huse Med Hemmeligheder’ kommer vi med på besøg i Ruslands næstsidste zars ferieresidens i slutningen af 1800-tallet i en villa tæt på Fredensborg Slot. Her hjælper Ane Cortzen de nuværende ejere med at bevare husets kulturhistoriske detaljer.

Senere kommer vi til Tønder, nærmere bestemt en hotelbygning fra 1867, som i en årrække har været samlingssted for byens spejderforening samt fungeret som fritidshjem og ungdomsklub og derfor nu trænger til en renovering – en renovering, der afslører hemmeligheder og tager os med på en rejse i grænsebyens enestående historie om det tyske mindretal i Tønder.

I seriens tredje afsnit går turen til Vedbæk og ’en modernistisk perle’ fra 1956.  Siden de nuværende ejere overtog den smukke bygning, har de blandt andet klimaforberedt husets store vinduespartier. Nu ønsker de bedre plads til parret og deres tre børn herunder nye badeværelser og en entré med god plads til børnenes skoletasker, sko og overtøj. Men med husets registrering som en 2’er på Fredningsstyrelsens skala for bevaringsværdi bliver det ikke uden udfordringer at gøre ejernes drøm til virkelighed.

En fynsk bindingsværksgård fra 1700-tallet, en fredet københavnerejendom i Sølvgade midt i hovedstaden og et rækkehus i Charlottenlund tegnet af arkitekten Thorkild Henningsen er ydermere på listen af bevaringsværdige huse, som Ane Cortzen og Morten Brink Iwersen besøger i serien ’Huse med Hemmeligheder’.

Serien har premiere på DR2 den 1. oktober. Realdania har støttet tilblivelsen af serien, som taler godt ind i Realdanias fokus på bygningskultur og klima. Serien kan være med til at skabe øget viden om og stolthed over bevaring og brug af historiske huse med et bæredygtighedsperspektiv.