x

Fang din by: Nu er vinderne af stor europæisk fotokonkurrence fundet

Nyhed 7. juni 2024

Vinderne af fotokonkurrencen Fang din by 2024 er kåret. Ud af mere end 8.000 indsendte fotos, er 56 fotos valgt til at være med i udstillingen og tre fotos er valgt som vinderfotos.

Fotokonkurrencen Fang din by er skabt af Dansk Arkitektur Center og har indtil i år kun foregået i Danmark. I 2024 er den for første gang udvidet til hele Europa, og i alt er 23 byer repræsenteret i den udstilling med fotos fra konkurrencen, som kan opleves på Bryghuspladsen frem til den 1. oktober 2024. 

Det har været op til hver enkelt deltager i konkurrencen at fremhæve noget ved deres egen by, som kunne gå ind under temaet ”En ny skønhed”. Formålet med fotokonkurrencen er at engagere flere mennesker i udviklingen af deres byer. De 56 fotos i udstillingen er udvalgt af en jury bestående af ni personer fra forskellige europæiske lande. 

På vinderfotoet ses to kvinder, der vinterbader.

"Menneskene på fotoet er begge ældre kvinder – og måske de i sig selv også er eksponenter for en ny type skønhed, hvor vi ikke kun hylder ungdommens skønhed men alle aldres skønhed. Fotoet handler også om at finde balance – mellem mennesket, byen og naturen, mellem arbejde og fritid", lyder det blandt andet i juryens udtalelse om vinderfotoet.

Sideløbende med hovedkonkurrencen var der en konkurrence for skoleklasser i Danmark, hvor der blandt de 521 indsendte fotos blev udvalgt tre vindere, hvis fotos også udstilles på Bryghuspladsen. 

Konkurrencen er skabt af DAC, og i 2024 er den blevet udviklet i samarbejde med kommuner og kulturinstitutioner i Riga, Torino, Ljubljana, Milano og Amsterdam. Det er gjort muligt i samarbejdet med EU-projektet Desire – an Irresistible Circular Society.

Den internationale jury består af: 

-    Femke Gerritsma, Arcam (Amsterdam)
-    Hana Čeferin, MAO (Ljubljana)
-    Federica Tognon, Fabbrica del Vapore, Comune di Milano 
-    Arnita Verza, Riga kommune 
-    Monica Poggi, CAMERA (Torino)
-    Julie Quttrup Silbermann, CHART
-    Natascha Lhea Narvaez Nielsen, vinder af 1. pladsen i Fang din by 2023 
-    Maja Dyrehauge Gregersen, Copenhagen Photo Festival 
-    Kika Krista Kjærside, Dansk Arkitektur Center 

Vinder af 1. pladsen
Fabio Liberati Fidanza: Life Paths
København 

Juryen mener: 
"Et æstetisk stærkt og velkomponeret foto, hvor vand og himmel flyder sammen og kun brydes af de gule bukser. Menneskene på fotoet er begge ældre kvinder – og måske de i sig selv også er eksponenter for en ny type skønhed, hvor vi ikke kun hylder ungdommens skønhed men alle aldres skønhed. Fotoet handler også om at finde balance – mellem mennesket, byen og naturen, mellem arbejde og fritid. Vinterbadning inviterer til at man kommer ud og mærker kroppen og naturen - ofte i et fællesskab med andre. Er det ikke udtryk for en overlevelsesevne vi har brug for i fremtiden?"

Vinder af 2. pladsen
Jana Uljanova: Ingen titel
Riga

Juryen mener:
"Fotoet fanger tiden hvor den industrielle bygning er blevet forladt, men endnu ikke omdannet eller revet ned for at give plads til noget andet. Det er et midlertidigt mellemrum, hvor et kreativt fællesskab ser ud til at være rykket ind. Der er helt klart en ny skønhed ved at bevare disse bygninger og give dem nyt liv, i stedet for at rive dem ned for at bygge helt nyt. I nogle byer, som her i Riga, kan det være en fordel at man har ladet steder ligge lidt stille hen – så de kan få lov til at overleve på deres egne præmisser. Farverne og simpliciteten i motivet gør det til et flot foto."

