x

Ny udstilling lader os mærke, hvordan arkitekturen påvirker vores følelser

Nyhed 22. marts 2024

Hvilken effekt har arkitekturen på vores livskvalitet? Hvorfor får nogle rum os til at føle os trygge, mens andre rum gør det modsatte? Disse spørgsmål og mange flere undersøger Dansk Arkitektur Centers nye udstilling ’Aware – arkitektur og sanser’, som Realdania støtter. Udstillingen vises fra den 22. marts til den 15. september 2024.

Udstillingen ’Aware – arkitektur og sanser’ sætter fokus på, hvordan arkitektur appellerer til vores sanser. Gennem udstillingen får gæster indblik i, at arkitektur kan inspirere til undren, refleksion og forbindelse mellem mennesker.

Udstillingen er udarbejdet af DAC i samarbejde med tegnestuen 3XN/GXN, som har specialiseret sig i at skabe innovative bygninger, der fremmer positive oplevelser og menneskelige relationer gennem deres design.

Lad dine sanser opleve og mærke arkitekturen

I Aware-udstillingen handler det om at bruge sine sanser til at mærke, hvordan forskellige bygninger og rum påvirker ens følelser. Når man træder ind i udstillingen, bliver man på skift omsluttet af seks store, unikke installationer. Man kan eksempelvis opleve, hvordan en trappe ikke kun forbinder forskellige niveauer, men også kan skabe et møde mellem mennesker.

Udstillingen inviterer også til, at man reflekterer over, hvordan vi oplever os selv og verden omkring os. Samtidig giver den gæsterne mulighed for at opleve arkitekturen på en ny måde, imens den åbner op for, at gæsterne taler med hinanden om oplevelsen.

Den sidste del af udstillingen fokuserer på, hvordan adfærdsdesign anvendes i praksis for at skabe bedre rammer i vores samfund. Udstillingen viser gennem konkrete eksempler, hvordan arkitektur kan forme vores adfærd og skabe bedre samfundsmæssige rammer.

Forventninger om bæredygtighed i arkitekturen

Bæredygtighed er også et tema i udstillingen.

Det forventes, at verdensbefolkningen vil udvide sig fra 8 til 10 milliarder inden 2050, hvoraf 70 procent vil bo i byer. Byggeriet og vores bygninger står globalt for omkring 40 procent af de årlige CO2-udledninger. Udstillingen adresserer spørgsmålet om, hvordan vi rummer en voksende befolkning på en ansvarlig måde, når vi også ved, at vores jordklode har brug for, at vi bygger mindre.

For mange er bæredygtig arkitektur en bestemt type arkitektur med et specifikt udseende og et målbart aftryk. Men udstillingen formidler, at bæredygtighed også handler om evnen til at holde over tid, hvilket igen bl.a. er afhængigt af, hvordan vi mennesker trives med arkitekturen.

Udstillingen Aware vises i Dansk Arkitektur Center fra den 22. marts til 15. september 2024.

Læs mere om udstillingen: https://dac.dk/udstillinger/aware/ 

Pressefotos af udstillingen kan downloades fra den 21. marts kl.12.00 på: www.dac.dk/presse