x

Bed & Breakfast på værftgården i Tøndermarsken

Pressemeddelelse 10. oktober 2023

I Tøndermarsken – et af verdens fineste naturområder, optaget på UNESCO's liste over verdensarv – er en omfattende restaurering af den fredede værftgård Nørre Sødam netop slut. Den 1. december overdrog gårdens ejer, Realdania By & Byg, nøglerne til de nye lejere, som skal drive Bed & Breakfast i de historiske rammer.

”Autentisk og mindeværdig.”

Med disse to ord indleder direktør Morten Riis sin fortælling om alle de oplevelser, som han og hans familie glæder sig til at kunne give de gæster, som fremover booker sig ind på et Bed & Breakfast-ophold i den fredede værftgård Nørre Sødam midt i Tøndermarsken og Vadehavet. 

Som direktør for oplevelsesuniverset ”Vadehavets Oplevelser” og bosiddende i Højer gennem mere end 25 år kender Morten Riis området som sin egen bukselomme, og hans kærlighed til og respekt for Vadehavet er både dyb og stor.

Siden 1. december har han sammen med sin hustru og deres yngste datter lejet sig ind i den nyrestaurerede værftgård Nørre Sødam. I gårdens stuehus har de indrettet sig privat, og i de restaurerede stalde og længer, som er indrettet til Bed & Breakfast, vil de fremover byde gæster fra nær og fjern velkommen.

- Vi elsker Vadehavet, naturens forunderlige kræfter og Sønderjyllands helt særlige karakter. Hver gang vi har budt gæster velkommen til vores egn, har vi oplevet, hvordan naturen tryllebinder og skaber nærvær, samvær og fællesskab, siger Morten Riis. 

Oplevelser fyldt med natur, kultur og mad

Gennem tre år har han med udgangspunkt i den historiske marskgård, Højergård, midt i Højer by drevet Vadehavets Oplevelser. Ligesom værftgården Nørre Sødam er også Højergård ejet og restaureret af Realdania By & Byg, og i den klassiske marskgård er der indrettet 15 værelser samt fællesrum og et stort køkken, hvor alle gæster kan samles til fælles madlavning.

- Højergård er et fantastisk samlingspunkt og udgangspunkt for vores ophold og udflugter, der alle har naturen, kulturen og madoplevelserne som omdrejningspunkt, og den samme treenighed af oplevelser glæder vi os til at tilbyde på Nørre Sødam, siger Morten Riis.


På Nørre Sødam, der skal drives som et klassisk Bed & Breakfast-sted, er der ganske vist ikke tale om færdigpakkede og skræddersyede oplevelser – sådan som Morten Riis og hans team tilbyder på Højergård – men mulighederne for oplevelser, der er fyldt med natur, kultur og mad, er indlysende og nærliggende på den historiske værftgård, små tre kilometer uden for Møgeltønder.

- De gode madoplevelser giver vi vores gæster i kraft af et lækkert morgenmåltid, hvor de samtidig får en forsmag på alle de kulinariske oplevelser, der venter dem i området. Og så stiller vi selvfølgelig al vores viden til rådighed, ligesom der vil være lånecykler, så vores gæster kan komme rundt i området. I laden kan vi måske have udekøkkener og lave mad hen over sommeren. Der er masser af muligheder for spændende arrangementer, siger Morten Riis.

Et af verdens mest værdifulde naturområder

Mens Morten Riis og hans team på Nørre Sødam byder på de gode kulinariske oplevelser, så byder naturen sig righoldigt til udenfor. Rådyr pusler i haven om morgenen, køer og heste græsser rundt om hjørnet, og i det flade, særprægede landskab kan man spotte vadehavsfugle, rovfugle og det spektakulære fænomen “sort sol”, hvor kæmpeflokke af stære flyver i fantastiske formationer over engene.

Her i Tøndermarken og Vadehavet, som er et af verdens mest værdifulde tidevandsområder og optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, venter der gæsterne et unikt naturområde, mens Nørre Sødam byder på et væld af kulturfortællinger både i kraft af sin beliggenhed på toppen af en forhøjning og i kraft af sin byggestil som en typisk vestslesvigsk gård.

I dag er gårdens højtbeliggende placering alene en smuk og idyllisk ramme, men i 1764, da gården blev bygget, var placeringen en livsnødvendig foranstaltning. Ordet værftgård – ikke at forveksle med et værft, hvor der bygges skibe – refererer til det tyske ord warft, som er en kunstig anlagt banke i det flade, åbne og vidtstrakte landskab. Længe inden, der blev etableret diger og afvanding i dette område var beliggenheden på toppen af værfterne med til at beskytte egnens gårde mod oversvømmelser og stormfloder.

Vi er meget glade for, at vi med indretningen til Bed & Breakfast har skabt mulighed for, at så mange som muligt kan opleve Nørre Sødam, der er et af få tilbageværende eksempler på denne særlige egnsbyggeskik, som har så stor betydning for den samlede miljømæssige værdi i Tøndermarsken.

Morten Raun juridisk direktør i Realdania By & Byg

I dag er langt de fleste af disse unikke værftgårde forsvundet. Selve værfterne kan stadig ses rundt omkring, og på et af de ældste værfter fra 1200-tallet ligger Nørre Sødam. 

- Vi er meget glade for, at vi med indretningen til Bed & Breakfast har skabt mulighed for, at så mange som muligt kan opleve Nørre Sødam, der er et af få tilbageværende eksempler på denne særlige egnsbyggeskik, som har så stor betydning for den samlede miljømæssige værdi i Tøndermarsken. Restaureringen og bevaringen af Nørre Sødam er samtidig med til at understøtte en i forvejen positiv udvikling i et område, der hører til blandt verdens fineste naturområder, siger Realdania By & Bygs juridiske direktør, Morten Raun.

Naturen har åbent hver dag

I Nørre Sødams nyrestaurerede stuehus er der indrettet bolig, og her lejer Morten Riis og hans familie sig ind. Bed & Breakfast-værelserne er indrettet i den tidligere kostald, hvor der er fire topersoners værelser med hvert sit badeværelse. 

I den tidligere hestestald er der indrettet en lille selvstændig Bed & Breakfast-lejlighed, hvor fem personer kan bo sammen, mens det tidligere foderrum er istandsat og indrettet som et fællesrum for Bed & Breakfast-gæsterne. Side om side med det gamle roeindkast og en reminiscens fra det tidligere fodernedkast er der her indrettet et lille køkken, hvor gæsterne kan tilberede lidt mad, brygge en kop kaffe og slå sig ned.

- Jeg er meget glad for, at der også er skabt dette fællesrum. Min erfaring er nemlig, at selv om mange af vores gæster kommer parvis – typisk et venindepar eller et ægtepar – så giver mødet og nærværet med naturen, landskabet og mange historiske mindesmærker stor lyst til samvær og fællesskab. Naturen har åbent hver dag og belønner hvert besøg med et væld af nye overraskelser, som vores gæster har lyst til at dele med hinanden, siger Morten Riis, som med sin begejstring og passion for det dette fascinerende vestlige hjørne af Danmark giver saft og kraft til de to indledende ord, ”autentisk og mindeværdig”,

På Nørre Sødam og i naturen omkring venter oplevelser, som i deres naturlige eller ubearbejdede form gør et stort og uforglemmeligt indtryk og vil blive husket fremover...