x

Minigolf ved byens historiske huse eller uddannelse til kulturarvsdetektiv? 23 arrangementer om bygningskultur får støtte

Pressemeddelelse 3. oktober 2023

I de kommende måneder vil det pible frem med arrangementer på unikke steder i hele landet. Puljen ’Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ har nemlig netop uddelt støtte til 23 arrangementer, der sætter fokus på lokal bygningskultur, bæredygtighed og fællesskaber.

’Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter arrangementer, som viser og formidler de særlige lokationer, der findes overalt i Danmark. Puljen har for nylig været åben for ansøgninger og 23 ud af de 40 frivillige foreninger, der har ansøgt, har fået støtte til deres arrangement.

Arrangementerne har mange former – fra minigolf i bygningsarven og jordvejsspotting til omdannelse af en vandværksgrund og undersøgelser af, hvad man kan lære af gamle byggetraditioner i forbindelse med udbredelsen af tiny houses.

”Jeg er rigtig glad for, at der er så mange, som vil skabe spændene arrangementer i deres lokalområde. Særligt bider jeg mærke i, at der er utraditionelle samarbejder på vej flere steder i landet. Det tror jeg, kan give deltagerne en god oplevelse og nogle brede perspektiver på bygningskultur, bæredygtighed og fællesskaber. Bevidsthed om fx kultur, historie og holdbarhed gror godt i fælles oplevelser, og jeg tror på, at arrangementerne under puljen Samlingskraft kan været rigtig gode til at sætte nye tanker i gang og gøre en forskel i lokalsamfundene i hele landet”, siger Iben Bækkelund Jagd, formand for By og Land Danmark. 

Arrangementer i hele landet

Arrangementerne er spredt udover hele landet. I Jylland kan man for eksempel blive uddannet til kulturarvsdetektiv, når Markvejsgruppen og Fuglelund Naturcenter inviterer til workshop i Jordvejsspotting. Her skal de sønderjyske jordveje genopdages og synliggøres i landskabet og deltagerne oplæres praktisk i at registrere vejene via mobile apps. Ved Træskohage Fyr ved Vejle Fjord kan man høre om den restaurering fyret har undergået og børnefamilier kan prøve kræfter med afstandsbedømmelse fra fyrtårnets platform og være med i skattejagt og kasteleje. Sæby Handelsstandsforening inviterer alle lokale og turister til "gå en runde minigolf" i byen mens de oplever alle Sæbys seværdige bygninger. 

I Odense på Fyn kan man komme med til et kick-off-arrangement om havnens udvikling og kulturmiljø, hvor Byforeningen Odense byder på undersøgelsesløb på havnen, illustration af klimaregnskab for nedrivning af bevaringsværdige bygninger samt kanalrundfart og sømandsviser. Og i Davinde vil Davinde Beboer- og Forsamlingshus gøre lokalområdet klogere på landsbyens udviklingshistorie bl.a. gennem forskellige tiders gårdbrande med udgangspunkt i sprøjtehuset, hvor to kunstnere vil arbejde med temaet ild og forvandling. 

Sjælland kaster Bevaringsforeningen Fredensborg lys over kirkegårdskulturen med udgangspunkt i lokalhistorikeren Valdemar Seegers gravsted. I Frederikssunds nye bydel, Vinge, inviterer Grønne Nabofællesskaber til idéindsamling og fællesspisning, der kan mobilisere flere ind i det grønne nabofællesskab. På Møn vil Udby og Omegns Vandværk gentænke vandværksgrunden, så den bliver en blomstrende fælled i samklang med vandværket til glæde for børn og voksne og insekt- og dyreliv.

Sjælland:
Grønne Nabofællesskaber, Vinge 3600 Frederikssund
Nørrebro United, 2200 København N
Bevaringsforeningen "Fredensborg", 3480 Fredensborg
Foreningen Orange Makers, 4000 Roskilde
Udby & Omegns Vandværk a.m.b.a., 4780 Udby Møn

Fyn:
Byforening Odense, 5210 Odense
Davinde Beboer- og forsamlingshus, 5220 Davinde
Foreningen Straatag, 5591 Gelsted
By og Land Faaborg og Omegn, 5700 Faaborg
Ommel og Omegns Beboerforening, 5960 Ærø

Jylland:
Fuglelund Naturcenter v/GS, 6200 Haderslev
Danmarks Kulturarvs Venner, 6340 Kruså
S/I Elstrup Mølle, 6440 Augustenborg, Als
Foreningen Termansens, 6760 Ribe
Stouby og Omegns Lokalråd, 7140 Stouby
Boddum Ydby Friskole, 7760 Hurup Thy
BLIN - Bygnings- og Landskabskultur i Norddjurs, 8500 Norddjurs
Træfagsmestre for Kvalitet og Bæredygtighed, 8654 Bryrup
Bedre Bymiljø i Horsens, 8700 Horsens
Foreningen Kulturselskabet, 8800 Viborg
Sæby Handelsstandsforening, 9300 Sæby
MOSS S/I, 9330 Dronninglund
Andelsforeningen Himmerlandsbyen a.m.b.a., 9520 Skørping