x

Åbent hus hos Nakskov-arkitekten:
Ejnar Ørnsholts eget hus

Pressemeddelelse 27. maj 2024

Nakskovs fremmeste arkitekt gennem en menneskealder. Det var Ejnar Ørnsholt. I løbet af 1900-tallet udbredte han tidens arkitekturstrømninger i Nakskov og tegnede hundredvis af byens bygninger og huse – også sit eget private hus, opført i 1918. For et par år siden købte Realdania By & Byg huset, og efter en nænsom restaurering inviterer Realdania By & Byg til åbent hus lørdag den 22. juni. Oplev arkitektens eget hus med genskabte originale farver og fine detaljer.

I løbet af 1900-tallet var der særligt én arkitekt, som satte sit præg på købstaden Nakskov: Ejnar Ørnsholt. Gennem en menneskealder slog han stregerne til en lang række af de bygninger, som i dag er med til at tegne billedet af Nakskov – faktisk i omegnen af 250 bygninger i alle størrelser og stilarter, fra klassicisme over Bedre Byggeskik til funktionalisme.

Sit eget hus – som tilmed var hans allerførste bygning i Nakskov – tegnede han allerede i 1918, kort tid efter at han som ung arkitekt var ankommet til byen efter opvækst og skolegang i Aarhus og arkitektuddannelse i København. Huset blev Ørnsholt-familiens hjem i 60 år.

I 2021 købte Realdania By & Byg huset for at sikre og bevare det for eftertiden. De seneste to år er der gennemført en nænsom restaurering og en genskabelse af husets oprindelige farver. Lørdag den 22. juni inviteres alle til åbent hus.

Fornemmelse for godt byggeri

– Vi glæder os til at vise huset frem. Det er indbegrebet af Ejnar Ørnsholts indsigtsfulde fornemmelse for godt byggeri, og hans talent for at kombinere personlige detaljer, farver og godt byggeri med tidens arkitektur. Huset er skabt med inspiration fra flere stilarter – klassicismen, de nye tendenser fra Bedre Byggeskik-bevægelsen i Danmark og den engelske Cottage-stil. Men uden at miste fokus på hverken kvalitet eller sammenhæng formåede Ørnsholt at arbejde med flere stilarter på én gang og at proportionere både rum og helheder, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld.  

Huset er ikke alene et billede på Ørnsholts evne til at tænke og tegne god arkitektur; huset markerer samtidig startskuddet til hans lange karriere som en tiltagende betydende arkitekt i Nakskov og omegn.

Via et utrætteligt lokalt og regionalt arbejde satte Ørnsholt et betydeligt aftryk på bygningstraditionen og mellemkrigstidens blomstrende nybyggeri i Nakskov. Hans arbejde blev symbolet på den moderne bys blomstring, og i hans lange virke som arkitekt arbejdede han sig gennem flere stilperioder og stod bag et væld af både private boliger og markante offentlige bygninger. Ørnsholt har – sammen med flere ligesindede regionalt baserede arkitekter – en stor del af æren for, at store danske og internationale arkitekturstrømninger fik udbredelse i hele Danmark.

Peter Cederfeld Adm. direktør, Realdania By & Byg

Danske arkitekters egne huse

– Det glæder mig meget, at vi nu kan tilføje Ejnar Ørnsholts eget hus til Realdania By & Bygs samling af store danske arkitekters egne huse. Disse huse er kompromisløse bud på den gode familiebolig fra de arkitekter, der op gennem hele 1900-tallet var med til at udvikle det danske enfamiliehus, siger Peter Cederfeld:

– Til denne kreds af arkitekter hører også Ejnar Ørnsholt, som med sit eget hus viste et modigt og personligt bud på den gode familiebolig anno 1918, og som efterfølgende omsatte sine arkitektoniske visioner til en lang række bygninger i Nakskov og omegn. Nu glæder vi os til i første omgang at vise huset frem og herefter leje det ud som familiebolig, sådan som det var tænkt og tegnet for over 100 år siden.