x

Nye hjemløsetal understreger vigtigheden af samarbejde om Housing First

Nyhed 6. september 2024

Antallet af unge i hjemløshed er ikke faldet i løbet af de seneste to år. Svaret på den udfordring er Housing First, hvor målrettet bostøtte kombineres med adgang til betalelige boliger. Realdania fortsætter sit engagement i den svære problemstilling.

I én bestemt uge hvert andet år registrerer gadeplansmedarbejdere, socialrådgivere og andre fagfolk alle de mennesker i hjemløshed, de møder. Den registrering bliver brugt til den såkaldte hjemløsetælling, der udkom torsdag.

’Hjemløsetællingen 2024’ viser, at antallet af mennesker i hjemløshed er steget med cirka 200 mennesker siden tællingen i 2022, mens antallet af unge i hjemløshed er uændret.

Realdania er som en del af Hjem til Alle Alliancen engageret i arbejdet med at udrydde hjemløshed blandt unge. Det sker ud fra metoden Housing First, der går ud på, at man frem for f.eks. at være længe på et herberg, skal hurtigt ud i egen bolig og her modtage socialfaglig støtte.

”Housing First har vist sig effektivt – blandt andet i Finland, hvor man er lykkedes med at reducere hjemløsheden markant, og i Danmark, hvor især Odense har opnået bemærkelsesværdige resultater ved at arbejde systematisk med Housing First gennem mange år. Det er muligt at stoppe hjemløshed, hvis vi insisterer på at lykkes og samarbejder om at fjerne stenene på vejen,” siger Kira West, der er direktør i Hjem til Alle.

Ny VIVE-rapport: Odense lykkes med at få udsatte ud af hjemløshed (realdania.dk)

Boliger fra private udbydere

En af de helt store barrierer i kampen mod hjemløshed i Danmark er, at der i de større byer, hvor mange mennesker i hjemløshed opholder sig, er mangel på boliger, som målgruppen kan betale. 

Netop den udfordring arbejder Realdania med at løse. 

”Kortlægningen fortæller os igen, at der er et stort behov for flere betalelige boliger i de større byer, hvis vi skal lykkes med housing first for at bekæmpe hjemløshed. I brede partnerskaber med bl.a. boligudbyderne og kommunerne må vi blive ved med at afsøge nyt mulighedsterræn,” siger Mette Margrethe Elf, der er projektchef i Realdania og fortsætter:

”Den almene sektor spiller selvsagt kernerollen her, men vi skal også kigge mod de private boligaktører, hvor vi oplever en stigende interesse for at tage et socialt ansvar. Men også et behov for at opbygge en stærkere samarbejdskultur og konkrete samarbejdsmodeller mellem private udbydere og kommunerne.” 

Realdania har engageret sig i området siden 2019.

”Udbredelse af Housing First er komplekst og kræver en helhedsorienteret tilgang. Fra Realdanias side kan vi i regi af Hjem til Alle Alliancen og Det Nationale Partnerskab mod Hjemløshed bidrage med nytænkning om, hvordan det byggede miljø kan understøtte Housing First. Det engagement fortsætter vi med, hvilket tallene desværre kun understreger behovet for,” siger Mette Margrethe Elf.

Fremtidens herberger

Med den nye hjemløsereform, der trådte i kraft i oktober 2023, er Housing First blevet endnu mere central i den nationale kamp mod hjemløshed. 

Det har blandt andet den konsekvens, at herbergerne skal have større fokus på at gøre beboerne klar til at flytte i egen bolig. Og her kan herbergernes arkitektur og indretning spille en vigtig rolle. Aktuelt er Realdania derfor i partnerskab med Kirkens Korshær, Den Obelske Familiefond og AN-TV i gang med ombygning af et herberg i Aalborg, som afprøver en vifte af designgreb målrettet herbergernes housing first-indsats.

Nu starter ombygningen af Kirkens Korshærs herberg i Aalborg