x

Underværker sætter fokus på den grønne omstilling

Nyhed 15. februar 2024

Der er brug for at tænke nyt, når vi bygger, renoverer og vedligeholder vores bygninger med blik for den grønne omstilling. Ildsjælekampagnen Underværker sætter fra 2024 større fokus på miljømæssig bæredygtighed i ildsjælenes byggeprojekter.

Støtte fra Underværker giver gode muligheder for at undersøge og afprøve, hvordan man kan arbejde med klima- og ressourcebesparende tilgange til byggeriet. Samtidig med, at lokale fællesskaber styrkes.

F.eks. kan det afprøves, hvordan materialer som ler og ålegræs kan bruges, når et forladt diskotek skal bygges om til musikscene. Eller hvordan fællesspisning kan foregå i et gammelt klubhus, der opdateres, frem for i et nyt byggeri. Og hvordan lokale fællesskaber kan styrkes ved at mødes om at vedligeholde fælleshusets gamle trævinduer i stedet for at købe nye.

”Ildsjæle ser ofte potentialer og muligheder før andre – det ved vi fra mere end 10 års samarbejde med ildsjæle over hele landet. De tør at eksperimentere med løsninger, som den etablerede branche måske endnu ikke er klar til. Vi håber, at projekterne i Underværker-kampagnen kan være folkelige rum til eksperimenter for bæredygtige tiltag i byggeriet og bygningskulturen – og at de derigennem kan inspirere andre aktører i den grønne omstilling af byggesektoren,” siger Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania.

Et styrket fokus på miljømæssig bæredygtighed fra 2024 supplerer Underværkers ambition om at skabe socialt, kulturelt og økonomisk mere bæredygtige ildsjæleprojekter i det byggede miljø. Målet med kampagnen er fortsat at støtte projekter, der skaber nyt liv, nye aktiviteter og gode rammer om fællesskaber over hele landet.

Søg Underværker inden 29. februar

Frem til den 29. februar 2024 kan man søge om støtte til byggeprojekter fra Underværker-kampagnen. Har du allerede en ansøgning liggende til Underværker 2024? Så skal du gå ind og opdatere den inden ansøgningsfristen d. 29. februar 2024. Vi har udvidet med et nyt spørgsmål i ansøgningsmodulet.