x

Skræm indbrudstyven væk med lys

Pressemeddelelse 18. oktober 2023

Antallet af indbrud i private hjem i Danmark stiger igen ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. Den mindre stigning på 2 pct. i antal indbrud dækker dog over store forskelle på tværs af landet, hvor nogle kommuner har været hårdt ramt i en periode, mens andre har klaret sig væsentligt bedre end tidligere. På vej ind i den mørke tid, der traditionelt betyder flere indbrud, opfordrer Bo trygt danskerne til at sikre udendørsbelysning på boligerne og allerede nu sammen med naboerne forberede sig på en juleferie uden indbrud.

Nye tal fra Danmarks Statistik, som netop er offentliggjort, viser en stigning på 2 pct. i anmeldte indbrud i 3. kvartal 2023 sammenlignet med samme periode sidste år. I 3. kvartal i år blev der på landsplan anmeldt 3.913 indbrud i private hjem, mens det for samme periode i 2022 gjaldt 3.819 indbrud.

Hos Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, noterer man sig den ærgerlige udvikling, som understreger behovet for at fortsætte indsatsen mod indbrud:

- Danskerne har for alvor taget kampen op mod tyvene ved at indbrudssikre deres boliger og stå sammen om at nabohjælpe i kvarteret. Derudover har politi, kommuner og Bo trygt etableret et stærkt samarbejde omkring indbrudsforebyggelse og iværksat særlige indsatser i indbrudsplagede områder, bl.a. med hjælp fra lokale Nabovenner. I samme periode har vi i Danmark oplevet et væsentligt fald i antallet af indbrud. Denne samlede og fokuserede indsats er først og fremmest med til at forebygge indbrud, men også højne trygheden. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter – og vi ved, at den fælles indsats virker, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Udendørsbelysning får tyvene til at fravælge din bolig
Netop nu går vi mod de mørkere måneder, som traditionelt set er indbrudstyvenes travleste periode – og med julen som den tid, hvor mange vender hjem til gennemrodede huse og lejligheder. Derfor er det nu, at man som boligejer skal sikre sig, at tyvene ikke kan skjule sig i mørket og få arbejdsro. Her kan udendørs belysning være en effektiv løsning.

- Det er vigtigt, at tyvene ikke kan gemme sig, mens de forsøger at bryde døre og vinduer op. Sensorstyret belysning, som pludselig tænder, når tyven nærmer sig, har en afskrækkende effekt, og i det hele taget vil en bolig, der er oplyst, øge tyvens risiko for at blive opdaget af en opmærksom nabo. Sensorstyret lys er samtidig en energivenlig og nem løsning fremfor traditionelle udendørslamper, som man er nødt til at have tændt hele døgnet, eller som skal tilsluttes et tænd-sluk ur, siger Britt Wendelboe.

Hvis man kun vil gøre én ting for at sikre sit hus mod indbrud, så er udendørs sensorstyret lys ifølge en engelsk undersøgelse det mest effektive tiltag. 

- Og så gælder det naturligvis også om at forsætte det gode naboskab, hvor man holder øje med hinandens boliger og skaber liv i kvarteret. Oplever man noget mistænkeligt, så del det med de andre på vejen og evt. i Nabohjælps appen, så hele kvarteret bliver informeret, tilføjer Britt Wendelboe. 

Fakta og gode råd om sensorstyret lys til forebyggelse af indbrud

- Huse med sensorstyret, udendørs belysning har tre gange færre indbrud end boliger uden indbrudssikring.

- I 2021 havde 46 pct. af de danske husejere installeret sensorstyret lys.

- Man kan vælge mellem flere forskellige typer af sensorstyret lys. Tidsindstillede sensorer, der tænder lyset, når det bliver mørkt, og lamper med sensor, der tænder ved bevægelse. Bo trygt anbefaler lamper med bevægelsessensor, da der er større chancer for, at andre vil opdage en tyv, når lyset pludselig tændes.

- Placér lamperne, så indgange som døre og indkørsler bliver oplyst, når nogen nærmer sig. Det er også en god ide at placere lamper tæt ved terrassedøre eller vinduer, som ligger bag huset. Her er det vigtigt, at fx dine naboer kan se, når lamperne lyser, så de bliver opmærksomme, hvis de pludselig tænder, mens du ikke er hjemme.

- Du kan købe udendørs lamper med sensor i bl.a. byggemarkeder, lampe- og elektrikerforretninger samt netbutikker.

Se flere gode råd mod indbrud på
   www.botrygt.dk

Læs mere om sensorstyret lys både udendørs og indendørs på
Bolius.dk/bevægelsessensor

Indbrud i private hjem i tredje kvartal i 2019-2023

 

3. kvartal 2019

3. kvartal 2020

3. kvartal 2021

3. kvartal 2022

3. kvartal 2023

Antal indbrud på landsplan

5.627

4.492

3.928

3.819

3.913

Kilde: Danmarks Statistik