x

Ny bog om Vilhelm Lauritzens eget hus

Nyhed 25. marts 2024

”Pragmatisk modernisme”. Med disse ord afsluttes den bog, som Realdania By & Byg netop har udgivet om arkitekt Vilhelm Lauritzens eget hus i Hellerup. I bogen tegnes et stemningsfuldt billede af det modernistiske hus, som Vilhelm Lauritzen i 1956 tegnede som sin egen familiebolig. I dag ejes huset af Realdania By & Byg.

”Det første der slår en, når man nærmer sig Vilhelm Lauritzens hus på Bernstorffsvej, er hvor diskret det er. Underspillet, anonymt og blottet for effekter og arkitektonisk opfindsomhed, ligger det upudset og upyntet og med fladt, dvs. “usynligt” tag, så det bortset fra skorstenene, der rager op, fremstår nærmest som kun en forhøjet horisontlinje, gråt som fortovet langs den brede vej. (…)

Inden døre er Vilhelm Lauritzens eget hus umiddelbart næsten lige så hurtigt overskuet, som det er udefra. (…) Er planen overskuelig, så er der i huset til gengæld en vrimmel af fine detaljer at dykke ned i. Og måske er det i de mange designmæssigt, ingeniørmæssigt og håndværksmæssigt fornemt udarbejdede detaljer, at de høje ambitioner ved projekt “eget hus” er mest slående.”

Sådan skriver forfatter og idéhistoriker Christian Bundegaard i bogen, som Realdania By & Byg netop har udgivet om den danske arkitekt Vilhelm Lauritzens eget hus. Med afsæt i sin store viden om tegnestuen Vilhelm Lauritzen Arkitekter og dens betydningsfulde bidrag til udformningen af den modernistiske arkitektur gennem 100 år tegner Christian Bundegaard i bogen et både indsigtsfuldt og stemningsfuldt billede af huset, som i mere end 26 år udgjorde Lauritzens hjem.

På en tur gennem både huset og haven skildrer Bundegaard, hvordan familieboligen afspejler den tilgang til arkitektur og formgivning, som Vilhelm Lauritzen er kendt og husket for i offentligheden, men samtidig også viser hans mere private tilgang til arkitektur og hans sublime sans for detaljer og gennemført håndværk.Dobbelthus med rå betonblokke

Vilhelm Lauritzen boede i huset frem til sin død i 1984, og da Realdania By & Byg købte huset, stod det næsten uforandret siden sin opførelse som et gennemført eksempel på den nordiske modernismes betydning for udformningen af det moderne samfund.

Dobbelthusets ydre er præget af en tilstræbt lukkethed ud mod vejen og åbenhed mod haven. Dets indre er kendetegnet ved et enkelt materialevalg, stor opmærksomhed på detaljer og Lauritzens elegante anslag. Huset er en raffineret fremvisning af Vilhelm Lauritzens fine sans for det moderne formsprog. Huset er samtidig et produkt af sin tid med en åben planløsning og med efterkrigstidens nye materialer som store termovinduer og rå gasbetonblokke.

Vilhelm Lauritzens dobbelthus indgår i Realdania By & Bygs samling af “Arkitekternes egne huse”, skabt af danske arkitekter i det 20. århundrede. På hver sin måde udgør de enkelte ejendomme i samlingen et unikt bidrag i fortællingen om dansk modernisme og udviklingen af den danske familiebolig.

Køb bogen om Vilhelm Lauritzens eget hus i Realdania By & Bygs boghandel