Vinder af 3. pladsen

Sara Avellaneda Portilla: Al lado del camino
Torino

Juryen mener:
"Det her foto kunne næsten lige så godt være taget i 1950’erne. Men der er også en pointe i at fremtidens skønhed måske kan findes ved at kigge tilbage. Til en tid hvor vi gjorde mindre skade på naturen og levede mere i overensstemmelse med den. Der er et møde mellem nyt og gammelt – en ældre mand i en gammel sporvogn, der kigger ud på den nye by omkring ham. Han er helt alene og der er en særlig form for ro. Der er tid til at tænke og til at træde lidt tilbage og se det hele på afstand. "
 

Vinder af 1. pladsen
Filippa Karla Kabongo-Bentzen og Silvia Pia Irmark-Andersen
7.c., Sct. Jørgens Skole (Roskilde)

Juryen mener:
"Vand bliver en udfordring i fremtidens byer – men det rummer også en stor skønhed, hvilket vinderfotoet af skolekonkurrencen fanger flot. Motivet zoomer ind på et udsnit, der på elegant vis både rummer by og natur. Byen er nemlig til stede i form af refleksionen af en udsmykket kloakrist. Det er en flot komposition og fotografen har fanget noget som med det samme talte til alle i juryen."

Vinder af 2. pladsen
Janai Gaddum, Esra Çicek, Yanira Doorson, Rojaylin Daalberg, Nadine el Hannouti
Klasse 8.C., ‘t Koggeschip skole (Amsterdam)

Juryen mener:
"Det er et tvetydigt foto – på den ene side dystopisk og mørkt, på den anden side fantasifuldt og futuristisk. Skulpturen i forgrunden nærmest griber ud efter bygningen – og kameraet har indfanget denne dynamik. Det taler ind i årets ’En ny skønhed’ tema fordi det på en måde genfortryller de daglige omgivelser ved at se på det kendte fra en ny vinkel. I baggrunden ses en byggekran: Hvordan kommer fremtiden til at se ud?"

Vinder af 3. pladsen
Bahad Özkay
Klasse 8.C., ‘t Koggeschip skole (Amsterdam)

Juryen mener:
"Dette foto er som et snapshot af det smukke i det helt almindelige: Fotoets leg med komposition, linjer og farver understreger, at skønhed afhænger af de øjne, der ser. Fotografen har fanget en boligbloks spejling i forruden på en bil, og på denne måde omdannet dét, der ellers kunne synes hverdagsagtigt og kedeligt, til et fascinerende og kalejdoskopisk mønster af altaner og vinduer."

 
Om Desire – an Irresistible Circular Society
Desire er et New European Bauhaus-fyrtårnsprojekt, der eksperimenterer for at skabe mere bæredygtige, æstetiske og inkluderende løsninger. Desire er finansieret af EU. Synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk, er udelukkende forfatterens/forfatternes og er ikke nødvendigvis udtryk for Den Europæiske Unions eller CINEAs officielle holdning. Hverken den Europæiske Union eller CINEA kan holdes ansvarlig herfor.

Om Arcam, Amsterdam, Holland 
Arcam er arkitekturcenteret i Amsterdam. De har udstillinger, talks, guidede ture m.m., og har til huse i en spektakulært formet bygning tegnet af arkitekt René van Zuuk. Arcam er grundlagt i 1986, næsten samtidig med DAC, og er det ældste og et af de største arkitekturcentre blandt de mere end 40 arkitekturcentre i Holland. 
  
Om MAO, Ljubljana, Slovenien 

The Museum of Architecture and Design (MAO) blev grundlagt i 1972 i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det er beliggende i et gammelt slot fra 1500-tallet og har en stor samling af værker inden for arkitektur, byplanlægning, grafisk design og fotografi. MAO er også værter for BIO – the Biennial of Design i Ljubljana, en international platform for nye tilgange til design – og samtidig Europas ældste designbiennale.  
 
Om Fabbrica del Vapore og Milano kommune, Milano, Italien 
Fabbrica del Vapore er et interkulturelt center placeret i en gammel sporvognsfabrik, som varetages af Milanos kommune. Det er et mødested tilegnet samtidskunsten, men som også rummer teater, musik, dans, filmfestivaler m.m.  

Om Riga kommune, Riga, Letland  
I Riga samarbejder Fang din by med Riga kommune. Riga er en by med en over 800 år gammel historie. Byen huser den største koncentration af Art Nouveau bygninger i verden. Men samtidig bor 70% af indbyggerne i en helt anden slags bygninger – nemlig de gamle Sovjet boligblokke. Hvordan kan man renovere og transformere disse? Og kan man finde en ny skønhed i dem? 

Om CAMERA - Italian Centre for Photography, Torino, Italien 
CAMERA ligger i Torino og er et centralt samlingssted for at formidle fotografi i Italien. CAMERA blev startet i 2015 og viser hvert år 2-3 store, skiftende udstillinger med både internationale og italienske fotografer. Gennem udstillinger, debatter, skoleprogrammer og kurser arbejder CAMERA med at øge forståelsen for samt at skabe dialog og nysgerrighed omkring fotografi.